Gasztronómiai gyilkosságok

A hétvégén elmentem családi körben ebédelni a az egyik kedvenc éttermembe. Egy hatalmas nagy darab véres steaket ettem, az élmény egyszerűen leírhatatlanul jó volt. Utoljára akkor éreztem ilyen jó minőségű marhát a számban, amikor Izlandon jártam. Márpedig ha valami igazán nagy örömet tud okozni, az a jó minőségű, finom húsétel. Nyáron sokat grillezek a Balatonnál, főleg sertéstarjából. Csirkével akkor vannak igazán jó élményeim, amikor őstermelői jószágot veszünk, ilyenkor lehet igazán átélni azt a csodát, amit Mátyás király élt át a mesében, az ilyen csirke vagy tyúk levesének tényleg minden zsírcseppje aranyat ér. A vízi lények közül pedig odaadóan rajongok a rákért és a halért. Vegetáriánus olvasóink bizonyára észrevették már: én egy szemét húsevő vagyok!

Valóban szeretem a húst, és akármennyire környezetvédő vagyok, erről az élvezetről, nem mellesleg a benne levő tápanyagokról senki kedvéért nem mondok le. Pár őrült vegán az elmúlt hetekben többször is zaklatta stábunkat a Facebook-oldalunkon, mivel szerintük egy igazi környezetvédőnek kötelessége vegánnak lenni. Nos, szerintem egy környezettudatos embernek kötelessége nem vegánnak lenni. A vegetáriánus étkezés még elfogadható, ha valakinek meggyőződése vagy diétája miatt szüksége van rá. A veganizmusnak viszont semmi értelmét nem látom, főleg ha a követői (mint minden "izmusnak") mániákusan követelik az emberiségtől, hogy azonnal szokjanak rá.

Forrás: Facebook üzenőfal

 

Térjünk vissza arra, miért is jelenthet problémát az, ha valaki egy állatot meg akar enni. Az embereket leginkább az zavarhatja, hogy szegény állatnak meg kell halnia. Lássuk be, hogy senki sem élhet örökké: a zöldségek is meghalnak, ha megesszük őket. Ami a gondolkodó állatvédőket jobban izgatja, az az ember által felnevelt, majd fogyasztás céljából leölt állatoknak az életmódja és a halál körülményei. Úgy gondolom, minden állatunknak joga van a boldog, egészséges élethez és a fájdalommentes halálhoz. A marhának akinek a véres steakjét ettem, a disznónak akiből a flekkent sütöm, a baromfinak és a vízi herkentyűknek is.

Mostanában egyre többet hallunk, hogy vannak törekvések az állatok jogainak védelmére, vagy legalábbis a normális körülmények között való tartásukra. A mezőgazdaságban dolgozók örülnek, ha meg tudnak élni valamiből, de azért mégiscsak kötelességük biztosítani valamilyen elviselhető életszínvonalat állataiknak. Nemcsak azért, mert annyira szeretjük ezeket a jószágokat, akiknek a szemében néha több értelmet és barátságot vélek látni, mint a legtöbb fővárosi mintapolgáréban, hanem mert ez a saját érdekünk is. Az élelmiszer-biztonság egyik alapelve, hogy a jó minőségű ételhez az alapanyagnak is jó életminőséget kell adni. Nemcsak az élelmiszerre, hanem minden más állati eredetű termékre is igaz ez.

Bár sose szoktam gondolni az állatokra, amikor a tányéromon vannak, vannak dolgok amik engem is legalább annyira zavarnak, mint a vegetáriánusokat meg a vegánokat. Az egyik "nemzeti hagyományunk", a disznóvágás számomra egy teljesen értelmetlen, undorító dolog. A sötét középkorban tényleg nem volt más módja annak, hogy a sertés az asztalra kerüljön, de a 21. században erre a szertartásra egyáltalán nincs szükség. Összegyűlik néhány paraszt, hogy halálra kínozzanak egy disznót, s közben leigyák magukat pálinkával a sárga földig. Elhiszem hogy ők ezt élvezik, de a disznót el lehet altatni, és más eszközökkel is ki lehet véreztetni. Hasonlóan hagyomány nálunk a libatömés, mellyel Európa legjobb libamáját lehet előállítani. Egyszer megkóstolnám egy tömés nélkül élő "pecsenyelibának" a máját, mert nehezemre esik megérteni, miért jó nekünk ha csövön át tömjük azt a szegény állatot. Persze a libamájat imádom, a libazsír pedig az egyik kedvenc alapanyagom a konyhában...

Pár hónappal ezelőtt elfogott a kiváncsiság, hogy milyen lehet homárt enni. A rákokat mindig is szerettem, de ilyen nagyot még soha nem ettem. Egy pesti étteremben próbáltam ki, és kissé meglepődtem amikor a pincér elémrakta azt a rákot, akit nemrég az akváriumből szedett ki. Tehát a grillezés előtt utoljára farkasszemet nézhettem a vacsorámmal, aki búsan bámult rám egy tányérról, csápjaival integetve. Bizony ezt a jószágot - vagy ahogy a mellettem ülő nővérkém fogalmazott: ronda dögöt - élve kezdik el sütni/főzni. Gasztronómiai szempontból ez azért jó, mert így kiváló étel lesz belőle. Állatvédelmi szempontból viszont igencsak aggályos a dolog. Sokkal humánusabb eljárás, amit a garnélákon alkalmaznak: a tengerből kifogva azonnal, még a rákászhajón gyorsan lefagyasztják őket, utána pedig a hűtőből kivéve frissen kezdhetjük el pirítani a konyhában. Vajon a homárral miért nem teszik ugyanezt? Erre nem tudnék válaszolni, de biztos volt pár szakács az elmúlt évszázadokban, akik esküdöztek rá hogy ez a tuti. Az őrült vegánok (akiket az elviselhetetlenül idegesítő dzsihádjuk miatt kitiltottunk Facebook-oldalunkról) vitatkoztak velem erről egy keveset. Úgy vélik, hogy a fejlett dúcidegrendszerű állatnak is vannak érzései, ezért nagyon nagy szemétség élve grillezni őket. Hát elhiszem, hogy van jól működő idegrendszerük, ami érzi a fájdalmat, viszont abban biztos vagyok, hogy érzelmeik nincsenek, tehát nem hiszem hogy a szenvedés számukra értelmezhető fogalom lehet. A grillrácson mindössze pár percig tart haláltusájuk, melyből ők annyit fognak fel, hogy "valami nem stimmel" a rendszerben. Javítsanak ki, ha tévedek!

Mielőtt megköveznének, mert egy aljas gyilkos vagyok, gondolkodjunk el azon, mennyit ártok én ezzel a világnak. Vannak, akik nem ivartalanítják kutyáikat, aztán a nem várt kölyköket kihajítják az utcára. A japánok irtják a bálnákat, a kanadaiak a fókákat, a jegesmedvéknek meg vészesen fogy a jegük az északi sarkon. Tényleg az a legnagyobb baj, ha én megeszem azt a bocit, aki azért született és élt, hogy elfogyasszam? Nem hinném. Mint ahogy azt sem, hogy a vegán életmód majd megmenti a világot. Gondoljunk bele, mi lenne, ha most azonnal mind a 7 milliárd ember a Földön elhatározná, hogy soha többé nem eszik húst, tejterméket és minden egyéb dolgot, amit a vegánok sem esznek meg. És persze nem is vásárolhatunk többé állati eredetű ipari terméket sem. Mik lennének ennek a következményei?

Több százmillió állat él a világon, akiket azért tenyésztünk, hogy legyen valamilyen életcéljuk. Ezért vigyázunk rájuk, etetjük itatjuk és gyógyszerezzük őket. Na mit gondoltiok, mi lenne ha a tenyésztőik a veganizmus globális győzelme után nem tudnák értékesíteni őket? Ellátásukat azonnal abbahagynák, mivel vállalkozásuk is csődbe menne. Az állatok pedig élnének tovább, amíg öregségben, betegségben meg nem halnak. A humánusabb gazdák még időben levágnák őket. A bőrből készült cikkeket pedig jóféle műbőrből gyártjuk, "éljen soká az olajipar"! Abba bele se merek gondolni, mi történne a több milliárd tojással és a sok tejjel teli tőggyel... Ugyan már, kedves őrült vegánok, tényleg ezt akarjátok?

Vannak problémák manapság az állattartásban és az élelmiszeriparban. Én azt mondom, a jó minőség érdekében törekedjünk arra, hogy az állataink mindig jól érezzék magukat, és kerüljük el azt a túltermelési válságot, amit a multik okoznak.

Reakció: http://hatodikelem.blog.hu/2011/10/31/nem_eszem_hust_es_meg_mindig_elek

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hatodikelem.blog.hu/api/trackback/id/tr133333378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barát Gábor 2011.10.27. 14:46:39

Kár a gőzért. Kétségtelen, hogy a mai kultúránkban uralkodó állatjóléti ideológia kiváló eszköz arra, hogy megpróbáld igazolni a más fajhoz tartozó érző lények kizsákmányolásának bizonyos szintjeit és formáit (miközben megkísérled ápolni az erkölcsösség érzetét is azáltal, hogy más szinteket és formákat elutasítasz), de a többi írásodból ítélve aligha hiszem, hogy ez kielégítő választ fog adni neked erre az erkölcsi kérdéskörre. Láttam már embereket (köztük magamat is) vegánná válni, így tudom, hogy az önálló, racionális, progresszív gondolkodásra való képesség és törekvés mekkora hajtóerő, és hogy hogyan vezet el az identitásunk megváltozásához azáltal, hogy akadályozza az ösztönös, irracionális önigazolást. Tehát szerintem aligha érdemes abban reménykedned, hogy máris sikerült feldolgoznod az állatjoggal és a veganizmussal való találkozást.

(Abban egyébként egyetértünk, hogy ökológiai szempontból nem igazán szól semmi az állati termékek kategorikus elutasítása mellett. Permakultúrával is foglalkoztam, így tudom, hogy léteznek teljesen fenntartható megoldások más állatok emberi tartására. Emiatt én a környezetvédelmi szempontokat legfeljebb csak támogató jelleggel szoktam megemlíteni, és nem hozom őket közvetlen összefüggésbe a veganizmussal.)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.10.29. 15:48:19

A kedvencem: akkor ezeket a főtt répákat meggyilkolták?

devadel 2011.10.29. 18:20:35

nincs olyan általánosan elfogadott alapelv, miszerint az embereknek boldogoknak kellene lenniük, vagy tovább megyek, általános joguk van a boldogsághoz. hát még mennyire nincs erre napi gyakorlat, reális törekvés, főleg meg garancia. (persze mindenkinek a saját boldogságára van, persze)

hát még akkor miért lenne az állatoknak alapvető joga a boldogság, ha még az embereknek sem. teljesen érthetetlen.

kacsa. 2011.10.29. 18:56:02

A (háztáji) állattartás mellé lenne egy fontos érvem: a háziállatok sok olyat is megesznek, amit az emberállat nem. Az, hogy a gazból, pajorból és más kerti "hulladékból" tojás és hús lesz, tiszta haszon.
A (háztáji) állattartás pedagógiai előnyei gyermeknél szintén nem elhanyagolhatóak. A levágásuk más kérdés, de azt pl. egy 8 éves gyerek szerintem már tudomásul veszi.

Deworde 2011.10.29. 18:59:02

A térítés ideológiától függetlenül nemcsak gáz, hanem valószínűleg felesleges is. Nem ismerek olyat, akire hatna ha megpróbálják megerőszakolni a gondolkodását, a világnézetét. Igaz ez a PETA reklámokra csakúgy mint a posztíróra.

Nem biztos az sem, hogy célravezető összemosni a környezetvédelmet (ami inkább a globális egyensúly- és ez alatt az emberek szempontjából értelmezett egyensúlyt értek - fenntartását célozza) illetve az állatvédelmet, (ami többnyire a mások életének tiszteletben tartását tartja szem előtt). Vannak a két dolognak közös részhalmazai, de a fundamentum különbözik.

Problémásnak találom, ha bárki bárkitől azt követeli, hogy fekete legyen vagy fehér. A világ többnyire a kettő közti átmenet, és ez jobban biztosítja az egyensúlyt, mint valamelyik véglet.

A legnagyobb gond a túlfogyasztás a világ egyik felén (pl Mo-on homárt enni nem éppen környezettudatos dolog, de néha igenis beleférhet, mondom, NÉHA), míg éhínség a másik felén.

Tévedés viszont, hogy a vegánok sok életet oltanak ki, hiszen a növények nagyrészét nem teljes egészében fogyasztjuk el, hanem a termését; illetve a gabonákat akkor aratják, amikor már nem élnek.

Továbbvezethet ez a gondolkodás addig, hogy az élet minősége vagy mennyisége fontosabb (azaz tudatos életet elvenni etikátlanabb-e, illetve mennyit számít az életben lévő individuumok száma a Földön etikai szempontból). Mindegyik más eredményre vezethet táplálkozási szempontból. Szerintem nincs válasz, de ez mellékes, mivel én elég buta vagyok.

Viszont vegetáriánus vagyok. Egy olyan családban, ahol mindenki más eszik húst rajtam kívül; úgyhogy én megfőzöm másoknak a húst, mert tudom, hogy az állatok nem miattam haltak meg, és ezt a kérdést egyéni felelősségnek tartom. Ugyanakkor mindenki más a családban a hústalan ételeket úgy készíti, hogy én is megegyem, zsír helyett egyéb zsiradékkal. Fura számomra, hogy én soha senkinek nem mondom, hogy ne egyen húst, mert szerintem mindenki el tudja dönteni maga a kérdést, engem viszont számtalanszor betalálnak a húsfetisiszták, hogy egyek már húst, naaa, csak egy falatot.

Nem akarok különösebben állást foglalni, mert szerintem az egyensúly a folyamatos mozgásban valósul meg. Most kibillent, az biztos, de a totális másik oldalra billenés ugyanolyan vacak lenne.

Advanced Flight 2011.10.29. 19:04:40

A probléma ott van (ami jól látszik a poszt alapvetően magyarázkodós hangvételén), hogy a vegánok ugyanolyan meggyőződéssel hirdetik elveiket (és sokszor erőszakosan győzködnek másokat), ahogy a környezettudatosok a magukét(és sokszor erőszakosan győzködnek másokat). A környezetvédő roppantul elszántan magyarázza, hogy ne vegyünk forró fürdőt, bármennyire is szeretjük, mert áldozatot kell hozni, és minden kisgyerekes anya töltse a napját azzal, hogy a szart vakarja a textilpelenkáról. Persze amikor meg az ő életvezetési szokásaiba szólnak bele, akkor fel van háborodva.

Tanulság?
Senki ne ugasson bele más embernek a dolgaiba; se a vegánok, se a környezetvédők.
Mert nincs rá jogalap: se erkölcsi, se racionális (a környezetvédelem elvei ugyanúgy ezer sebből véreznek, mint a vegánság.)

¿Qué tapas hay? 2011.10.29. 19:17:31

Ez a vegán-felfogás, miszerint környezettudatos ember nem fogyaszt húst - egy marhaság. Ha környezettudatosan közelítjük a kérdést, akkor a Föld legnagyobb környezeti problémája egy bizonyos homo sapiens sapiens állatfaj túlszaporodása. Ennek a fajnak az egyedszámát kellene olyan mértékben lecsökkenteni, hogy az a földi ökoszisztéma egyensúlyát ne veszélyeztesse. Minthogy az említett állat egy mindenevő, gerinces emlős, így húsa táplálkozási célra (kb. a házisertéséhez hasonló módon) felhasználható. Igazi környezetvédő tehát ilyen húst fogyasszon!

midnight coder 2011.10.29. 19:20:49

Szerintem etessük meg a szegény, éhező jegesmedvéket vegánokkal. Máris megoldottuk a világ két nagy problémáját :-)

csusz (törölt) 2011.10.29. 19:30:17

Mióta világ a világ, a ragadozó állat is a másik állatot - alkalomadtán embert - eszi.Az állati fehérjéket pedig semmilyen novényi dologgal nem lehet helyettesíteni. Viszont a disznóvágással mellényúltál kedves posztoló, ugyanis a szakszeru vágással vagy taglózással nem szenved a disznó néhány másodpercnél tovább, akárcsak a gazella az oroszlán szájában. A parasztság pontosan az, amit te tettél, amikor homárt rendeltél és tudtad, hogy élve fogják sutni vagy fozni, ezek azok az úgymond "barbár" szokások, amiket el kellene már felejteni.Egyszer menj el egy igazi disznóvágásra, ne bugrisok kozé, és meglátod, hogy nem a berúgás a lényeg .

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.10.29. 19:37:34

@Advanced Flight: én, mint környezettudatos, nem erőszakolom rá senkire nézeteimet. a múlt században két pusztító, diktatorikus rendszer is valahogy így kezdődött. ugyanakkor pofátlanul elmondom a véleményemet, tudatában annak hogy mindig jön egy okosabb ember aki helyre tesz. akik másokat erőszakosan győzködnek, ráadásul olyan kérdésben ami a világ problémáiból nagyon apró részt foglal el, és azt is szubjektíven közelíti meg, azok iránt csak megvetést tudok érezni.

Akvyr 2011.10.29. 19:40:58

Fúú, hát elborzadva olvastam, hogy valaki, aki környezetvédelemmel foglalkozik tényleg azt hiszi, hogy a húsevés azért rossz, mert kellemetlen szegény malackáknak meg bociknak így élni. Ezt tudod ki mondja? A PETA. A vegák többsége nem, tehát ez ellen érvelni, és jól odamondani egy nettó hazugság és félrevezetés. Jó, hogy nem azt hozod fel érvként, hogy a szemfogaink anatómiája tépőfogakéra hasonlít. Azon is csak röhögni lehetne.
A probléma ott kezdődik, hogy az egységnyi húsételhez mondjuk hússzor annyi erőforrás, még többször annyi víz kell, mint a vega ételhez. Ez a gond. Racionálisan gondolkodó környezettudatos ember sem mondja azt, hogy nem szabad több húst enni. Pláne nem az általad vizionált, egyik napról a másikra átállós módon. Most komolyan azt hoztad fel érvként a mértéktelen húsevés mellett, hogy mi lenne a vágósertésekkel ha egyik napról a másikra nem kellene a húsok? Ennek úgy kábé mennyi az esélye? Iszonyat demagóg ez így.
Nyilván ha kevesebb lenne a kereslet a húsra, akkor a kínálat is csökkenni kezdene. Szép lassan. Mennyi sertést vágnak magyarországon évente? 4 milliót? Nem sok ez? Nem betiltani kell a húst, csak nem mértéktelenül túlzabálni. Be lehet iktatni pár húsmentes napot, vagy csak napjában egyszer húst enni. Ez már drasztikus környezetterhelés csökkenéssel járna, olcsóbb, és egészségesebb.
Egyébként én nem vagyok vega, imádom a húst, csak nem azzal érvelek mellette, hogy a zöldségek is meghalnak, mert ez valami iszonyatosan béna.

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.10.29. 19:42:39

@devadel: erről az amcsi filmek egyik sablon jelenete jut eszembe: "jogodban áll hallgatni". tudjuk ugye, ilyenkor csakazértis jár a letartóztatott ember szája. így van ez az emberrel: joga van sok mindenhez, egyszerűen nem kíván élni vele...

kIára 2011.10.29. 19:47:44

       Én az állat- és húsevéssel kapcsolatosan csupán egy elvet, erkölcsi irányt követek.
       Csak és kizárólag olyan lényeket nem fogok elfogyasztani, amiknek bizonyítottan van éntudata. És innen már nem amik, hanem akik.
       Ilyen a szarka, aki felismeri magát a tükörben; a bonobó, aki világosan tudja hogy ő egy „valaki” és az összes többi a „másik”; vagy az elefántok, akik tudnak gyászolni; vagy a cetek, akik képesek szerelmet érezni (állítólag) egy másik cet iránt.
       Slussz.
       Ha az állat átment a tükörteszten, akkor számomra tabu.
       Ha nem (márpedig az állatok 99,9999999%-nak nincs éntudata), akkor szívesen és nyugodt lélekkel még a szomszéd kutyáját is elfogyasztom, bármennyire is aranyos, cuki és „intelligens”. Kérésre kicsontozást is vállalok.

A „szenvedés” nem csupán fejlett idegrendszer kérdése. Kell legyen „valaki” a felső reflexintegrál végén, aki az egésznek ÉN-ként tudatában van.

Tovább megyek. — Előre elnézést kérek azoktól, akiket túlságosan megérint —. Tegyük fel (képzeljük el), hogy hónapok óta tartó éhínség van, kajára kilátás nuku. Ahhoz, hogy a törzs, a faj életben maradjon a legjobb, legnormálisabb és leglogikusabb dolog ha az anya és a horda megeszi a saját gyerekét (gyerekeit). (Amúgy is meghalnának, de az anyák/nőstények életben maradnak, nagyobb eséllyel biztosított a „mi” [azaz a törzs, a horda, a faj túlélése]).
Már elnézést minden jogvédőtől, de valószínű, hogy ilyen kulináris hagyományoknak köszönhetjük, hogy van Sixtuszi kápolnánk, Dies Irae-nk, festményünk a cédrusról, és agyalhatunk a vegán életmód üdvös voltán.

Szegény kis csápolgató homárka. Szívem megszakad…

kIára 2011.10.29. 19:55:57

És most a témához.
A környezettudatosság valóban azt jelenti, hogy a
Környezet
Tudatos
Megélése
Szerintem egy igazán környezettudatosan élő ember erkölcsi kötelességének kéne érezze az invazív fajnak számító harlekin katicabogarak nyers elfogyasztását. Nem viccelek.

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.10.29. 20:00:06

@Monsanto: tetszik a hozzáállásod! szeretem az értelmes embereket. épp ezért remélem, hogy megértesz: valóban nem könnyű, gyors folyamat lesz, az, ha szépen szorgosan elkezdjük helyrehozni a sok szart (bocs a kifejezésért) amit okoztunk magunknak. de nehogy már az állattartással kelljen kezdeni! nézzünk körül, mennyi hülyeség van amit az emberek kitaláltak maguknak. medence a tengerparton, tucatnyi üvegbe burkolt pláza a város közepén, megannyi fölösleges baromság. a húsevés és az állattartás nem fölösleges. tény, hogy túlzásba visszük, de ennél vannak nagyobb túlzások is. és most ne azt vegyük figyelembe, a globális felmelegedésnek mi hány százalékát adja. engem pl jobban zavar az, hogy 10 literes fogyasztású, 3 tonnás, 5 személyes kocsival álldogál a város közepén a modern társadalom dísztahója. mert nem tud járni vagy villamosra szállni. és egy ilyen tag naponta háromszor zabál húst, pedig a dugóban üldögélés kb annyi energiát igényel a szervezetének amennyit egy marék bab megevésével is megkaphat. a vegánok pedig vérben forgó szemekkel kukorékolnak nekem, mert ezzel törődöm ahelyett hogy szentté avatnám őket.

Reggie 2011.10.29. 20:03:43

@Monsanto: Vagy nem kell tulnepesedni, es akkor nyugodtan lehet hust enni.

Akvyr 2011.10.29. 20:14:48

@Vad_Alma: No igen, de a legkisebb is számít (TESCO!) és zavart, hogy egy hm... szemfelnyitogató blogon, ahol ráadásul még ismerősöm is szokott írogatni, ilyesmit olvasok. A kevesebb húsfogyasztás igenis fontos, de persze ez is olyan mint a szelektív hulladékgyűjtés: önmagában semmit nem fog megoldani. Azért nem kell ellene lázítani a népet index címlapon.

A vegános résszel egyet kell értenem persze, nyáron külföldön voltam egy nyári táborban, és kicsit túl sok napig volt vegán kaja (konkrétan majdnem két hétig). Persze nem olyan rossz, mint az ember elsőre gondolná, mert van kiváló vegán majonéz, meg ilyenek, de egy életre megutáltam az uborkát.
A sima vegetáriánusságot ki akartam próbálni 1 hónap erejéig, de az első töltött paprikánál csődöt mondtam, ráadásul amikor ismerőseimnél/barátaimnál ebédelek akkor sem működőképes álláspont, hogy kedves leányzó, isteni jót főztél, de csak a köretet ehetem meg. De azért nem szólom le az egészet mert én képtelen vagyok megtartani.

baliquez 2011.10.29. 20:28:16

Kannibálok szerint a vegánok seggéből finomabb töpörtyűt lehet készíteni mint a húsevőkéből, szóval hajrá. Csak legyen hozzá elég lilahagyma, tengeri só meg fehérkenyér.

instant vízpor 2011.10.29. 20:31:43

Kiragadott példa:
A disznóölésnél nem oltári jókedvükben, vagy iszákosságból rúgnak be, hanem lélekerősítőnek hajtanak le egy-két felest. Senki nem szívesen öli meg azt az állatot, amit hónapokig etetett, gondozott. Nem is maga a gazda szokta leölni, hanem hívnak egy rokont, vagy böllért, az teszi meg. Enni viszont kell. Mit gondolsz hogy ölik le az disznót, marhát nagyüzemileg? Szerinted az jobb neki?

kyanzes (törölt) 2011.10.29. 20:33:28

"Ehet-e húst az igazi környezetvédő?"

Vércsoporttól függ, hogy szükséges-e.

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.10.29. 20:36:21

@Monsanto: van egy rossz szokásom. tele van a szövegem iróniával és szarkazmussal. éppen ezért nehéz megállapítani, hogy a szövegben mi a racionális érv és mi a poénkodás. dehogy lázítok én, felőlem mindenki azt csinál amit akar. a vegetáriánusok és a böjtölők előtt kalapomat emelem. a veganizmusra vonatkozó negatív jelzőim pár dühöngő kis pokémonnak szóltak, akinek nem inge nyilván nem veszi magára. melyik kedves kollégát ismered? (addig örülj amíg engem nem ;))

fourgee 2011.10.29. 21:16:05

A munkahelyemen volt crab az étlapon. Valamilyen rák, a magyar nevét nem tudom. Ez a bazi nagy méretű, két ollóval, kerek alakú, nem hosszúkás. Nagyon vastag páncéljuk van. Nos, egyszer megnéztem hogy hogyan főzik őket (megpróbálták ezt a műveletet lepasszolni nekem, de előre kijelentettem hogy én egy állatot sem ölök meg :)). Amikor bedobálták őket a forrásban lévő vízbe, még több mint fél perc múlva is mozogtak benne... Mindezt azért, hogy legyen pár falatnyi hús, amiből néhány előételt el lehet készíteni... Valahogy úgy vagyok vele, hogyha már egy állatnak el kell pusztulnia étkezés céljából, akkor az legyen minél nagyobb testű, hogy egy "halálból" minél több ember tudjon enni. Ezért is vagyok marhahús-párti.

Ja, egy kérdés, a véres steak az milyen? Mert a rare steak-et (aminek a közepe piros) is meg lehet úgy sütni hogy egy csepp vér ne legyen benne és a majdnem átsültet is meg lehet úgy sütni hogy véres legyen :) Kár hogy a magyar elnevezés ilyen szerencsétlenre sikerült, mert nem az derül ki belőle hogy mennyire van átsütve, hanem az hogy véres-e vagy sem... (én pl. medium rare-re sütöm mindig, de utálom ha véres :)

Akvyr 2011.10.29. 21:17:04

@instant vízpor: Igen, egy CO2 altatófülke kategóriákkal jobb, mint késsel a nyakban vergődni Józsi és Pista kezei között. A hús is sokkal jobb minőségű ha nem egy minden porcikájában ordító stresszes állatot vágnak le.

@Vad_Alma: Jobb, ha nem mondom el, és nem szennyezem be a nevét azzal, hogy ilyen internetes trollokat tart az ismerettségi körében :)

Advanced Flight 2011.10.29. 21:18:10

@Vad_Alma: "én, mint környezettudatos, nem erőszakolom rá senkire nézeteimet."

Akkor jó.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.10.29. 21:20:12

mondjuk a tema annyira nem erdekel - de ugye cimlapot olvasom - mert en azt eszem a mit szeretek, tehat nincsenek ilyen gondjaim, es szerencsere nem szeretnek, macskat, kutyat, lovat stb. enni
de a disznovagassal kapcsolatos velemenyed baromsag
a grillezett falusi csirkednek, tyukodnak is elvagjak a nyakat nem altatjak el elotte
es egy jo boller gyorsan tisztan dolgozik
hogy azutan valaki berug, az mar a disznonak tyok mindegy, de jelzem sokkal tobben isszak foldig magukat disznovagas nelkul mint disznovagaskor..
en meg nem is lattam reszeg embert disznovagaskor
ott kemenyen melozni kell...
esetleg ha estere "elfaradnak"

baliquez 2011.10.29. 21:30:46

@fourgee: nem mondod komolyan hogy egy rusnya nagy vízirovar haláltusáján vergődsz, ez iszonyatosan szánnivaló, ugyan kapjál már a fejedhez. Kavicsot is sajnálod amit ledarálnak hogy beton legyen a kocsifeljáródon? Igen? Mert az általad említett étirák (Cancer pagurus) agya kábé egy marék sóderéhez hasonlítható.

Le szokták tépkedni pl. egymás lábát de mivel annyira primitív az idegrendszerük hogy nem éreznek fájdalmat és a memóriájuk is max egy-két másodperc, igaziból semmiféle különbséget nem érzékelnek, még hibaüzenetet sem kap a kis lelkük hogy hoppáhopáá, mínusz egy bal hármas lábikó második íztől. Teccikérteni?

Nem baszogatásnak szánom csak végigkarmoltam magam a hozzászólásodon.

A szerelő 2011.10.29. 22:00:49

Mint vegetariánus (és még környezetvédő is, pfú, ez már milyen, mi? :) ), 1-2 gondolat a témához: ha a fasizmus és a kommunizmus ártalmas, akkor a veganizmus is az lesz automatikusan?
"ha most azonnal mind a 7 milliárd ember a Földön elhatározná ..." ha ebből csak a töredéke bármit azonnal megváltoztat, az minden esetben valaminek az összeomlásához vezet!
"Valóban szeretem a húst, és akármennyire környezetvédő vagyok, ... senki kedvéért nem mondok le." Nem vagy környezetvédő, mert bizonyos dolgokkal szemben kompromisszumokra képtelen vagy, főleg egy ennyire nyilvánvalóan, a földre káros dologgal kapcsolatban.
"gondolkodjunk el azon, mennyit ártok én ezzel a világnak. Vannak, akik nem ..." és itt másokra mutogatsz. Levezeted, hogy azért, mert mások még annyit sem, akkor neked viszont cserébe lehet valamennyit.
Szóval ezeket csak azért említem, mert becsapod magad (és itt most bárki más is lehetne a többségből). Dicséretes dolog, hogy legalább megpróbálsz valamilyen szinten környezet tudatosabb lenni, de ettől még nem válsz környezetvédővé, hiába nevezed magad annak. Ez a tipikus esete annak, amikor előszeretettel mormoljuk az imát, hogy akkor ezt meg azt kéne tenni, de amikor nekünk kéne, akkor jön a: na de miért pont én?
És ezek után mondhatnám, hogy akinek előrébb valóak a kulináris élmények, mint az állatok élete és a környezet épsége, az ... de nem mondom, mert nem hibáztatok senkit a gondolkozásáért. Sok mindentől függ a véleményünk, társadalomtól, különféle ingerektől, ismerősök hatásától, adottságoktól ... stb. Véleményem szerint a folyamatos átmenet, szemléletváltás, további ismeretek eljuttatása, sok beszélgetés a helyes út, nem pedig a szembeállítás, bűntudat okozása, esetleg sokkolás. Ezek lehetnek rövid ideig látványosak, de hosszú távon többet ártanak, mint használnak.
És mi a konklúzió? Talán az, hogy jelen esetben először fel kéne ismerned (és itt te kizárólag a példa kedvéért vagy), hogy a hús evés a környezetre nagyobb terhelést ró, mintha a húsmentes étkezés. Tehát ha megpróbálod csökkenteni a húst az étrendedben, akkor valami olyat teszel, mint aki odafigyel arra, hogy lekapcsolja a feleslegesen égő villanyt (de azért használja, amikor kell), aki megcsináltatja a csöpögő csapot (de azért használja, amikor kell), nem vesz minden egyes dologhoz külön zacskót a közértben (de azért használja, amikor kell), az az alma elfér a szatyorban a nélkül is ... és lehetne sorolni szinte végtelenül, hogy a sok kis, apró odafigyelés milyen sokat változtathat. Remélem, sikerül minél több embernek megváltoztatnia a szemléletét, mert csak így juthatunk előrébb!

Jofiu 2011.10.29. 22:16:58

"Védd a földet, egyél embert!"

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.10.29. 22:21:47

@A szerelő: igen, mutogatok másokra, mert rám is mutogatnak néha a többiek, és ez így van jól. akkor segítünk a legtöbbet egymáson, ha kritizálunk. képes vagyok a kompromisszumokra. mint ahogy azt te is említetted, lehet kis lépéseket is tenni; tehát nem vagyok vega és soha nem leszek az, de ha már húst eszek akkor szívesebben eszek őstermelőit a kínai helyett, magyar gyümölcsöt a portugál helyett, stb. 100% környezettudatosnak lenni rohadt nehéz dolog, mert nem lehet mindenre odafigyelni. "nem lehet minden nőt megd**ni, de törekedni kell rá!" valami ilyesmit próbálok elérni én is, persze nemcsak a nőknél hanem a tudatos életmódban is. pillanatnyilag az a helyzet, hogy rengeteg ember él (nem túl jó életszínvonalon) állattenyésztésből, tehát ha már van hús akkor megeszem. amúgy hozzászólásod nagy részével egyetértek, sőt dicséret illeti! nagy megkönnyebbülést jelent ha értelmes emberek szavait olvashatom.

komplikato 2011.10.29. 23:16:07

@Jofiu: Ezt süsd el a német turista özvegyének ;)

Muster Mark 2011.10.29. 23:52:27

Régóta foglalkoztat már a gondolat, hogy talán nekem is vagának kéne lennem, te zsidó!

Csak úgy, mint nagy példaképemnek, Adolf Hitlernek, az emberiség eddig született leghősiesebb emberének.

Az igazság néha kegyetlen.

Tőled itt most három oldal mellébeszélést, hazudozást, igazi tróger hazudozást kaptam.

A te fajtádat gázzal kell kiirtani, ahogy Hitler is tette. Akinek igaza volt.

Én amúgy nagyjából eddig is már vega voltam féig-meddig - anyám kosztjában megettem a húst, de a boltban soha nem vettem.

Te most elmagyaráztad nekem, hogy mekkora szarházi önbecsapás a húsevés, és hogy én is mekkora szarházi önbecsapó vagyok mindaddig, amíg megeszem a finom húst a tányéromon, és leszarom, ami az állattal történt.

Hitlernek igaza volt.

Éljenek a növényevők!

Medgar 2011.10.30. 00:16:26

A vegetarianus életmód a modern jóléti társadalom trendi divathóbortja. A történelem során nem volt olyan társadalom, ami megengedhette volna magának a veganizmus.

lujo22 2011.10.30. 06:07:17

sztem kaprofág legyen, h a recycling tökéletesen megvalósuljon

4hnwBToH 2011.10.30. 09:29:46

Én az elítétek elfogyasztását javaslom, ünnepi csemege volna ez, hisz napi eltartásuk 8 rupós összeg, a Kobe marha fasorban sincs, közvetve egy-egy bűnöző több milliós tétellel támasztaná meg rozoga államháztartásunkat.
Többségük roma származása miatt a Mustármárk-féle náci kondomszökevények nem szívesen vásárolnák, de a fizetőképes keresletet nem is ők jelentik.

devadel 2011.10.30. 13:20:01

annyira vicces, most olvasom éppen az indexen, hogy a TELJES emberiség egyébként elférne BAZ megyében, lazán egymás mellé állva.

még mindig féltek, hogy tönkreteszitek a földet? nincs itt véletlen valami aránytévesztés?

Medgar 2011.10.31. 11:14:08

Ismerem a filmet, de ez nem a növény vs. állat evést járja körül. A környezettudatosságot ott kéne kezdeni, hogy a megtermelt élelmiszerek 20-50%-a ne a kukában végezze. Arról nem beszélve, hogy a jóléti fogyasztói társadalom mekkora súlyfelesleggel küzd, aminek a megszüntetésére ismét vagyonokat költ.

Még egyszer leírom: addig tudsz vega lenni, amíg az általános életszínvonal megengedi neked. A nyomorban nem válogatsz, hanem amit találsz azt eszed.

Lobster_ 2011.11.08. 09:43:43

@Vad_Alma: Like humans, lobsters have a long childhood and an awkward adolescence. Just like us they also carry their young for nine months and can live to be more than 100 years old. Like dolphins and many other animals, lobsters use complicated signals to explore their surroundings and establish social relationships. They take long-distance seasonal journeys and can cover 100 miles or more each year (the e...quivalent of a human walking from Maine to Florida)—assuming that they manage to avoid the millions of traps set along the coasts. Sadly, many lobsters don't survive their most formidable predator … humans. More than 20 million are consumed each year in the United States alone. Lobsters that are placed into boiling water alive (the 'prefered' method of cooking) whip their bodies wildly and scrape the sides of the pot in a desperate attempt to escape. In the journal Science, researcher Gordon Gunter described this method of killing lobsters as "unnecessary torture."

Intizar 2011.11.08. 23:06:50

Dehát miért nem kóstolta meg blogger úr azt a pecsenyelibamájat? Kapható, sokkal olcsóbb a hízottnál, és rettentően finom!

A Hatodik Elem

A négy ősi elem: levegő, tűz, víz, föld; az ötödik elem: a szerelem; a hatodik elem: a környezettudatosság!

Címkék

agrárképzés (1) agro (1) aktivisták (1) alga (1) algák (1) állat (19) állatkínzás (4) állatlínzás (1) állatok (8) állatvédelem (18) almásfüzítő (2) alternatív energia (2) apple (1) áram (1) áramforrás (3) arktika (2) atoerőmű (2) atom (4) atomenergia (8) atomerőmű (1) autó (1) autodidakta mérnök (1) autózás (5) balaton (2) baleset (1) barefoot college (1) belföld (3) benzin (1) bihar (1) bikaviadal (1) billentyűzet (1) bio (1) biomarine (1) biotechnológiák (1) bme ezk (2) brasilia (1) brazília (1) brit tudósok (2) brundtland (1) budapest (1) budapesttakarékosság (1) bulgária (2) bunker roy (1) coca cola (1) cohn bendit (3) család (3) csomagolás (1) cunami (1) deepwater horizon (1) dell (1) demokrácia (4) design (4) dohányzás (4) duna (1) durban (1) egészség (15) egészségügy (8) egyetem (3) élelmiszer biztonság (8) életciklus (1) életmód (52) életmódtisztaság (1) ember (6) emberi méltóság (2) energia (9) energia hatékonyság (4) energia takarékosság (16) ensz (2) erdő (1) erdőirtás (1) erőmű (1) események (26) ételhulladék (1) étkezés (2) eu (6) európai unió (3) exxon (1) faj (1) felsőoktatási törvény (1) fenntartható fejlődés (7) fenyő (2) film (1) flashmob (1) foci (1) fogyasztó (3) föld (1) franciaország (6) françois hollande (1) fukushima (1) gasztro (4) gasztronómia (7) gazdaság (35) gazdaságosság (1) gazdaságos életvitel (2) gázkiömlés (1) gedeon (18) geotermikus energia (2) globális felmelegedés (3) globalizáció (1) gödör (1) greenpeace (2) gyilkosság (4) hagyományok (6) hajók (1) hajóturizmus (1) harlem (1) hazai termék (1) házasság (1) háziállat (1) háztartás (7) hellókarácsony (3) hétvége (1) hibrid (1) hivatal (1) (5) hp (1) hulladék (2) hulladékcsökkentés európai hete (1) hulladékgazdálkodás (2) hummer (1) hunnia (1) idő (2) igazságszolgáltatás (1) igazságügy (1) illés zoltán (1) india (2) interjú (1) ipad (1) ipar (10) ivartalanítás (3) jangce (1) japán (1) jég (2) jegesmedve (1) jéghoki (1) jégpálya (1) jóga (1) jövő (2) k2 (1) kafkaz (2) kanada (1) karácsony (4) karácsonyfa termelés (1) kardos horváth jános (1) kaukázus (2) kender (1) képmutatók (1) kérdés (1) kerékpár (1) kert (1) kertépítés (2) kertészet (3) kiállítás (3) kína (2) kisgazdák (2) klímacsúcs (1) klimaváltozás (1) klímaváltozás (8) kóla (1) komposztkészítés (1) kőolaj (1) kormány (1) környezetpolitika (18) környezettudatosság (70) környezettudtosság (1) környezetvédelem (27) környezetvédelmi politika (5) környezetvédők (5) közlekedés (9) közös jövőnk (5) köztársasági elnök (1) közterület (2) külföld (36) kullancsok (1) kultúra (4) kutyák (1) labdarúgás (1) lábnyom (2) légszennyezettség (4) levegő (9) life (1) logitech (1) magyarország (9) magyar kormány (2) magyar termék (2) marcoule (1) mcdonalds (1) média (1) médiatörvény (1) megújuló energiaforrás (1) megújuló energiaforrások (1) méhészet (1) mérgezés (1) mérgező anyagok (3) méz (1) mezőgazdaság (10) michael jackson (1) mikroalga (1) műanyag (3) műkorcsolya (1) munkamorál (1) nádas (1) nanotechnológiák (1) napelem (1) napenergia (3) napfény (1) napkitörés (1) németország (1) nicholas sarkozy (2) nicolas sarkozy (1) növények (12) növényi kémia (1) nyersolaj (1) ökokatasztrófa (5) ökokuka (42) ökopop (1) ökosítások (2) ökouka (1) oktatás (2) olaj (1) olajfolt (1) olajszivargás (1) olaszország (1) olcsó munkaerő (2) olimpia (1) ólom (1) omék (1) orbán viktor (2) őstermelő (1) pályázatok (1) papírmentes (1) párizs (1) pazarlás (6) pedofil (1) pet palack (1) piac (1) pihenés (1) pláza (2) politika (16) politikus (1) problémamegoldás (2) pvc (1) rabszolga (1) radioaktív hulladék (2) rasszizmus (1) robbanás (1) sarko (1) sárközy (1) sarkvidék (2) sebességkorlátozás (1) shell (1) síelés (1) (2) sötétzöld (1) sport (5) steve jobs (1) sugárzás (2) svájc (1) szálló por (1) szánkó (1) szatyor (1) szél (1) szelektív hulladékgyűjtés (11) szélenergia (1) szélerőmű (1) szemét (3) szemetelés (7) szennyezés (20) szex (2) sziget (1) szilisztra (1) szmog (4) szófia (1) szólásszabadság (1) szőrme (1) takarékosság (12) találmányok (1) társadalom (25) tavasz (1) tech (21) technológia (1) tél (2) telefon (1) téli sport (1) tenger (1) termékek (5) természet (2) természeti katasztrófa (3) természetvédelem (4) terror (1) teszedd (1) tévhitek (2) tisztaság (7) (1) törmelék (1) tragédia (2) tudomány (18) tüntetés (3) turizmus (1) újrahasznosítás (7) ünnepek (4) usa (1) üzemanyag (1) üzlet (2) választások (2) válság (2) város (3) városi élet (3) vegyszerek (2) veszély (1) vidék (1) világbajnokság (1) világfórum (2) világkonferencia (3) villamos (1) virág (2) vitamin (1) vitosa (1) víz (3) vízi sport (1) víz szennyezés (2) vörösiszap (2) vörös dani (1) wwf (2) zeitgeist (1) zene (1) zöld (27) zöldség (2) zöldségek (2) zöld gazdaság (11) zöld oldalak (3) zöld politika (9) zöld politikusok (1) zöld szervezetek (2) zöld technológia (1) zöld vállalatok (1) Címkefelhő

Közösség

Visit The Venus Project

legutóbbi hozzászólások

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása