A megoldások ideje

 

A víz hatodik világfórumának logója 

 

Nemsokára – mához egy hónapra – a meseszép Marseille-ben megrendezik a víz hatodik világfórumát, nyugodtan megkockáztathatjuk az állítást – az év világeseményét a környezetpolitika terén.

A víz világfóruma 1997 óta három évenként kerül megrendezésre, az idei világtalálkozó mottója önmagáért beszél: A megoldások ideje.

Legalábbis látszólag az emberek lassan megérnek rá, hogy nem elég pusztán a szót szaporítani: tenni kell, éspedig igen gyorsan.

Ez a világtalálkozó – miután az ENSZ 189 tagja tavaly megegyezett abban, hogy a víz joga kivétel nélkül minenkinek jár a Földön – elsősorban azzal a kihívással szembesül majd, hogy hogyan győzze meg a világ politikusait is, hogy komolyan vegyék és magukévá tegye eme gondolatokat.

Ez egyaránt érvényes azon országokban hatalomban levőkre, ahol bőségesen van víz, és azokat az országokat kormányzókra, ahol a víz hiánycikk. Az előbbiek esetében át kell nevelni a társadalmat: tudatosítani kell magukban és az azt a tényt, hogy a vízpazarlással fel kell hagyni. Az utóbbiak esetében – ha nem is kivétel nélkül, de több helyütt - le kell bontani egy egész társadalmi szerkezetet, amelynek a felépítésében a kasztok, a törzsek és nemek közötti szakadék jelentős szerepet játszik, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk a korrupciót sem. Egy olyan országban, ahol a királynak, diktárornak vagy éppen törzsvezérnek mindenhez joga van, nehét keresztülvinni egy olyan határozatot, mely szerint mindenkinek joga van valamihez, jelen esetben a vízhez. Olyan, hogy a víz közös tulajdon? Egyáltalán mi az, hogy közös tulajdon?

Nem véletlenül viseli a Le Monde Diplomatique a témáról szóló cikke a L'eau a besoin de démocratie (A víznek demokráciára van szüksége) címet viseli.

Ahol ugyanis mind a demokrácia, mind a víz cikkhiány, ott az utóbbinak nincs sok esélye, hogy mindenkihez jusson.

Ember legyen a talpán, aki ezt a nemes feladatot – a szóban forgó országok vezetőit rávezetni arra a gondolatra, hogy mindenkinek joga van vízhez jutni – vállára veszi.

A rendezvény szakmai hátterét két bizottság biztosítja, az egyik témák szerint, a másik régiók szerint vizsgálja a kérdéseket.

A régiók a következők: Afrika, Amerika, Ázsia és az Atlanti óceán, Európa valamint ként kontinensközötti régió.

A témák szerinti bizottság 15 pontban szedte össze a világtalálkozó vezérgondolatait: cselekvési prioritásokat (szám szerint 12-t), illetve a siker feltételeit (értelemszerűen hármat)

Amit tenni kell, az tehát a következő: mindenki jólétét biztosítani (mindenkit vízhez juttatni, jobbá tenni a tisztításhoz (azaz tiztított vízhez) való hozzáférést, jobbá tenni a higiéniát és az egészséget (vagyis az egészségügyet) a jobb víztisztításon keresztül, megfeleő módon figyelmeztetni a lakósságot a vízből, ill, vízhasználatból fakadó kockázatokkal, valamint segíteni nekik megfelelő módon kezelni e kockázatokat, a víz révén az országok közötti békét és jobb együttműkődést elérni, érte tenni), segíteni a gazdasági növekedést (egyenlőségt elérni a vízhasnálatban és a vízzel való gazgálkozásban, hozzáadni a jobb táplálkozáshoz az optimális vízhasználat elérésével, összehangolni a víz- és az energiahasználatot, népszerűsíteni a “zöld” növekedést és értékesebbé tenni az ökorendszereket a népesség szemében), életben tartani a kék bolygót (javítani a vízforrások és az ökorendszerek minőségén. Csökkenteni az emberi tevékenység lábnyomát a víz tekintetében, szembesülni és szembeszállni az éghajlatváltozással egy városiasadó világ kontextusában). A siker feltételei pedig a következők: a jó kormányozás, a vízellátás anyagi hátterének biztosítása és a kedvező körülmények megteremtése.

Minden pontnak számos alpontja is van. Ez mind szép és jó, csak számtalan kételyt támaszt véghezvitelének lehetséges volta.

Arról már szóltunk, hogy aligha érhető el, hogy a merev társadalmi szerkezetű országokban bármilyen mélyreható változás is bekövetkezzék. A javak igazságos felosztása egy szép cél, de nem nagyo látni a helyét ebben a paragidmában.

Ami viszont új kérdésként merül fel ezután a felsorolás után, az a gazdasági növekedés és a kék bolygó életbentartásának szembesökő ellentéte és annak feloldása.

