Elcseszett egy faj vagyunk

 

avagy egy környezetvédő hitevesztett pillanata
 
Te miért kelsz fel minden reggel? Mi a motivációd, ami kihajt az ágyból? A munkád? Hogy eltartsd a családod? Hogy találkozz a barátaiddal? Vagy hogy kicsit ma is jobbíts a dolgokon?
 
Ha választhatnék magamnak egy különleges képességet, az egyértelműen a gondolatolvasás lenne. Most nem a magán jellegű felhasználásra helyezném a hangsúlyt (bár lássuk be, pasizáskor/csajozáskor senki nem vetne meg egy ilyen titkos fegyvert), viszont néha szeretnék belelátni a "nagy emberek" fejébe. Hogyan látja Bjorn Lomborg a világot? Min morfondírozik Al Gore elalvás előtt vagy a zuhany alatt? És azok a környezetvédelmi szakemberek, akiknek több évtizedes munka van már a hátuk mögött? Ők hogyan értékelik azt amit elértek? És azt amit nem? És egyáltalán, hisznek ők vajon a környezetvédelemben? Vagy ez is csak egy szakma a sok közzül? De feltehetem ezt a kérdést másképp is: melyik ér többet, egy környezetvédelmi lobbista, aki kocsival jár, import húst eszik és félévente váltja a telekommunikációs eszközeit, vagy az a "közember", aki bringanyeregben, piacon vásárolt zöldséggel, lokálisan cselekedve éli csendes hétköznapjait?
 
És különben is, mi az, hogy környezetvédelem? Mitől védjük a környezetet? X anyagokból y-t gyártunk. De x is itt volt a Földön! Nem az űrből hoztuk a szénhidrogéneket, itt voltak mindvégig, tehát ez is a környezet része. A jó öreg Földanyának meg édesmindegy, hogy hány ppm a CO2 jelenlegi értéke. Neki az is teljesen mindegy, hogy lesznek-e még jegesmedvéi. Nem Gaya-nak ártunk, hanem a saját orrunk alá pöfögünk. A saját életfeltételeinket lehetetlenítjük el szépen lassan. Ha nem így lenne, magasról tennénk a jegesmedvékre is. De hát minden nagy kampánynak kell egy kabalaállat. 
 

 
De tényleg az egész emberiséget fenyegető problémáról beszélünk? Jó, tudom, az ezt bizonyító tanulmányokból Dunát lehet rekeszteni. De miért higyjem el, csak mert a Science Direct-en olvastam? Nem én mértem a háromszögvonalzómmal a sarki jég olvadását, innentől kezdve miért legyek biztos benne? Vagy ez is csak egy aktuális össz-küldetéstudat? Garai László ír erről egy érdekes gondolatmenetet "Globális rendszerváltozás" c. könyvében: minden korszaknak megvan a maga küldetéstudata. 1000 tájékán is azt hitték, hogy a számfordulóval eljön a világ vége, és ők a kiváltságos utolsó generáció. Mi garantálja, hogy ez nem csak újabb hepp? Hihetetlen egót kaptunk az Égiektől, ha azt gondoljuk, hogy egy egész bolygó sorsa függ tőlünk... és mi tesz minket különbőzővé a szúnyogtól, amely a bőrünk alól szívja ki a vért?
 
Sajnos a másik könyv címére nem emlékszem, amit említeni szeretnék, mert csak a boltban állva olvastam bele, de a gondolat, amit elkaptam belőle a környezetvédő emberek lelkületét taglalta. Milyen emberek állnak környezetvédőknek? Az író szerint azok, akik a külső hatásokra fokozottan érzékeny pszichével rendelkeznek. Konyhanyelven: a lelki sérültek. Nos, erre az én válaszom: mindenki lelki sérült. Legyen a színhely az utca, egy tárgyalás, vagy épp a parlament, mindenki a saját kis életében felszedett sérüléseket igyekszik kompenzálni. Ha gyerekként lenyomták, hatalmat akar. Ha szóverték, ő is szóver. Ha csak a pénz nyelvén tanították meg beszélni, az emberekén nem, föl sem fogja a cégének környezetre káros hatásait. 
 
Trollhumorra fogékonyaknak ajánlva a következő videó: (az első fél percet skippeljétek nyugodtan...)
 

