Eltankoljuk az Északi-tenger életét?

Sokunk autózik, minden nap, akár többször, és biztos sokan gyűjtik a Shell-pontokat, amelyeket be lehet váltani, s így pl. kólás poharakat lehet venni, ha megvan a szükséges mennyiség.

Sokunkat megdöbbentett a Breivik-féle tömegmészárlás.

Ilyenkor természetesnek találjuk azt, hogy megbotránkozunk egy ilyen, vagy bármily olyan eseményen, mely sok ember életét követeli, sok ártatlan áldozatot hoz.

Ám belegondolunk-e abba, hogy hány – szó szerint ártatlan – lény életét veszélyeztetjük, valahányszor beülünk az autóba, és a Shellnél vagy bárhol máshol tankolunk?

És az ő pusztulásukat nem a golyó hozza, nem gyorsan távoznak el: lassan és gyötrelmesen ér véget földi életük. És nincs, ki siratná.

A héten több mint 200 (szám szerint 216) tonna olaj ömlött ki az Északi-tengerbe Skócia szinte közvetlen közelében. Aberdeen városától csupán 18 (a BBC adatai szerint 113) mérföldre. Az olajszivárgás nemcsak halakat és egyéb tengeri lényeket, hanem azon madarak (lunda, lumma, alka) populációit is veszélyezteti, akiknek a kicsinyei még nem tudnak repülni, így elhagyni a tenger felületét sem. 

A DECC brit energiaügynökség egyik képviselője azt nyilatkozta ugyan, hogy a Macondo-katasztófához képest jelentéktelen esettel van dolgunk, ám föl tudjuk-e igazán fogni, miről van szó? Jelenti-e az, hogy kevesebb élőlény pusztult el egy katasztrófa során mint egy másikén, hogy az utóbbiak élete fontos volt a természet (és tán az emberiség számára), az előbbieké pedig nem? Jelenti-e vajon? Ugyanezeket mondta-e volna el, ha az olajszivárgásra nem Aberdeenhez közel, hanem Aberdeen városában kerül sor?

A Shell csak két nappal a történtek után adott információt róluk. Könnyű, viaszmentes nyersolaj ömlött ki. A szivárgás területe 0,5 négyzetkilométer.

De ilyen nemcsak a Shell-lel történik, nemcsak az ExxonMobil-lal, nemcsak a BP-vel. Történik, illetve történhet ez mindenütt, és történni fog addig, amíg az emberiség mohósága, illetve felelőtlensége kockázatnak teszi ki szűkebb vagy tágabb környezetünket.

És akárhogy is próbálgatjuk meggyőzni magunkat, hogy azt ők, a nagyok csinálják, és nem tehetünk róla: hiába. Igenis tehetünk róla.

Igaz – nem mehetünk mindenhova gyalog, biciklivel vagy metróval. Néha repülni is kényszerülünk.

De amit tudunk korlátozni, azt tudjuk korlátozni. És kell is korlátoznunk.

Senki nem vár el csodákat tőlünk. A csodákat Más teszi.

Rajtunk áll viszont, hogy valahányszor olyan helyzetbe kerülünk, hogy csak saját magunk kényelme kedvéért ülünk be az autóba, eszünkbe jusson a számtalan hal és madár, és minden élőlény, mely a Gamet Alpha, a Macondo és egyéb katasztrófák folyamán, ártatlanul pusztul el.

Az Északi Pusztító - Fotó: Google Képek

 

20 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hatodikelem.blog.hu/api/trackback/id/tr103161886

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Breiviket akarta utánozni 2011.08.19. 16:36:01

A norvég tömeggyilkost akarta utánozni egy lengyel fiatalember, aki merénylettel fenyegetőzött az interneten, és a júliusi norvégiai mészárlásra hivatkozott.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.08.18. 10:46:08

Az ember már csak olyan, hogy a saját kényelmét soha nem adja fel, amíg a hatások messze tőle nyilvánulnak meg.

Amíg ki tudjuk szervezni a szennyesünket máshova, addig lehet nem gondolni rá, és nyugodt szívvel autózni.

A.V. 2011.08.18. 11:08:20

Szerintem már teljesen mindegy, kár is ezekről a dolgokról beszélni. Haldoklik a bolygó és egyre durvábban. Gyorsan vége lesz a történetnek, most már nem oszt, nem szoroz, hogy hogy. Nem számít az egész.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.08.18. 11:21:11

@A.V.: A bolygó nem haldoklik, a bolygónak nincs semmi baj, másoknak lesz itt problémája:

erdekessegek.info/a-foldet-nem-kell-megmenteni-109.html

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.08.18. 11:28:10

@spontan: akkor szórjunk bele még egy kis olajat, nem lesz tőle baja

spontan · http://erdekessegek.info 2011.08.18. 11:35:36

@Vad_Alma: neki nem is lesz baja, mert évmilliók alatt majd kitisztul

Nekünk lesz bajunk tőle. Azt kellene felismerni, hogy a Földet nem kell megmenteni, mert az túlél minket úgyis, a saját érdekünkben kellene vigyázni rá, mert mi fogjuk megszívni nagyon.

A szemantikai különbség azért lehet lényeges, mert a Földet sorsa az embereket esetleg nem érdekli, a sajátjuk viszont annál inkább, ezért ezt kellene a középpontba állítani, hátha ezzel jobban lehetne hatni az emberekre, hogy változtassanak.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2011.08.18. 11:38:29

MEGOLDÁS = (közösségi közlekedés) + ((elektromos autók + zéró ÜHG kibocsátású villamosenergia termelés)ÉS/VAGY (hidrogénes autók + megújuló energiával gyártott H-üzemanyag)ÉS/VAGY (fenntarthatóan termesztett fűvel és zabbal hajtott lovak))

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.08.18. 11:46:17

@spontan: teljesen egyetértek veled. nézegesd a korábbi posztokat, azokból kiderül hogy nem a földanya ökoharcosai vagyunk ;) továbbra is szívesen látjuk hozzászólásaidat
@Trisztán: én nem lennék boldog ha a lócitrom visszahódítaná az utcáinkat...

mirrmurrkandúr 2011.08.18. 12:46:46

@Vad_Alma: Ha nincs olajlobbi, és a sokszoros dollármilliárdosok által felesleges zsebpénzükből épített mesterséges luxusszigetek, akkor már régen alkohollal üzemelő autók lennének a Világ nagy részén (mint ahogy Brazíliában az autók több, mint 93%-a az), és aki ezt nem engedheti meg magának, annak jönne a lócitrom és macskakő című posztmodern bioeposz következő fejezete.
A probléma persze nem csak az, hogy szennyezik a környezetet, most már mindenféle belső (és külső) kontroll nélkül, hanem az is, hogy mire elfogy az olaj, addigra a Kedves Jóindulatú Földlakók nem lesznek felkészülve arra, hogy más, esetleg megújuló energiaforrásokat tudjanak használni. Következésképpen egy kicsit kiürülnek majd a városok (azoknak van a legnagyobb energiaigényük, és még mindehhez pazarolnak is, mint az állat...),és szépen mennek vidékre tanyákra lakni, megtermelik az élelmiszert, és visszatér a régi idők mozija, diavetítések formájában, és gyanítom, több idő marad a szomszédlány inzultálására is. Mivel ezt -feltételezem- nem mindenki akarja, ezért néhány dolgot valóban megtehet mindenki. Egyrészt tényleg nem kell autóval menni mindenhová. Van közösségi közlekedés, kerékpár, és végső soron két lába is azért van az embernek, hogy járjon rajta. Ha már autó, akkor nem feltétlenül kell minden lakótelep entellektüelnek M5-ös BMW-vel járni, mert az 500 lóerős, már csak azért sem, mert életvitelét tekintve ritkán mozdul ki lakóhelye egy kilométeres sugarából, leszámítva, mikor a szomszéd faluba, kerületbe megy diszkóba, és 240-el felcsavarodik nagy józanságában az első fára... S igen, nem kell minden szart megvenni, csak mert nincs jobb dolga az embernek. Ha kisebb a fogyasztás, előbb-utóbb a termelés is kisebb lesz, ami a Földnek abszolúte jót tenne, az emberek végre értelmes munkát végezhetnének, az ipar meg végre akkora lángon éghetne, amekkorát még el tudunk viselni.

S nem is az a legnagyobb baj, hogy messze vagyunk még ettől... hanem, hogy ellenkező irányba haladunk...

Mr. Waszabi 2011.08.18. 13:53:34

Nem tudok azonosulni ezzel a "haldoklik a bolygó" dumával.
Bizonyos helyeken mértéktelen pusztítást végeznek emberek, de ettől még messze nem haldoklik a bolygó.
Nagyon jó rágógumi téma ez azoknak,akik abban élik ki magukat, hogy folyton aggódnak megoldhatatlan dolgokért és másokat is aggasztanak. Illúziókba menekülnek, miközben a saját életükben a hétköznapi problémákat nem oldják meg, amihez pedig ott volna a keresztbe teendő két szalma és igazán az ő dolguk volna, senki másé. Ezt látom.
Az éhező, nyomorgó emberek, a saját fajtájukból, nos, nem igazán aggasztják őket, pedig belőlük több pusztul el évente, mint bármelyik másik fajból. Vagy a szomszédját elpusztítaná egy házibuli vagy egy rossz szokása miatt, de egy kihalófélben levő bogárfajon elérzékenyül. Ja,hogy ez nem annyira cuki téma? Nem trendi? Hát attól még álságos ez a viselkedés.
Azt sem veszik figyelembe az aggódók, hogy 7 mrd embernek vannak szükségletei ma a Földön, melyek nem változtathatók meg hipp-hopp, történelmileg alakultak ki.
Akárhová megyek kies országunkban, gyönyörű tájakat látok. Nem érintetlen, ős, de gondos munkával újratelepített erdőket, amelyek ettől még természetesek. Talán az egyik olyan dolog, ami nem lett elbaszva országunkban. A Balaton se döglött ki, gyönyörű, élőbb, mint 20 éve.
És értetlenül állok ilyenkor a sajtóból engem bombázó aggodalmak előtt, vajon miért nem látják a jót is az emberek?
Sztem tegye mindenki, amit helyesnek vél, amire képes, mutasson példát és majd másoknak is követni fogják, ettől lehet jobb a világ. De ezt az aggódjunk már valamiért ma is, mert ma a környezetvédelem keveset kapott, nos, nem tartom célravezetőnek.
Lehet, nem ideillő bejegyzés, de ez jutott eszembe a posztról.

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.08.18. 14:02:20

@waszabi: illúziók, szomszéd elpusztítása, álságos viselkedés... ez ránk nem jellemző. kissé túlzásnak vélem hogy ezt gondolod rólunk egy ilyen poszt alapján. azokat én is csak sajnálni tudom, akik egy probléma miatt jajveszékelnek, a tbbit meg lesz**ják. nagyon sok jót is látunk, és még fogunk is nagyon sokáig. de ha ilyen dolgok trténnek, akkor igenis aggódom, pont úgy mint a szomszéd manci néniért aki éppen rosszul van. hidd el, mi [a szerkesztők] nem olyanok vagyunk, akik szelektíven aggódnak dolgokért, csak hogy téged bombázzunk, az általad kritizált képmutatókról pedig hozzád hasonlóan vélekedünk. sajnos az, hogy <tegye mindenki, amit helyesnek vél>, manapság elég ritkán valósul meg. a kommented pedig abszolút ideillő, bizony haragudnék ha nem írtad volna le ;)

Mr. Waszabi 2011.08.18. 14:17:43

@Vad_Alma: jóvanna, nekem is megvan a magam egypálcája, csak egy másik:) Nem személyeskedésnek szántam, oda is írtam,hogy "ez jutott eszembe" a poszttal kapocslatban. Ez az én szubjektivitásom nyilván:) De ez már csak utána a jutott eszembe:)

A.V. 2011.08.22. 13:12:07

@spontan: Ez botrányos. Nem korrekt ez a fazon. Valami viccmondó ez?
Eszem megáll

A.V. 2011.08.22. 13:13:27

@waszabi: Te figyelj, neked nem tűnik föl, hogy milyenek az évszakok? A 80-as évekhez képest nem tűnik föl, hogy nagyobb az UV-sugárzás?
Az se tűnik föl, hogy eltűnik épp az Északi-sark? Mennyi eszed van ????

spontan · http://erdekessegek.info 2011.08.22. 13:17:36

@A.V.: igen, az egyik leghíresebb és elismertebb amerikai komikus volt, amíg élt, ezért természetesen erős iróniával adja elő a mondandóját

Mr. Waszabi 2011.08.22. 14:19:45

@A.V.: Valószínűleg nem arról van szó, hogy nincs eszem, csak más nézőpontból látom az események alakulását.
A kiváltó okok sokkal régebb óta működnek, mint amióta hivatalosan deklarált célok fogalmazódtak meg a megállításukra.
A szakértők nem csak a figyelmet hívták fel a tendenciákra, de objektíven elmondták azt is, hogy a folyamatok nem állíthatók meg vagy fordíthatók vissza már, akkor sem, ha mindenki minden intézkedést, ötletet alkalmaz, betart.
Ezért mondtam, hogy a napi szintű huhogás csak egy újabb felesleges stressz keltése az emberekben.
Ez nem az oldal kritikája, sokkal inkább tehetnek róla a szenzáció hajhász, hozzá nem értő újságírók, akik rémhírekből élnek és közük nincs a tényszerű újságíráshoz.

A.V. 2011.08.22. 14:23:41

@spontan: Azért bírtam csak félig megnézni :D

@waszabi: "a folyamatok nem állíthatók meg vagy fordíthatók vissza már, akkor sem, ha mindenki minden intézkedést, ötletet alkalmaz, betart"
Ebben nem vagyok egészen biztos. De tény, hogy nem tartunk be semmit, így ez már eldőlt. Ezért mondom, hogy már mindegy a bolygónak.

T-5 2011.08.22. 16:15:05

@waszabi:
"a folyamatok nem állíthatók meg" ......Mert nem akarják...

Mr. Waszabi 2011.08.22. 19:06:34

@T-5: most erre mit lehet mondani? Hát akard. De az egy dolog, hogy mit szeretnél, meg hogy mire vagy képes. Évtizedekkel később kezdett a tudomány is foglalkozni érdemben azokkal a jelenségekkel, amik ellen tennünk kellene. A végrehajtó hatalom meg még későbben. Nem tudom érted-e, hogy lassan ható, kiváltó faktorokról beszélünk, nem egy éve kezdődött jelenségekről, amiket hamvába fojthatunk. Lásd reálisan. Nem a környezet az egyetlen terület , ahol az ember visszafordíthatatlan károkat okozott. A társadalomban sokkal mélyrehatóbb s visszafordíthatatlanabb folyamatokat indított el. Mindezt együttesen civilizációnak (vagy történelemnek) hívják, ahol későbbi generációk mindenkor csak elszenvedői az elődök döntéseinek, cselekményeinek. Nehéz belátni, de a hamis reménység se visz sehova. Elődeink kifizetetlen számlákat hagytak maguk után, amit az idő rajtunk, örökösökön hajt be. Ők se gondolták anno, de most mi vagyunk itt, ez van.

Mr. Waszabi 2011.08.22. 19:14:48

@T-5: csak mondom, hogy pl az USA-ban már az 50-es évektől csak papírzacskót és csomagolóanyagokat használtak környezetvédelmi okból. Az a döntés vagy 60 éve volt, amikor megjelentek a műanyag csomagoló anyagok. Nálunk is akkor kellett volna elkezdeni, nem 10 éve.
Mindez nem gonosz emberek műve, csak a civilizációs találmányok tudományos hatásvizsgálatának fejletlensége.
Szerintem bármibe avatkozik az ember, ami nem természetes, annak megvan a maga káros hatása hosszabb távon. A civilizáció mesterségessége hordozza önmagában e faktorokat, bármiről legyen is szó. Valószínűleg nem fogunk lemondani például az internetről egy teljesen mesterségessé vált életformában, csak mert áramot lehet vele megspórolni. Nem én vagyok az első számú közellenség, ezt azért tisztázzuk. Csak más szempontból nézem a folyamatokat, messzebbről.

Mr. Waszabi 2011.08.22. 19:33:58

@A.V.: mire az ózonkárosító anyagok, gázok használatát egységesen kitiltották világméretekben, addigra már megvolt a hatalmas ózonlyuk és az elvékonyodott ózon réteg világszerte. Ha ma kimész a napra, tapasztalod, hogy nem úgy süt, nem olyan a hatása, mint 30 éve volt. De csak a további vékonyodást lassították le, megállítani, visszafordítani nem tudják. Tudomásul vételi jogunk van mindössze abban, hogy hogy nem napozhatunk, ez az ára évtizedekkel ezelőtti döntéseknek, szokásoknak. Reálisan nézve.
Vannak területei a környezettudatos életnek, például a mérgező nehézfémek begyűjtésének, ahol kézzelfogható eredményeket lehet elérni. De nem minden terület ilyen, ezt is látni kell. Az éghajlatváltozás például nem az a terület, ahol fékezni tudunk érdemben. Már csak azért sem, mert üteme sokkal gyorsabb, mint a tudományos számítások kalkulálták, és bizony a különböző kvótákat a politika ahhoz szabta hosszas huzavona után.
De mondok mást, ami sztem szándékos megtévesztésen alapuló intézkedés, csak a kisember hülyítése kb. Az energiatakarékos kompaktfénycsövek alkatrészei s gyártási technológiája sokkal több és durvább környezetszennyezést okoz, mint a hagyományos izzók gyártási és használt környezetszennyezése együttesen. Villanyautó gyártása és üzemeltetése dettó. Könnyen eldönthető, hogy az éghajlatváltozásba fogunk-e belepusztulni többen/hamarabb, vagy a nehézfémek, mérgező vegyületek okozta szennyezésbe. Nincs alternatíva, ez látszik.

A Hatodik Elem

A négy ősi elem: levegő, tűz, víz, föld; az ötödik elem: a szerelem; a hatodik elem: a környezettudatosság!

Címkék

agrárképzés (1) agro (1) aktivisták (1) alga (1) algák (1) állat (19) állatkínzás (4) állatlínzás (1) állatok (8) állatvédelem (18) almásfüzítő (2) alternatív energia (2) apple (1) áram (1) áramforrás (3) arktika (2) atoerőmű (2) atom (4) atomenergia (8) atomerőmű (1) autó (1) autodidakta mérnök (1) autózás (5) balaton (2) baleset (1) barefoot college (1) belföld (3) benzin (1) bihar (1) bikaviadal (1) billentyűzet (1) bio (1) biomarine (1) biotechnológiák (1) bme ezk (2) brasilia (1) brazília (1) brit tudósok (2) brundtland (1) budapest (1) budapesttakarékosság (1) bulgária (2) bunker roy (1) coca cola (1) cohn bendit (3) család (3) csomagolás (1) cunami (1) deepwater horizon (1) dell (1) demokrácia (4) design (4) dohányzás (4) duna (1) durban (1) egészség (15) egészségügy (8) egyetem (3) élelmiszer biztonság (8) életciklus (1) életmód (52) életmódtisztaság (1) ember (6) emberi méltóság (2) energia (9) energia hatékonyság (4) energia takarékosság (16) ensz (2) erdő (1) erdőirtás (1) erőmű (1) események (26) ételhulladék (1) étkezés (2) eu (6) európai unió (3) exxon (1) faj (1) felsőoktatási törvény (1) fenntartható fejlődés (7) fenyő (2) film (1) flashmob (1) foci (1) fogyasztó (3) föld (1) franciaország (6) françois hollande (1) fukushima (1) gasztro (4) gasztronómia (7) gazdaság (35) gazdaságosság (1) gazdaságos életvitel (2) gázkiömlés (1) gedeon (18) geotermikus energia (2) globális felmelegedés (3) globalizáció (1) gödör (1) greenpeace (2) gyilkosság (4) hagyományok (6) hajók (1) hajóturizmus (1) harlem (1) hazai termék (1) házasság (1) háziállat (1) háztartás (7) hellókarácsony (3) hétvége (1) hibrid (1) hivatal (1) (5) hp (1) hulladék (2) hulladékcsökkentés európai hete (1) hulladékgazdálkodás (2) hummer (1) hunnia (1) idő (2) igazságszolgáltatás (1) igazságügy (1) illés zoltán (1) india (2) interjú (1) ipad (1) ipar (10) ivartalanítás (3) jangce (1) japán (1) jég (2) jegesmedve (1) jéghoki (1) jégpálya (1) jóga (1) jövő (2) k2 (1) kafkaz (2) kanada (1) karácsony (4) karácsonyfa termelés (1) kardos horváth jános (1) kaukázus (2) kender (1) képmutatók (1) kérdés (1) kerékpár (1) kert (1) kertépítés (2) kertészet (3) kiállítás (3) kína (2) kisgazdák (2) klímacsúcs (1) klimaváltozás (1) klímaváltozás (8) kóla (1) komposztkészítés (1) kőolaj (1) kormány (1) környezetpolitika (18) környezettudatosság (70) környezettudtosság (1) környezetvédelem (27) környezetvédelmi politika (5) környezetvédők (5) közlekedés (9) közös jövőnk (5) köztársasági elnök (1) közterület (2) külföld (36) kullancsok (1) kultúra (4) kutyák (1) labdarúgás (1) lábnyom (2) légszennyezettség (4) levegő (9) life (1) logitech (1) magyarország (9) magyar kormány (2) magyar termék (2) marcoule (1) mcdonalds (1) média (1) médiatörvény (1) megújuló energiaforrás (1) megújuló energiaforrások (1) méhészet (1) mérgezés (1) mérgező anyagok (3) méz (1) mezőgazdaság (10) michael jackson (1) mikroalga (1) műanyag (3) műkorcsolya (1) munkamorál (1) nádas (1) nanotechnológiák (1) napelem (1) napenergia (3) napfény (1) napkitörés (1) németország (1) nicholas sarkozy (2) nicolas sarkozy (1) növények (12) növényi kémia (1) nyersolaj (1) ökokatasztrófa (5) ökokuka (42) ökopop (1) ökosítások (2) ökouka (1) oktatás (2) olaj (1) olajfolt (1) olajszivargás (1) olaszország (1) olcsó munkaerő (2) olimpia (1) ólom (1) omék (1) orbán viktor (2) őstermelő (1) pályázatok (1) papírmentes (1) párizs (1) pazarlás (6) pedofil (1) pet palack (1) piac (1) pihenés (1) pláza (2) politika (16) politikus (1) problémamegoldás (2) pvc (1) rabszolga (1) radioaktív hulladék (2) rasszizmus (1) robbanás (1) sarko (1) sárközy (1) sarkvidék (2) sebességkorlátozás (1) shell (1) síelés (1) (2) sötétzöld (1) sport (5) steve jobs (1) sugárzás (2) svájc (1) szálló por (1) szánkó (1) szatyor (1) szél (1) szelektív hulladékgyűjtés (11) szélenergia (1) szélerőmű (1) szemét (3) szemetelés (7) szennyezés (20) szex (2) sziget (1) szilisztra (1) szmog (4) szófia (1) szólásszabadság (1) szőrme (1) takarékosság (12) találmányok (1) társadalom (25) tavasz (1) tech (21) technológia (1) tél (2) telefon (1) téli sport (1) tenger (1) termékek (5) természet (2) természeti katasztrófa (3) természetvédelem (4) terror (1) teszedd (1) tévhitek (2) tisztaság (7) (1) törmelék (1) tragédia (2) tudomány (18) tüntetés (3) turizmus (1) újrahasznosítás (7) ünnepek (4) usa (1) üzemanyag (1) üzlet (2) választások (2) válság (2) város (3) városi élet (3) vegyszerek (2) veszély (1) vidék (1) világbajnokság (1) világfórum (2) világkonferencia (3) villamos (1) virág (2) vitamin (1) vitosa (1) víz (3) vízi sport (1) víz szennyezés (2) vörösiszap (2) vörös dani (1) wwf (2) zeitgeist (1) zene (1) zöld (27) zöldség (2) zöldségek (2) zöld gazdaság (11) zöld oldalak (3) zöld politika (9) zöld politikusok (1) zöld szervezetek (2) zöld technológia (1) zöld vállalatok (1) Címkefelhő

Közösség

Visit The Venus Project

legutóbbi hozzászólások

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása