A gasztronómia virágkorát éli a világon. Különlegesebbnél különlegesebb ételeket készíthetünk el otthonunkban, mert a hozzávalókat be tudjuk szerezni. Azonban, ha környezettudatosan akarunk élni, jól tudjuk mennyivel jobb megoldás a helyben termesztett fajokat választani, amelyek nem igényelnek sem utaztatást, sem "növekedésüket serkentő szereket"...
Fűszernövények esetében azt sem szabad elfelejtenünk, hogy általában gyógynövények is, rengeteg hasznos anyaggal, gyógyhatással.
Magyar fűszerek kapcsán mindenkinek a fűszerpaprika jut először eszébe. Eredetére két elképzelés létezik, az egyik szerint Amerikából Kolumbusz hozta be Európába, hozzánk pedig Napoleon közvetítésével került. Ugyanakkor már az Ókorban említettek egy apró, csípős paprikafélét hazánkban, amely Ázsiából származik.
A borsikafű és a tárkony meghonosítását is a magyaroknak tulajdonítják. Mindkettő tág tűrésű évelő, illetve magját elszórva önmagát fenntartó növény, könnyen tarthatóak kiskertben. A borsikafű, más néven csombor kiválóan alkalmas tészták, húsok, babos ételek fűszerezésére, savanyúságok eltevéséhez.
A tárkonyt elsősorban levesek, hús- és halételek ízesítésére szoktuk használni.
Közép-Europában mindenütt gyakori az apró csalán. A vasban igen gazdag leveleket főzelékként, a spenóthoz hasonlóan is el lehet készíteni, de hagymával és répával együtt pedig csalánleves főzhető belőle.
A kakukkfüvet valószínűleg a római kor hagyta ránk örökségül. Húsételhez, halételekhez kiváló. Gyógyteája fertőtlenítő, baktériumölő hatású.
A pongyola pitypangot évszázadok óta használják epe-és májpanaszok kezelésére. Fiatal, ásványi anyagokban gazdag leveleit salátának vagy főzeléknek készíthetjük el.
A zamatos turbolya korai hajtásaiból kiváló salátát vagy levest készíthetünk, de mártások, sültek, tojásételek elkészítése során is alkalmazhatjuk.
A fokhagyma valószínűleg a honfoglaló magyarok közvetítésével került hazánkba.
Mára nélkülözhetetlenné vált a magyar konyhákban, jótékony hatásai közismertek.
És ez csak néhány példa a természet adta hazai kincsekből...