Maga a “zöld növekedés” koncepciója egy oximoron. A növekedés elkerülhetetlenül egyre több forrás igénybevételével jár, és nem kell túl nagy ész hozzá, hogy rájöjjünk, hogy a víz azon források egyike, amely gyakorlatilag minden komolyabb vállalkozáshoz nélkülözhetetlen: legyen szó turizmusról, kereskedelemről, iparról...

A víztisztítás meg nem több, mint a soron következő lelkiismeretcsillapító – olyan mint a hulladékfeldolgozás és a megújuló energiaforrás.

Az igazi megoldás itt sem más, mint egyébütt: nem szabad pazarolni a vizet. Soórolni kell azt. Ennyi.

Ez a megoldás, ha már a megoldások idejéről beszélünk.

Mint általában szokott lenni, másoknak is leesett, hogy ez úgy, ahogy egyesek látják, működésképtelen.

Ezért a hivatalos fórummal egyidőben, ugyancsak Marseille-ben a víz alternatív világfóruma is folyik.

E rendezvény mottója más: L eau – sorce de vie, pas de profit. (A víz az élet, nem a haszon forrása).

E fórumot szervezői úgy mutatják be, mint mindazok találkozóják, akik a víznek – és a földnek! – a monopólium által való kizsákmányolása ellen harcolnak. Akik nem értenek egyet a fölgázt nem látják egy környezetbarát energiaforrásnak, mivel az utána való kutatás valamint termelése káros következményekkel jár a talajvízre és a földalatti folyókra. Akik ellenzik a vizek magánkezekbe való kerülése.

Milyen témákat érintenek majd?

Mezógazdaságról és biztonságos táplálkozásról, enerigáról – természetes forrásairól és termeléséről, egészség(ügy)ről, geopolitikáról és konfliktusokról, a vízhez való hozzáférés jogáról, víztisztításról, a társadalom mozgósításáról, harcokról, demokráciaról és sok minden másról...

Kötve hiszem, hogy ez elég lesz hozzá, hogy rávegye a harmadik világ országáinak vezetői arra, hogy a javak igazságos felosztása nevében dolgozznak.

Valami miatt azonban úgy érzem, hogy ennek a rendezvénynek helytállóbb a kiindulópontja.

Mindenesetre mindkettőre kíváncsi vagyok.

Mindkét esemény Facebookon is követhető itt, illetve itt  és persze mi is figyelemmel követjük – egy hónap múlva.

Tartsatok velünk!

 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hatodikelem.blog.hu/api/trackback/id/tr364102013

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Harc a vízért 2012.03.24. 10:26:15

Blogunk két állandó szerzője foglalja össze a Víz Világfórum és az Alternatív Víz Világfórum tanulságait. 1. rész – a világfórum (Trisztán) „Az MVP olyasvalami, amit nem láthatsz, vagy nem látsz, vagy az agyad nem engedi, hogy lásd, mert az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Hatodik Elem

A négy ősi elem: levegő, tűz, víz, föld; az ötödik elem: a szerelem; a hatodik elem: a környezettudatosság!

Címkék

agrárképzés (1) agro (1) aktivisták (1) alga (1) algák (1) állat (19) állatkínzás (4) állatlínzás (1) állatok (8) állatvédelem (18) almásfüzítő (2) alternatív energia (2) apple (1) áram (1) áramforrás (3) arktika (2) atoerőmű (2) atom (4) atomenergia (8) atomerőmű (1) autó (1) autodidakta mérnök (1) autózás (5) balaton (2) baleset (1) barefoot college (1) belföld (3) benzin (1) bihar (1) bikaviadal (1) billentyűzet (1) bio (1) biomarine (1) biotechnológiák (1) bme ezk (2) brasilia (1) brazília (1) brit tudósok (2) brundtland (1) budapest (1) budapesttakarékosság (1) bulgária (2) bunker roy (1) coca cola (1) cohn bendit (3) család (3) csomagolás (1) cunami (1) deepwater horizon (1) dell (1) demokrácia (4) design (4) dohányzás (4) duna (1) durban (1) egészség (15) egészségügy (8) egyetem (3) élelmiszer biztonság (8) életciklus (1) életmód (52) életmódtisztaság (1) ember (6) emberi méltóság (2) energia (9) energia hatékonyság (4) energia takarékosság (16) ensz (2) erdő (1) erdőirtás (1) erőmű (1) események (26) ételhulladék (1) étkezés (2) eu (6) európai unió (3) exxon (1) faj (1) felsőoktatási törvény (1) fenntartható fejlődés (7) fenyő (2) film (1) flashmob (1) foci (1) fogyasztó (3) föld (1) franciaország (6) françois hollande (1) fukushima (1) gasztro (4) gasztronómia (7) gazdaság (35) gazdaságosság (1) gazdaságos életvitel (2) gázkiömlés (1) gedeon (18) geotermikus energia (2) globális felmelegedés (3) globalizáció (1) gödör (1) greenpeace (2) gyilkosság (4) hagyományok (6) hajók (1) hajóturizmus (1) harlem (1) hazai termék (1) házasság (1) háziállat (1) háztartás (7) hellókarácsony (3) hétvége (1) hibrid (1) hivatal (1) (5) hp (1) hulladék (2) hulladékcsökkentés európai hete (1) hulladékgazdálkodás (2) hummer (1) hunnia (1) idő (2) igazságszolgáltatás (1) igazságügy (1) illés zoltán (1) india (2) interjú (1) ipad (1) ipar (10) ivartalanítás (3) jangce (1) japán (1) jég (2) jegesmedve (1) jéghoki (1) jégpálya (1) jóga (1) jövő (2) k2 (1) kafkaz (2) kanada (1) karácsony (4) karácsonyfa termelés (1) kardos horváth jános (1) kaukázus (2) kender (1) képmutatók (1) kérdés (1) kerékpár (1) kert (1) kertépítés (2) kertészet (3) kiállítás (3) kína (2) kisgazdák (2) klímacsúcs (1) klimaváltozás (1) klímaváltozás (8) kóla (1) komposztkészítés (1) kőolaj (1) kormány (1) környezetpolitika (18) környezettudatosság (70) környezettudtosság (1) környezetvédelem (27) környezetvédelmi politika (5) környezetvédők (5) közlekedés (9) közös jövőnk (5) köztársasági elnök (1) közterület (2) külföld (36) kullancsok (1) kultúra (4) kutyák (1) labdarúgás (1) lábnyom (2) légszennyezettség (4) levegő (9) life (1) logitech (1) magyarország (9) magyar kormány (2) magyar termék (2) marcoule (1) mcdonalds (1) média (1) médiatörvény (1) megújuló energiaforrás (1) megújuló energiaforrások (1) méhészet (1) mérgezés (1) mérgező anyagok (3) méz (1) mezőgazdaság (10) michael jackson (1) mikroalga (1) műanyag (3) műkorcsolya (1) munkamorál (1) nádas (1) nanotechnológiák (1) napelem (1) napenergia (3) napfény (1) napkitörés (1) németország (1) nicholas sarkozy (2) nicolas sarkozy (1) növények (12) növényi kémia (1) nyersolaj (1) ökokatasztrófa (5) ökokuka (42) ökopop (1) ökosítások (2) ökouka (1) oktatás (2) olaj (1) olajfolt (1) olajszivargás (1) olaszország (1) olcsó munkaerő (2) olimpia (1) ólom (1) omék (1) orbán viktor (2) őstermelő (1) pályázatok (1) papírmentes (1) párizs (1) pazarlás (6) pedofil (1) pet palack (1) piac (1) pihenés (1) pláza (2) politika (16) politikus (1) problémamegoldás (2) pvc (1) rabszolga (1) radioaktív hulladék (2) rasszizmus (1) robbanás (1) sarko (1) sárközy (1) sarkvidék (2) sebességkorlátozás (1) shell (1) síelés (1) (2) sötétzöld (1) sport (5) steve jobs (1) sugárzás (2) svájc (1) szálló por (1) szánkó (1) szatyor (1) szél (1) szelektív hulladékgyűjtés (11) szélenergia (1) szélerőmű (1) szemét (3) szemetelés (7) szennyezés (20) szex (2) sziget (1) szilisztra (1) szmog (4) szófia (1) szólásszabadság (1) szőrme (1) takarékosság (12) találmányok (1) társadalom (25) tavasz (1) tech (21) technológia (1) tél (2) telefon (1) téli sport (1) tenger (1) termékek (5) természet (2) természeti katasztrófa (3) természetvédelem (4) terror (1) teszedd (1) tévhitek (2) tisztaság (7) (1) törmelék (1) tragédia (2) tudomány (18) tüntetés (3) turizmus (1) újrahasznosítás (7) ünnepek (4) usa (1) üzemanyag (1) üzlet (2) választások (2) válság (2) város (3) városi élet (3) vegyszerek (2) veszély (1) vidék (1) világbajnokság (1) világfórum (2) világkonferencia (3) villamos (1) virág (2) vitamin (1) vitosa (1) víz (3) vízi sport (1) víz szennyezés (2) vörösiszap (2) vörös dani (1) wwf (2) zeitgeist (1) zene (1) zöld (27) zöldség (2) zöldségek (2) zöld gazdaság (11) zöld oldalak (3) zöld politika (9) zöld politikusok (1) zöld szervezetek (2) zöld technológia (1) zöld vállalatok (1) Címkefelhő

Közösség

Visit The Venus Project

legutóbbi hozzászólások

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása