A homoktövis gyümölcse nagyon gazdag vitaminokban, ásványi sókban.
A termések 100 g-ja 200-900 mg A-, C,- P- vitamint, almasavat, kvercetinglikozidát, xantofillt, fizalint, zsíros olajat, mannitot és peonin antociánt tartalmaznak. A magban 12% zsírosolaj van, amely 40% olajsavat, 20% izolinsavat, 15% linolensavat, 10% palmitin- és sztearinsavat tartalmaz.
Talán nincs is olyan része az emberi szervezetnek ahol ne fejtené ki jótékony hatását a homoktövis valamely alkotórésze. A levelétől a magjáig értékes gyógyír, kiváló egészségvédő, roboráló szer, és számos betegség esetén hatékonyan segíti a kezelést. A gyógyult rákbetegek közül sokan állítják, hogy a homoktövis készítmények segítették a felépülésüket.
Olaja baktericid hatása miatt keresett gyógyszer, gyümölcshúsa kiváló alapanyag. Olajából fájdalomcsillapítót, gyulladás gátlót, fekélyek kezelésére alkalmas kenőcsöt és sugárártalom elleni szereket készítenek.
A homoktövis terméseit, és a belőlük előállított készítményeket az élelmiszeriparban, a kozmetikai termékek gyártása terén és a gyógyászatban használják fel. Élelmiszer ipari termékeket (rostos ivólevet, dzsemet, lekvárt, szörpöt, kompótot) . A frissen szedett bogyók tízszer annyi C-vitamint tartalmaznak, mint a citrom. Ezen kívül B-, E-, F-vitamin-, mikroelem-, Ca-, Mg-, Zn-, karotinoid-, zsírosolaj-tartalma együttesen alkotják biológiailag kedvező hatását.
Legjobb bizonyíték arra, hogy mennyire jó bel tartalmi értékekkel bír, hogy orosz űrhajósok az űrutazás utáni földi regenerációt, a szervezet immunműködésének helyreállítását a legjobban és a leggyorsabban- az űrhajósok által kitalált szóval: a "homok- tövis méz" segíti elő. Ami nem méz, hanem a Homoktövis lésűrítményből hűtéskor, vagy tároláskor természetes módon ki kristályozódott frakció. Ennek összetételét tanulmányozva megállapították, hogy egyebek mellett aszkorbinsav kristályokat, borostyánkőkristályokat, nyomelem komplexeket stb. tartalmaz.
A világ jelenleg ismert négy legmagasabb C-vitamin tartalmú gyümölcseként tartják számon.
A gyümölcsből előállított termékek főleg a gazdagabb európai és amerikai államokban keresettek, ahol a reformélelmiszerek és készítmények egyik alapanyagává vált.
Nagy C-vitamin tartalma miatt főleg a Skandináv államokban, valamint a hosszú telű Szibériában, Mongóliában, Kínában fogyasztják a vadon termő gyümölcsöt és a belőle készült termékeket, mint egyetlen vitaminforrás.
A máj működését látványosan javítja.
Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat, gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulásával. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. A gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban.
A-, E-vitamin és karotin tartalmát tekintve, az első helyet foglalja el. Több mint száz biológiailag aktív komponense különösen eredményes a gyógyászatban. Az utolsó évtizedben ebből kifolyólag a homoktövis olajt keleten hivatalos gyógyszerként ismerték el, míg nyugaton napjainkig egészségvédő, betegség megelőző, általános erősítő, a szervezet ellenállását fokozó szerként ismerik.
A homoktövis magas K-vitamin-tartalma miatt vérhígító gyógyszerek szedése mellett tilos fogyasztani őket.
A homoktövis olaj táplálja és erősíti a hámsejteket, ezáltal gyorsítja a regenerációs folyamatokat. Antibakteriális tulajdonságai, gyulladás gátló hatása javító hatással van a szövetekre, feltehetően a véredényekre gyakorolt pozitív hatás által.
Nem elhanyagolható anti-depresszív hatása. A homoktövis bogyóból előállított készítmények javítják a szervezet védekezőképességét, gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyt, az égési- és fagyási sebeket, a bőrfertőzéseket és a fogínygyulladást, gátolják a kezdődő hajhullást és bizonyos rosszindulatú daganatok növekedését, enyhítik a sugárterápia okozta károsodásokat, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek orvoslásában, csökkentik a röntgen, és radioaktív sugárzás okozta károsodásokat.
A drog az érett termés, illetve a terméshúsból, valamint a magból kinyert zsíros olaj.
A homoktövis mindannyiunk kertjében bőségesen teremhet. Egy dologra kell figyelni, hogy a növény kétlaki, egy porzós egyek kb. 6-7 termőset képes beporozni!
Fogyasszátok minden nap!