 
Nos, akkor mi végre? Erre a kérdésre Redford már válaszolt helyettem (nem mellesleg ajánlom az egész filmet):
 

 
 
 
Nem angolos kollegáknak íme magyarul:
 
- Valójában a bukás már tíz, 15 éve elkezdődött. Az az igazság, hogy régen könnyen ment az ilyen meggyőzés.
- Mi változott?
- Ti. A diákok, akik itt ülnek velem szemben.
- Ma jobban átlátunk mindent, mert nem akarunk a szemét politikusok miatt meghalni.
-Ki akartok maradni a valóságból, amennyire csak lehet.
- A szemét politikusok...
- hányszor jössz még ezzel? Kihasználják a közönyötöket, meg az érdektelenségeteket. Arra építik a stratégiájukat, hogy kigondolják, mennyivel úszhatják meg.
- Akkor mindenért én vagyok a hibás, mert jól akarok élni, mert megtehetem, mert elég eszem van hozzá? Hibáztat azért, mert nem akarok magával gürcölni egy rohadt téeszben? Mintha csak a szüleimet hallanám. Azt mondják, könnyebb az életem mint az övék volt, de halálosan megvetnek, mert merszem van azt élvezni.
- Todd, mit ér egy 90 ezer dolláros Merci, ha nemhogy benzin nincs a tankba, de az utak is annyira tönkremennek, mint a harmadik világban? Ha igaz, amit a Kongresszusról meg a politikáról magyaráztál itt nekem, ha valóban ilyen szörnyű a helyzet, amikor amerikai katonák ezrei esnek el ebben a percben is, akkor hogyan tudod élvezni a jó életet? Róma lángokban áll, fiam, és nem azokkal van a baj, akik a tüzet gyújtották. Velük már nem lehet mit tenni. Velünk van a baj - mindannyiunkkal - akik semmit nem tesznek, csak malmoznak az ujjukkal, és próbálják kikerülni a tüzet. Vannak emberek az egész világon, akik harcolnak, hogy jobbá tegyék a dolgokat.
- Nem jobb próbálkozva elbukni, mint meg se próbálni?
- De.
- Mi van akkor, ha ugyanoda jut?
- Legalább tettél valamit.
 
 
 
Ha választhatnék magamnak egy különleges képességet, az egyértelműen a gondolatolvasás lenne. Hogy halljam azoknak a gondolatait, akik ennyi év után is töretlen lendülettel küzdenek, hogy erőt és motivációt merítsek belőle. Mert holnap reggel az én ágyam mellett is csörög majd a vekker.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hatodikelem.blog.hu/api/trackback/id/tr23364893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

7Málna7 2011.11.09. 15:50:28

Kedves vinczjud!

Írod, szeretnél belelátni mások fejébe. Valójában meg is kérdezheted, hogy mit gondolnak, miért kelnek fel minden reggel. De ha bele is láthatnál,(Egyébként az indigóknak ez semmiség, de azt ki kell érdemelni. Mellesleg jegyzem meg, hogy George Carlin is indigó volt, ezért volt olyan fenomenális)akkor is csak azt látnád, amit a mindennapi életben cselekszenek, mert nem gondolják, amire kiváncsi vagy, hanem érzik. Mi ez az érzés? Egy több ezer fokon égő elragadtatás. Egy mindent odaadó, segítő, csodáló hódolat a teremtés felé, emberek, állatok, növények, minden felé...
Hát ezért! :)

B-rocker (törölt) 2011.11.10. 15:25:52

Csak azért kelek fel reggel, mert kialudtam magam.

Mesterlövész 2011.11.10. 15:29:32

Én azért kelek fel, mert ébreszt az a hülye óra.

vinczjud 2011.11.10. 15:39:03

Valóban el lehet tölteni egy életet úgy, hogy "csak" azért kelsz fel, mert kialudtad magad, vagy mert csörög a vekker. Amit a gondolatmenetemben feszegetni próbáltam volna, az az, hogy ha némi alkotó célt akarsz találni a mindennapjaidnak, mi garantálja, hogy irányba indulsz, és mi garantálja, hogy ami tegnap hajtott, holnap is fog. És esetleg akkor is felkelsz miatta, ha még nem aludtad ki magad... :)
@7Málna7: köszönöm az inspiráló kommentet! :)

midnight coder 2011.11.10. 15:48:49

A környezetvédelem egy szép nagy politikai ideológia amit nagyon ügyes kis ideológusok találnak ki és jól megélnek belőle - persze csak akkor, ha van aki az adott ideológiát szponzorálja, illetve politikai tőkét kovácsoljon belőle.

Ami persze nem jelenti azt, hogy maga a probléma nem létezik, mert dehogynem. Csak az ami ma környezetvédelem címszó alatt megy, többet árt a dolognak mint használ. Miért ? Mert vannak egyrészt a dolog iránt fogékony emberek, másrészt vannak ügyes kis véleményvezérek akik ezeket az embereket a jól célzott kis dogmáikkal a nekik hasznos irányba terelik, és tőkét kovácsolnak abból hogy egy rakás embert maguk mögé tudnak állítani.

Persze nem ez az első ilyen a történelem során - Jézus maga lett volna leginkább meglepődve ha látja hogy mit művel a nevében a Szent Inkvizíció. Na, kb. ugyanez a helyzet azzal, amit ma környezetvédelemnek hívunk.

JarJarJóska 2011.11.10. 16:34:12

Nincs garancia arra, hogy ami ma hajt az holnap is hajtani fog. De, ha tudom, mit kell tennem itt és most, az éppen elég. Akkor lesz cél. Az, ami az életem célja, amiről talán tudatosan nem is tudok, "csak" érzem, ott legbelül.

zum trucc 2011.11.10. 19:19:21

Jó-jó, de vannak intelligens lelki sérültek is, azok nem állnak "környezetvédőnek". Egy szűk körnek a "környezetvédelem" tuti megélhetés, cinikus üzlet, a többieknél pszichés zavar, egyetértünk. Mondjuk, ha a "környezetvédők" által okozott károkra indulna néhány kártérítési per...

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2011.11.10. 20:07:00

a trolls are us jegyében, a fordítás uccsó előtti előtti előtti sora elé hiáyzik annyi, hogy úgy gondolja/azt hiszi.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.11.10. 20:07:12

Minek ennyit magyarázni, ez a civilizáció szándékosan nem akarja megérteni, hogy éppen most teszi tönkre a Földet. Mindenre talál elfogadható indokot és megfelelő magyarázatot.
Igaza van Carlinnak, mikor nem érti, hogy kitől és miért kéne megvédeni a környezetet. Ha a dolgok rosszra fordulnak, csak a mi időnk fogy el.
Így aztán a dolgok most is, mint mindig a nulla felé konvergálnak. Az emberiségnek volt néhány jó éve, ezalatt sikerült az örökölt vagyon nyakára hágni. Nagyjából ennyi volt, a pisztoly már be van készítve azt asztal fiókjába. Drága jó nem létező ükunokám mondogatta mindég: Soha ne nézd végig ahogy a végrehajtók elviszik a bútorokat!

A gondolatolvasásról meg annyit: az lenne az utolsó, amit kérnék mint extra feature! Az állandó ítélkezésektől amúgy is kivagyok, ha ez még a kimondatlanokkal is meg lenne fejelve, aszem kiugranék az ablakon. Bőven elég a saját mocskom, nem kell még 7 milliárd emberé a nyakamba.

Ja és még egy jó tanács: Jól gondold meg, hogy mit kívánsz! Mert ha nincs szerencséd, valóra fog válni!

napá

A Hatodik Elem

A négy ősi elem: levegő, tűz, víz, föld; az ötödik elem: a szerelem; a hatodik elem: a környezettudatosság!

Címkék

agrárképzés (1) agro (1) aktivisták (1) alga (1) algák (1) állat (19) állatkínzás (4) állatlínzás (1) állatok (8) állatvédelem (18) almásfüzítő (2) alternatív energia (2) apple (1) áram (1) áramforrás (3) arktika (2) atoerőmű (2) atom (4) atomenergia (8) atomerőmű (1) autó (1) autodidakta mérnök (1) autózás (5) balaton (2) baleset (1) barefoot college (1) belföld (3) benzin (1) bihar (1) bikaviadal (1) billentyűzet (1) bio (1) biomarine (1) biotechnológiák (1) bme ezk (2) brasilia (1) brazília (1) brit tudósok (2) brundtland (1) budapest (1) budapesttakarékosság (1) bulgária (2) bunker roy (1) coca cola (1) cohn bendit (3) család (3) csomagolás (1) cunami (1) deepwater horizon (1) dell (1) demokrácia (4) design (4) dohányzás (4) duna (1) durban (1) egészség (15) egészségügy (8) egyetem (3) élelmiszer biztonság (8) életciklus (1) életmód (52) életmódtisztaság (1) ember (6) emberi méltóság (2) energia (9) energia hatékonyság (4) energia takarékosság (16) ensz (2) erdő (1) erdőirtás (1) erőmű (1) események (26) ételhulladék (1) étkezés (2) eu (6) európai unió (3) exxon (1) faj (1) felsőoktatási törvény (1) fenntartható fejlődés (7) fenyő (2) film (1) flashmob (1) foci (1) fogyasztó (3) föld (1) franciaország (6) françois hollande (1) fukushima (1) gasztro (4) gasztronómia (7) gazdaság (35) gazdaságosság (1) gazdaságos életvitel (2) gázkiömlés (1) gedeon (18) geotermikus energia (2) globális felmelegedés (3) globalizáció (1) gödör (1) greenpeace (2) gyilkosság (4) hagyományok (6) hajók (1) hajóturizmus (1) harlem (1) hazai termék (1) házasság (1) háziállat (1) háztartás (7) hellókarácsony (3) hétvége (1) hibrid (1) hivatal (1) (5) hp (1) hulladék (2) hulladékcsökkentés európai hete (1) hulladékgazdálkodás (2) hummer (1) hunnia (1) idő (2) igazságszolgáltatás (1) igazságügy (1) illés zoltán (1) india (2) interjú (1) ipad (1) ipar (10) ivartalanítás (3) jangce (1) japán (1) jég (2) jegesmedve (1) jéghoki (1) jégpálya (1) jóga (1) jövő (2) k2 (1) kafkaz (2) kanada (1) karácsony (4) karácsonyfa termelés (1) kardos horváth jános (1) kaukázus (2) kender (1) képmutatók (1) kérdés (1) kerékpár (1) kert (1) kertépítés (2) kertészet (3) kiállítás (3) kína (2) kisgazdák (2) klímacsúcs (1) klimaváltozás (1) klímaváltozás (8) kóla (1) komposztkészítés (1) kőolaj (1) kormány (1) környezetpolitika (18) környezettudatosság (70) környezettudtosság (1) környezetvédelem (27) környezetvédelmi politika (5) környezetvédők (5) közlekedés (9) közös jövőnk (5) köztársasági elnök (1) közterület (2) külföld (36) kullancsok (1) kultúra (4) kutyák (1) labdarúgás (1) lábnyom (2) légszennyezettség (4) levegő (9) life (1) logitech (1) magyarország (9) magyar kormány (2) magyar termék (2) marcoule (1) mcdonalds (1) média (1) médiatörvény (1) megújuló energiaforrás (1) megújuló energiaforrások (1) méhészet (1) mérgezés (1) mérgező anyagok (3) méz (1) mezőgazdaság (10) michael jackson (1) mikroalga (1) műanyag (3) műkorcsolya (1) munkamorál (1) nádas (1) nanotechnológiák (1) napelem (1) napenergia (3) napfény (1) napkitörés (1) németország (1) nicholas sarkozy (2) nicolas sarkozy (1) növények (12) növényi kémia (1) nyersolaj (1) ökokatasztrófa (5) ökokuka (42) ökopop (1) ökosítások (2) ökouka (1) oktatás (2) olaj (1) olajfolt (1) olajszivargás (1) olaszország (1) olcsó munkaerő (2) olimpia (1) ólom (1) omék (1) orbán viktor (2) őstermelő (1) pályázatok (1) papírmentes (1) párizs (1) pazarlás (6) pedofil (1) pet palack (1) piac (1) pihenés (1) pláza (2) politika (16) politikus (1) problémamegoldás (2) pvc (1) rabszolga (1) radioaktív hulladék (2) rasszizmus (1) robbanás (1) sarko (1) sárközy (1) sarkvidék (2) sebességkorlátozás (1) shell (1) síelés (1) (2) sötétzöld (1) sport (5) steve jobs (1) sugárzás (2) svájc (1) szálló por (1) szánkó (1) szatyor (1) szél (1) szelektív hulladékgyűjtés (11) szélenergia (1) szélerőmű (1) szemét (3) szemetelés (7) szennyezés (20) szex (2) sziget (1) szilisztra (1) szmog (4) szófia (1) szólásszabadság (1) szőrme (1) takarékosság (12) találmányok (1) társadalom (25) tavasz (1) tech (21) technológia (1) tél (2) telefon (1) téli sport (1) tenger (1) termékek (5) természet (2) természeti katasztrófa (3) természetvédelem (4) terror (1) teszedd (1) tévhitek (2) tisztaság (7) (1) törmelék (1) tragédia (2) tudomány (18) tüntetés (3) turizmus (1) újrahasznosítás (7) ünnepek (4) usa (1) üzemanyag (1) üzlet (2) választások (2) válság (2) város (3) városi élet (3) vegyszerek (2) veszély (1) vidék (1) világbajnokság (1) világfórum (2) világkonferencia (3) villamos (1) virág (2) vitamin (1) vitosa (1) víz (3) vízi sport (1) víz szennyezés (2) vörösiszap (2) vörös dani (1) wwf (2) zeitgeist (1) zene (1) zöld (27) zöldség (2) zöldségek (2) zöld gazdaság (11) zöld oldalak (3) zöld politika (9) zöld politikusok (1) zöld szervezetek (2) zöld technológia (1) zöld vállalatok (1) Címkefelhő

Közösség

Visit The Venus Project

legutóbbi hozzászólások

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása