Fesztivállatok, nőjön szárnyatok!

"Ki tanyája ez a nyárfás?
Nem hallatszik a kurjantás
Nyárfaerdő, széllel inog
Én a fákkal együtt ringok..."

Subscribe: Delirium II - The Tremens

 

Pénteken ellátogattam hazánk legnagyobb, legismertebb és legnépszerűbb fesztiváljára, a Szigetre. Elsősorban azzal a szándékkal, hogy fényképes beszámolót írhassak ide. Sajnos a drágaságomat, Nikont ellopták, így kénytelen vagyok saját készítésű képek nélkül folytatni...

Voltam Subscribe, Turbo, Depresszió, Budapest Bár és Prodigy koncerteken, Meex sátorban és Blues kocsmában, remekül szórakoztam. Csakhogy most nem ezekről fogok nyilatkozni, bár a koncertek fantasztikusak voltak, a Szigeten vendégeskedő brit leányzók között pedig vannak egészen tüneményesek is. Idei Sziget-látogatásom fő célja - Iron Maiden koncert híján - az volt, hogy környezetvédelmi szempontból elemezzem egy kicsit a fesztiváléletet.

Mint tudjuk, a fesztivál egy nagyon szennyező dolog, mivel többezer embert gyűjt össze kis helyre. Már csütörtök este találkoztam a sokat emlegetett zajszennyezéssel, melytől a környék lakóioly sokat szenvedtek. Furcsa élmény volt, mivel eddig velem nem fordult elő, hogy a XII. kerületben, a Széchenyi-hegyen szigeti zenét hallottam volna. Ezen nem vagyok különösebben kiakadva, mert csak egyszer van ilyen egy évben, bár az ilyen mértékű hangerő értelmét továbbra sem látom.

Az első negatív élmény rögtön a bejáratnál fogadott. A K-híd előtti terület tele van azokkal a bizonyos karszalag-foszlányokkal, melyeket a fesztiválozók akkor szednek le, amikor a csuklójukra helyezik a karszalagjukat. Ez azért döbbenetes, mert a hídon szinte minden ötödik méteren ki van helyezve kukászsák. Csak addig kellene kibírni, hogy egy cetlit a kezünkben tartsunk. Ejnye! A Szigeten egyébként sosem a fesztivál szervezőivel van a baj, ha környezettudatosságról van szó. Tehát ha valami rosszat láttam odabent, az többnyire a fesztivállatoknak volt köszönhető. Továbbra sem képesek a csikket elvinni a legközelebbi szemetesig, melyből annyi van lassan, mint csillag az égen. Az olyan apró méretű hulladékokat, melyektől a nagy tömegben észrevétlenül lehet "megszabadulni", lazán eldobálják. A Sziget látogatói köztudottan nagyrészt külföldiek (nem tudok pontos adatokat, de odabent ezt tapasztaltam), mégis elsősorban a magyar szigetlakók hajlamosabbak a szemetelésre.

Sok ilyen eldugott szeglete van még a Szigetnek... És bizony mindegyikbe elrejtett valamit egy leleményes szigetelő. Gondoljunk csak bele, mennyi plusz munkát jelent a takarító brigádnak! Zöld udvar: ilyen is volt a Szigeten, és még sok más helyszín, mely szemléletük fejlesztésére ösztönözte a fesztivál vendégeit. - Fotók: GG, 2011. augusztus

 

Csak hogy ne kelljen negatívan értékelnem a fesztivált, most térjünk át a pozitívumokra, melyekért nagyon hálás vagyok minden szervezőnek és önkéntesnek. Az első kellemes látvány a Magyar Villamos Művek Energia 2.0 standja volt, ahol energia-takarékosságra, tudatos életmódra kívánják nevelni a fiatalokat, valamint egy kicsit szoktatják őket a megújuló energiaforrásokhoz. Napenergiával lehetett náluk sört hűteni és hajat szárítani, valamint biciklitekeréssel mobilt tölteni. Ez utóbbit nagyon hasznosnak találtam; kár hogy nem jutott eszembe szombaton, hajnali 4 óra körül... A helyi aktivisták felhívták rá a figyelmemet, hogy az Európai Unió 2020-ig 20%-os szén-dioxid kibocsátás csökkenést kíván elérni, a Magyar Villamos Művek pedig komolyan veszi ezt a feladatot. Mivel a fiataloké a jövő, ezért az idei nyári fesztiválokon az ő segítségüket kérik ahhoz, hogy Magyarország élen járjon e cél megvalósításában.

Mobiltöltő bicikli, Energia 2.0 - Fotó: GG, 2011. augusztus

 

Az Energia 2.0 területéről tovább haladva a szokásos látvány fogadott: vidám emberek, itt-ott egy kis szemét a földön, de cigaretta-csikk mindenhol, a fő útvonalakon pedig műanyag burkoló-lapok. A Szigeten mindig problémát jelentett a szálló por, ennek megfékezésére találták ki ezeket a burkolóelemeket. Szintén a fesztiválok nagy találmánya egyébként a toi-toi piszoár. Pár évvel ezelőtt még megszokott dolog volt, hogy az ittas fesztiválozók szemérmetlenül a rét közepén intézték el kis dolgukat, mondván hogy a wc-fülke messze van. Ennek a rossz szokásnak véget vetett a fesztiválpiszoár, melybe ugyanúgy lehet vizelni ország-világ szeme láttára, de legalább nem a földre megy, ahová mások lépnek vagy ülnek. A harmadik létesítmény, melynek látványa elégedettséget okozott nekem körsétám közben, a szelektív hulladékgyűjtők sokasága. A standard zsákos kukák, melyekbe a vegyes hulladék kerül, még mindig többségben vannak, de jó volt látni hogy idáig fejlődött a szigeti hulladék-kultúra.

Szelektív hulladékgyűtők - Fotó: GG, 2011. augusztus

 

Közlekedési szempontból szintén nem a legborzalmasabb dolgok közé tartozik a Sziget. Autóval nem igazán lehet megközelíteni, a HÉV és a dunai hajók éjjel-nappal sűrűn jártak. A belső úttesteken elhaladt néha pár robogó meg teherautó, de ezek légszennyezése - úgy vélem - elhanyagolható a belvárosi szmoghoz képest. Napközben gyakran járt körbe egy locsoló kocsi az FKF jóvoltából, hogy az úttest porát rávegye arra, hogy ne szálldosson.

A következő nevezetesség a ZöldÖvezet Társulás sátra volt. Az itteni aktivisták rendszeresen járják a Szigetet, hogy szeketíven összeszedjék az eldobált szemetet, valamint erre buzdítják a szigetlakókat is. A sátorban ajándékokkal várják azokat, akik az általuk kiadott zsákokban szelektíven gyűjtött szemetet elhozzák nekik. Elmondásuk szerint elsősorban a külföldieket izgatta ez a lehetőség, akik így jutottak hozzá szuvenírekhez. A ZöldÖvezet célja szintén a szemlélet-formálás volt: fontosnak tartják, hogy a fesztiválozó fiatalok környezettudatosan éljenek akkor (is), amikor a Szigeten vagy más rendezvényen tartózkodnak. Mellettük volt a szigeti szelektív gyűjtő projekt fő támogatója, az Öko-Pannon Nonprofit Kft. standja is. Itt készségfejlesztő játékokkal várták a kisebb gyermekeket - néha az illuminált nagyobbakat. A játékok célja természetesen a tudatos hulladék-kezelési ismeretek bővítése volt.

Még sokat kell fejlődnie a "Zöld Fesztivál" elismerést is kiérdemelt Szigetnek, de mindent összevetve úgy érzem, elégedettek lehetünk a törekvéseikkel. Hogy a nyári fesztiválok tényleg tiszta, környezetbarát rendezvények legyenek, ahhoz a szórakozni vágyó fiataloknak is meg kéne tenniük a magukét. Mert a szervezők nem tudnak több tízezer ember helyett tudatosan viselkedni, csak megadják erre a lehetőséget. Egy apróságot azért hiányoltam: a csapolt sör még mindig eldobható műanyag pohárban jön át a pult fölött a szám irányéába, és ez nem helyénvaló. Jó lenne egy olyan rendszer kialakítása, melyben strapabíróbb poharakat adnak a tisztelt vendégeknek, melyek moshatóak és újratölthetőek. A ZöldÖvezet működteti a repohár rendszert, melyet egyre több rendezvényen alkalmaznak, pl SZIN, Hegyalja és Fekete Zaj fesztiválokon. Korábban írtam egy beszámolót az erdélyi Tusványos fesztiválról - technikai baki miatt sajnos elveszett - melyben felhívtam a figyelmet egy érdekes eljárásra, melyet a Szigeten is nyugodtan lehet alkalmazni. Ott úgy ösztönözték az embereket arra, hogy ne járkáljanak nyugodtan szétdobált poharak közt, hogy 99 darab összeszedett pohárért cserébe ajándék 1 korsó sört adtak.

Ha sikerül majd egyszer elérni, hogy a fesztivállatok változtassanak szokásaikon, akkor remélhetőleg eljön az a nap is, amikor mindenki remekül tud szórakozni szemetelés és egyéb szennyezéő tevékenység nélkül. Búcsúzóul egy magyar nóta, melyből a poszt címe lenyúlatott:

 

 

46 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hatodikelem.blog.hu/api/trackback/id/tr363152022

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lomtalanítás 2011.08.15. 18:10:51

A lomtalanítás egy elvetélt utópista társadalmi kísérlet egyik utolsó vadhajtása, merő anakronizmus az okostelefonok és a Nagy Hardonütköztető korában. Pedig az ötlet nemes volt, elvégre az egyszeri SZETA-aktivista a megmondhatója, mi más is szolgálha...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogárblog 2011.08.15. 11:14:07

Azzal picit vitatkoznék, h a magyar "szigetelők" inkább szemetelnek... De köszönjük a beszámolót a zöld újításokról, nagyon dicséretes a Szervezőktől, h erre is gondoltak...
Más: azért kíváncsi lennék legalább a fogyasztóvédők véleményére a tekintetben, h hogyan értékelik a jórészt 3. ker-i élelmiszer üzletek és nagy bevásárlóközpontok azon magatartását, hogy a Sziget idejére az (olcsóbb) alkoholtartalmú italokat, főleg rövideket, jól látható helyre átpakolták, h az egy hétig másnaposan betámolygó fiatalok mindenképpen beleütközzenek...
Illetve, a felesleges ordító hangerőre reflektálva: abszolút egyetértek, ez alá a kalap alá tartoznak a nagy mozihálózatok is, füldugó nélkül gyakorlatilag élvezhetetlen, amit nyújtanak... Szintén az egyik nagy óbudai bevásárlóközpontban jól látható helyre volt kitéve a füldugó is, igaz borsos áron, többszörös haszonnal, de ha más nem is, legalább EZ a "szigetelők" egészségére válhatott, ha megvásárolták.

Celtic 2011.08.15. 12:48:57

Nem Tusvanyoson volt eloszor ez a pohar-rendszer...Evekig mukodott a Szigeten is, hogyha visszavittel x szamu sorospoharat, akkor jart erte ajandek. Bevallom, a csikket en is a foldre dobtam, szegyelltem is erte magamat :( , de minden mast elvittem a kukaig. (Egyebkent a Borkert/Froccskert vagy hogyishivtak nevu helyen volt hamutarto az asztalokon! Ott nyilvan nem a foldre dobtam). Hasonlo biciklis cucc tavaly is volt, ott konkretan egy arc gitarozott (villanygitar + erosito) es csak akkor szolt, ha 2-3 ember termelte az aramot biciklin....

Amugy en a varosban is inkabb zsebrevagom a csikket, ha nincs a kozelben hamutarto (jo szagu is tole a nadragom...), de lattam mar olyan ifju titant, aki setalt az utcan a babajaval es elpockolte a csikket - a hamutarto mellett a foldre...Ez pedig nem fesztivalon volt.

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.08.15. 13:07:10

@Celtic: tudom hogy nem T-n volt először pohárgyűjtés. viszont én akkor találkoztam vele, és megtetszett. köszi az infót!
amit én is nagyon hiányoltam, az a hamutál. minden egyes padra kellett volna tenni valamit, ezzel már kb a csikkek felét el lehetett volna intézni... viszont a színpadok előtt egyelőre semmi sem állítja meg hibás ösztöneinket, hogy eldobáljunk ezt-azt... és ezt én is elkövettem párszor, néhány pohár fény után. nem vagyok rá büszke.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.15. 15:50:38

Én fesztiválon csak akkor szemetelek, ha nincs más megoldás. Tehát ha nem találok kukát. Koncerten elől középen azért nem egyszerű kimenni kidobni a poharat.

ビンセント・ベガ 2011.08.15. 15:53:13

Néhány fesztiválon osztanak a bejáratnál nyakba/övre akasztós csikktartót; mert azt nehezebb összeszedni a fesztivál végén, mint a "látható" szemetet.

moesko 2011.08.15. 15:55:41

hogy a magyarok rosszabbak, mint a külföldiek? szemetelésben lehet, nem tudom, de bennem mély nyomot hagyott tegnap a többezer holland, akik a búcsúpartyjukra elengedhetetlennek érezték, hogy minél nagyobb letördelt faágakkal nyomuljanak..

Anti Anyag (törölt) 2011.08.15. 16:05:33

Ezek főleg külföldiek. Elkényeztetett, rosszul nevelt seggfejek, akik még vadkeleten is érzik magukat. Náluk a szemetelés természetes. Lehet őket figyelni a balcsin, de akár pld. németországban is.

ddefekt09 · http://www.tekeres.blog.hu 2011.08.15. 16:12:41

Sziasztok,
a pohárcsere akció addig tudott menni itthon, amíg nem szigorították meg az alkohol reklám szabályait.
Most már nem hirdethetjük, hogy valamiért cserébe ajándék sört adunk. Ezért a gyártók leállították a dolgot.

Zöldövezet Társulás

Vombatus Ursinus 2011.08.15. 16:17:06

"Pénteken ellátogattam hazánk legnagyobb, legismertebb és legnépszerűbb fesztiváljára, a Szigetre. Elsősorban azzal a szándékkal, hogy fényképes beszámolót írhassak ide. Sajnos a drágaságomat, Nikont ellopták, így kénytelen vagyok saját készítésű képek nélkül folytatni..."

Pedig mennyivel jobb lett volna... A Szigeten lopták el a drágaságod?

denevér3333 2011.08.15. 16:22:53

Véget ért a sziget és még szerencse, hogy csak tegnap jutott eszébe a sok hülye külföldi szétszívott agyúnak, hogy a faág és a cserje letörhető mert nem maradt volna faág a fákon! Gusztustalan volt látni, hogy pl: a A38 színpadnál szinte erdő rengeteg volt a sátorba! A biztonsági örök meg nem csináltak semmit!

szb9 2011.08.15. 16:32:13

Bizony koncerten tömeg közepén az a szokás, hogy mindenki eldobálja a műanyagpoharat. Ez szerintem rendben is van, van erre személyzet aki a buli után összeszedi, ha úgy tetszik, "benne van az árban". Ez viszont nem jelenti azt, hogy fesztiválon kívül, az utcán szemetelnék.

Anti Anyag (törölt) 2011.08.15. 16:44:35

@denevér3333: Pedig jobban jártunk volna, ha nem Zagyvával és azzal a hat emberrel szarakodtak volna, hanem megakadályozzák a természetrongálást.

Miféle probléma lett volna akkor, hogy ha hat ember körbe-körbe jár táblákkal, majd este hazamegy és másnap reggel jön.

mqqq 2011.08.15. 16:47:18

A küzdőtéren nincs más megoldás, csak a szemetelés. De ez nem is gáz, mert a nap végén ott mindig összeszedik a szervezők a szemetet. A nagyobb gond, hogy emiatt, megszokásból, máshol is eldobják, olyan helyeken, ahol tényleg van 5-10 méteren belül kuka. És ez sajnos dominóelven működik, valaki elkezdik, a többi látja, hogy ezt így lehet, szokás, ő se keres nagyon kukát. A környezettudatos morált otthonról kéne hozni.

denevér3333 2011.08.15. 17:12:59

Nekem könnyű helyzetem volt mert 1 l fröccsöt ittam és ha elfogyott akkor csere nem volt szemetelés csak a végén de az is kukába! A cigi más! Cigi csík elnyomására alkalmas szemetes nincs! A csónakházba volt csak hamutartó!

Szputya 2011.08.15. 17:24:00

Mi gátol meg bárkit is abban, hogy egy nejlonzacsit magunknál hordva, abban gyűjtögessük a szemeteinket (küzdőtér), és koncert végén elsétáljunk egy kukáig és abba dobjuk?
Sosem értettem meg a szemetelés lélektanát... talán, mert sosem éreztem magam felhatalmazva arra, hogy szemeteljek, ezzel csúfítva el a környezetem...

kafferbivalybalamber 2011.08.15. 18:22:41

Most mondta a tévében a közterületfenntartó szóvivője (az mindenhova kell, bár ez elég csinos volt legalább) hogy 5000 köbméter eldobált szemétre készülnek, a tavalyi eredmények alapján.
Az ezer darab szabványos hulladékkonténer. Kurva sok.
Remélem, Gerendai "százmilliósveszteség" Károly kifizeti a számlát, és nem nekem kell.

Anti Anyag (törölt) 2011.08.15. 19:24:14

Nemrég voltam egy esti koncerten Balatonszemesen, ami ott egy főtéren volt. Vagy ezren nézték.

A szervezők nem ürítették a kukákat, mindegyik fullon volt, de mindenki alá tette a szemetét, főleg sörösdobozokat.

Egy szláv társaság egyik tagja eldobott egy sörösdöbozt. Egy kislány rögtön felszedte és odavitte a kukához. Erre a többiek már odavitték a kukához a sajátjaikat.

Picsasereghajtó 2011.08.15. 19:39:26

Tegnap, miután véget ért az utolsó koncert a rock-metál nagyszínpadon (Tankcsapda), egy cigit nem szívtam végig, már jöttek a takarítók és szóltak hogy álljak kicsit arrébb mert dolgoznának. Szisztematikusan szedték össze a színpad előtt szétdobált csikkeket és műanyag poharakat nagy zsákokba, szerintem fél óra nem kellett és kipucolták az egész placcot.

Ilyen profizmus mellett semmi lelkiismeret-furdalást nem okoz eldobni a szemetet. Persze ez kizárólag fesztiválokra vonatkozik, a Váci utca nyilván más.

rio.pete 2011.08.15. 20:41:29

@Szputya: LoL! Zacsit mindenkinek! :) Elképzeltem a sok punkot, ahogy zacsival a kezükben tombolnak :)

Egyébként gyűlölök általánosítani, de a hollandok förtelmesen viselkednek a magyar fesztiválokon. Lásd tavaly Sound, VB-döntő.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2011.08.15. 20:48:47

@moesko: pénteken még nem láttam mindezt, de elhiszem neked. eddig se voltak túl civilizáltak a hollandok és a franciák a szigeten, de ez nálam is kiveri a biztosítékot. jövőre simán kitiltással kéne ezt büntetni.

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.08.15. 20:52:03

@Vombatus Ursinus: igen, ott. az én hibám, de egy kicsit pipa vagyok. anyagilag és eszmeileg is értékes darab volt.

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2011.08.15. 22:05:54

Jó ötlet, hogy valaki erről is ír, bár a naivitásod néha megmosolyogtató :) A bejáratnál valóban áldatlan állapotok vannak, de azért (és talán ez az egyetlen dolog) nem a fesztiválozók a hibásak: a karszalagról a jegykezelő személyzet tépi le azt a kis fehér b@szt, és dobják el ugyanazzal a mozdulattal - ezen egy tíz forintos papírdobozzal lehetne segíteni... Odabent valóban mindenki mindent eldob, de hát itt, ugyebár, túlnyomórészt rendkívül ittas emberekről beszélünk, akiknek úgymond "kiesnek" a dolgok a kezükből (más dolgok meg az emlékezetükből). Valóban dicséretesen sok szemetes van, ezeket azonban frekventált helyeken gyakrabban kellene üríteni, mert gyorsan megtelnek, és utána már mellé dobálják a szemetet. Ami persze egyértelmű lustaság, hiszen tényleg kb. tíz méterre ott a következő. Azt viszont jó volt látni, hogy az utolsó nagyszínpados koncert után kb. tíz perccel (23.10) már ott voltak a küzdőtéren a takarítók, hogy összeszedjék a bokáig érő pohár és palackhegyet. A repohár jó ötlet (én bécsi koncereteken szoktam vele találkozni), itt viszont annyira mégsem lenne nyerő: qrva sok sört dobáltak minden koncerten, és, ha egy jófajta, vastag műanyag pohárral 15 méterről fejbe qrnak, az nagyon tud fájni :) A legfelháborítóbb azonban a mindenhol hugyozó magyar és külföldi fesztiválozók látványa volt (pl. VIP oldalába, A38-Wan2 sátor oldalát), mikor tényleg annyi budi van - és egy percet még egy toi-toi-ban is ki lehet bírni.

WelcomeTheBabylon 2011.08.15. 22:15:38

Ez a pohár gyűjtés dolog a bécsi Donauinselfest-en sokkal jobban meg van oldva.. legalább is tavaly minden kemény falú műanyag pohárért egy eurót adtak. :)) Idén nem tudom mert a fesztiválig már nem jutottam ki, csak a városba :D
Amúgy sajnos a szemét mindig is vele járója lesz a fesztiváloknak.

min 2011.08.15. 22:27:44

Nekem miért nem esik nehezemre nem eldobni a műanyag poharat koncert közben?

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.08.15. 22:30:23

@red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!): naivitásommal még nem találkoztam csupán megkíméltem az olvasókat attól, hogy több kilométeres szöveggel fejtegessem a témát. igen, vannak részeg emberek, stb. de mindenre van megoldás, csak akarni kell. a nagyszínpad előtt nem azért pottyan le százezer pohár meg egyéb szemét, mert a koncerteken pár ember fontosnak érzi, hogy a drága sörét elhajigálja. a takarító brigádot pedig egy szóval se kritizáltam, maximálisan elégedetten lehetünk velük. le a kalappal!
@szb9: az "erre úgyis van személyzet" nem a megfelelő hozzáállás. ha kevesebb dolga lenne a személyzetnek takarítás közben, a költségek is csökkenének, ily módon talán kifizethető lenne magyarok számára is a belépő. mert ugyebár sokan panaszkodunk, hogy a sziget drága dolog. a színpadok előtt tényleg baromi nehéz megoldani, hogy ne dobáljunk csikket meg poharakat, de nemcsak ezeken a helyeken, ill. koncertek közben gyűlik az irdatlan sok szemét, melyből mellesleg sokkal többet lehetne szelektíven gyűjtögetni.

min 2011.08.15. 22:43:46

az utcán is jár a seprűs autó akkor ott is nyugodtan dobáljuk el a szemetet. Hisz az adóban benne van a köztisztaság is...

Don't panic 2011.08.15. 22:51:57

kétütemű kismotoros k sok van ... betiltatnám, a porral együtt baromira irritálóak ...

moesko 2011.08.15. 23:02:54

@Don Bandi: ha tiltani nem is, de legalább szigorított biztonsági szolgálatot az adott sátorhoz. merthogy állítólag már tavaly is holland mulatósra buliztak ugyanott ugyanúgy utolsó éjszaka, és már akkoris behurcoltak a toitoibudiktól kezdve mindent. ebből illett volna szerintem tanulni, és rögtön az első fatépőket nem beengedni, hogy legalább a belépni vágyók utolsó 9/10-e ne próbálkozzon. beállítottak pár biztiőrt egy kellemes fáziskéséssel, ők már legalább a sátrakat nem engedték be, de addigra bent erdő volt. ami nemcsak zöld szempontok szerint parasztság, de úgy egyébként is tökre veszélyes.

Kopi3.14 2011.08.15. 23:10:44

Szemetelni szemetel a városi ifjú nyugaton is. Tán jobban, mint a magyar, rágót köpköd, meg a nyálát is vígan, utóbbin jókat röhög, ha közösségi közlekedésen teszi. Vagy konkrét tócsát nyáladzik maga alá.

Ami viszotn a szemetelés ellen megoldás lehetne, a betétdíj. Kemény falú pohár, betétdíjjal, aztán ha visszaviszi, nem érte anyagi kár. Csökken a hulladék mennyisége, vagy legalább kezelhetően keletkezik.

Lakatos Ásztonmártin 2011.08.15. 23:54:53

Arról nem vagyok meggyőződve, hogy a pont a magyarok a legszemetesebebk. Ezek a nyugateurópai arcok is tudnak ám gecire prolik lenni, ha el vannak lazulva. Itt nincs különbség.
Ezen a szemét dolgon amúgy kár szenvedni, mert bele van kalkulálva a jegyárba. Ahogy vége, jön a sonderkommando, és összeszed mindent. Az, hogy a gané kint hever a porban három napig, nem szenyez jobban, mint hogyha otthon a szemetsben csücsölne annyit. Ígyis úgyis megy a telepre, égetőbe, újrahasznosítóba.
És amúgy elképseztő mennyiségű részeg ember zsúfolódik ilyenkor össze kicsi helyre, egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ne keletkezzék mocsok.
Szerencsére nem gáz a dolog, hiába nagyon látványos.

mqqq 2011.08.16. 00:22:15

@Szputya: és mennyivel környezetbarátabb, ha mindenki visz egy plusz nejlon zacsit, amibe a szemetet rakja, mintha a végén összeszedik nagyon nagy nejlon zacsikba? :))) szerintem semennyivel, sőt.

morpho 2011.08.16. 02:23:05

csak egy brit példa: www.bestival.net/#/practical-info/keep-it-green

itt még mobil hamutartót is kaphat a fesztiválozó, amit a megfelelő helyen ki lehet üríteni. a toitoi wc helyett vegyszermentes, környezetbarát (komposzt) verzió van. a hulladékgyűjtés szelektív, a maradék kommunális szemétből pedig a sziget hulladékégetőjében energia lesz a sziget számára. merthogy ez is egy szigeten van...

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2011.08.16. 02:38:24

@Vad_Alma: Tényleg helyes a naivitásod :). Az elmélettel, hogy ha nem dobálnák el a poharakat, akkor olcsóbb lenne a fesztivál, két hiba is van. Az egyik az, hogy a pohárszedegetők azért elég jól láthatóan nem nagy részét teszik ki a költségvetésnek.

A másik az, hogy a jegy árát nem a költségek, hanem a kereslet határozza meg. A Sziget egy fasza exporttermék, amíg van elég nyugagti aki megveszi a belépőt a magasabb áron, addig az árak nem fognak csökkenni. Mi akartunk piacgazdaságot úgy húsz éve, miért olyan nehéz elfogadni a működését? :)

Pohárdobálás meg előtte is volt. Nekem is fura volt először elszórni - sőt most is az - de akkor eszembe jut, hogy van, aki felszedje. Része a szolgáltatásnak, ahogy a zenész produkciója, a hangosítás és a fények is.

Amúgy ennek aztán innentől kezdve semmi köze a környezetvédelemhez. Ez egy szervezési kérdés. A múanyagpoharak meg egyébként máshol pont ugyanúgy fognak szennyezni, csak ott nem látjuk őket. A visszaváltható pohárnak ez lenne az értelme, csak hát tényleg kényelmetlen hurcibálni. Az is megoldás, ha csak rövidet iszik az ember, azt meg még a pultnál betolja ;).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.08.16. 06:46:15

szerintem be kellene tiltani a dohanyzast a szigeten

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.08.16. 08:03:17

@huvosvadasz: 5000 köbméter eldobott szemét a fesztivál végén. ehhez sok ember kell, szállítás, szerszámok, stb. ha jól sejtem, a szelektív gyűjtők és a normál kukák elszállításáról is gondoskodik valaki. sokkal olcsóbb nem lesz tőle a sziget. viszont ha tisztább környezetben találnák magukat a szigetre belépő emberek, kicsit jobb lenne a közérzetük, szívesebben szórnák a pénzüket. persze lehet hogy tévedek.
a "van aki felszedje" elméletről már elmondtam a véleményemet - leszidni nem foglak érte. a "kényelmetlen hurcibálni" című kifogást könnyen el lehet intézni azzal, hogy kötelezővé teszik a hurcibálását az ilyen dolgoknak. majd jól fel lesznek háborodva páran, de egy fesztivál alatt megszokják, és rájönnek hogy lám, ebbe se haltunk bele. a rövides megoldás sem rossz, ha figyelembe vesszük, hogy a többség nem az ízéért issza az italt a szigeten, hanem a kívánt hatás eléréséhez... :)

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2011.08.16. 08:08:33

@hagyma: drága hagyma, jó újra látni! a dohányzás betiltása elég nagy érvágás lenne, de mondjuk ha minden színpad vagy buzlisátor mellett lenne egy dohányzásra kijelölt kissátor, és csak ott lenne engedélyezve, annak nagyon örülnénk.

Szputya 2011.08.16. 08:43:37

@mqqq: Szerintem az már nem oszt, nem szoroz... így műanyag a pohár is, amit beledobsz... egy jól felszerelt szemétégetőnek meg mindegy...

Szputya 2011.08.16. 08:47:14

@Vad_Alma: Szerintem nem fog sikerülni meggyőzni a szemetelőket arról, hogy kulturáltabb, ha nem dobják el... azon szocializálódtak (plázamozik, fesztiválok, utca, szórakozóhelyek, lakás), hogy mindig van, aki rendet csinál utánuk...
index.hu/bulvar/2011/08/16/rendort_hivott_a_takaritasra_kert_nemet_fiu/

Jerky_Master 2011.08.16. 08:49:32

hogy a p-ba lehet ott biciklizni, akkora tömegben?!

Sátán meg a Jocó 2011.08.16. 08:51:07

Akkor, párba állítva a Magyar Szigettel, ahol, mint tudjuk, csak a csúnyanácifasisztákok mulatnak, ellentétben a haladó gondolkodású, "liberális" fiatalokkal: www.felvidek.ma/kitekinto/magyarorszag/29672-a-magyar-sziget-a-helyszinrol-nezve-toroczkai-visszater-a-felvidekre

utolsó bekezdés:

"Egyik kellemes élményem volt, hogy amikor egy nyitott baráti asztaltársaság résztvevője voltam, azt követően, hogy a földre dobtam a cigarettacsikket, valaki mosolyogva kért arra, hogy "légy szíves, itt a hamutartó, ne szemeteljünk". "

Érdekes, mi is pocsolyára ittuk magunkat jó párszor, de egy eldobott söröspoharat nem láttál sehol...
Ennyit a haladó szellemről...

Hiller Józsué 2011.08.16. 09:05:00

Szombaton a nagyszínpad előtt este 23.00 felé százmillió pohár volt elszórva, biztos nagyrészt magyarok voltak.

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.08.16. 09:27:39

@Hiller Józsué: válasszuk el a nagyszínpadot attól, hogy egy hétig, a sziget bármely pontján, sutty eldobják a szemetet, hátha nem veszi észre senki. egy szóval se mondtam, hogy a külföldiek nem csinálnak disznóolat - dehogynem, sőt! némelyik túlságosan otthon érzi magát. viszont az megfigyelhető volt, hogy ha volt kuka a közelben, még az olaszok is elslattyogtak odáig, a szelektívbe is rendesen dobáltak. az itt született "valaki összeszedi helyettem" kommentek alapján pedig nem elképzelhetetlen, hogy van valóságalapja annak, amit honfitársaimról állítottam. és ezt nem azért mondtam, hogy bárkit is megbántsak: az építő jellegű kritika a szeretet egyik legbiztosabb jele :)

Celtic 2011.08.16. 09:34:50

@Vad_Alma: Offtopic, de a szelektivrol jut eszembe: en jo tiz eve talalkoztam vele eloszor a Szigeten. Nagy otlet volt, de total hasznalhatatlan: szines kontenerek, de sehol semmi felirat, ikon, emblema, hoyg megis mit hova (ugye itt a haz elott is ki van rakva egy tabla, hoyg megis melyikbe mit dobjon az ember). Ra egy evre mar a musorfuzetben is benn volt, hogy melyikbe mit es ikonok is voltak a kontenereken.
De mondom, ez csak ugy eszembe jutott, nem sok koze van az eddigiekhez :)

Beathryche 2011.08.16. 11:26:25

A SZIN-en, ahogy írtad is, már 2-3 éve működik a re-pohár rendszer. 200 Ft-ért megveszed az első helyen, adnak hozzá frankó övre akasztható tartót, ha kifogyott abba teszed amíg el nem jutsz a következő adagig. Nem zavaró, mivel kemény műanyag, ezért könnyebb a szállítása is, nem nyomod össze minden mozdulatnál. Minden helyen újratöltik neked és a végén, ha szeretnéd vissza is tudod váltani és megkapod a pénzedet. Más kérdés, hogy mi sosem szoktuk, mert mindig jó érzés otthon is SZIN-es korsóból inni és már jönnek is az emlékek :) Az egyik legjobb zöld újítás évek óta a SZIN-en, minden fesztiválnak követnie kellene. Hihetetlenül látványos, hogy mennyivel kevesebb szemét van, mint előtte.

www.szin.org/content/repohar

A Hatodik Elem

A négy ősi elem: levegő, tűz, víz, föld; az ötödik elem: a szerelem; a hatodik elem: a környezettudatosság!

Címkék

agrárképzés (1) agro (1) aktivisták (1) alga (1) algák (1) állat (19) állatkínzás (4) állatlínzás (1) állatok (8) állatvédelem (18) almásfüzítő (2) alternatív energia (2) apple (1) áram (1) áramforrás (3) arktika (2) atoerőmű (2) atom (4) atomenergia (8) atomerőmű (1) autó (1) autodidakta mérnök (1) autózás (5) balaton (2) baleset (1) barefoot college (1) belföld (3) benzin (1) bihar (1) bikaviadal (1) billentyűzet (1) bio (1) biomarine (1) biotechnológiák (1) bme ezk (2) brasilia (1) brazília (1) brit tudósok (2) brundtland (1) budapest (1) budapesttakarékosság (1) bulgária (2) bunker roy (1) coca cola (1) cohn bendit (3) család (3) csomagolás (1) cunami (1) deepwater horizon (1) dell (1) demokrácia (4) design (4) dohányzás (4) duna (1) durban (1) egészség (15) egészségügy (8) egyetem (3) élelmiszer biztonság (8) életciklus (1) életmód (52) életmódtisztaság (1) ember (6) emberi méltóság (2) energia (9) energia hatékonyság (4) energia takarékosság (16) ensz (2) erdő (1) erdőirtás (1) erőmű (1) események (26) ételhulladék (1) étkezés (2) eu (6) európai unió (3) exxon (1) faj (1) felsőoktatási törvény (1) fenntartható fejlődés (7) fenyő (2) film (1) flashmob (1) foci (1) fogyasztó (3) föld (1) franciaország (6) françois hollande (1) fukushima (1) gasztro (4) gasztronómia (7) gazdaság (35) gazdaságosság (1) gazdaságos életvitel (2) gázkiömlés (1) gedeon (18) geotermikus energia (2) globális felmelegedés (3) globalizáció (1) gödör (1) greenpeace (2) gyilkosság (4) hagyományok (6) hajók (1) hajóturizmus (1) harlem (1) hazai termék (1) házasság (1) háziállat (1) háztartás (7) hellókarácsony (3) hétvége (1) hibrid (1) hivatal (1) (5) hp (1) hulladék (2) hulladékcsökkentés európai hete (1) hulladékgazdálkodás (2) hummer (1) hunnia (1) idő (2) igazságszolgáltatás (1) igazságügy (1) illés zoltán (1) india (2) interjú (1) ipad (1) ipar (10) ivartalanítás (3) jangce (1) japán (1) jég (2) jegesmedve (1) jéghoki (1) jégpálya (1) jóga (1) jövő (2) k2 (1) kafkaz (2) kanada (1) karácsony (4) karácsonyfa termelés (1) kardos horváth jános (1) kaukázus (2) kender (1) képmutatók (1) kérdés (1) kerékpár (1) kert (1) kertépítés (2) kertészet (3) kiállítás (3) kína (2) kisgazdák (2) klímacsúcs (1) klimaváltozás (1) klímaváltozás (8) kóla (1) komposztkészítés (1) kőolaj (1) kormány (1) környezetpolitika (18) környezettudatosság (70) környezettudtosság (1) környezetvédelem (27) környezetvédelmi politika (5) környezetvédők (5) közlekedés (9) közös jövőnk (5) köztársasági elnök (1) közterület (2) külföld (36) kullancsok (1) kultúra (4) kutyák (1) labdarúgás (1) lábnyom (2) légszennyezettség (4) levegő (9) life (1) logitech (1) magyarország (9) magyar kormány (2) magyar termék (2) marcoule (1) mcdonalds (1) média (1) médiatörvény (1) megújuló energiaforrás (1) megújuló energiaforrások (1) méhészet (1) mérgezés (1) mérgező anyagok (3) méz (1) mezőgazdaság (10) michael jackson (1) mikroalga (1) műanyag (3) műkorcsolya (1) munkamorál (1) nádas (1) nanotechnológiák (1) napelem (1) napenergia (3) napfény (1) napkitörés (1) németország (1) nicholas sarkozy (2) nicolas sarkozy (1) növények (12) növényi kémia (1) nyersolaj (1) ökokatasztrófa (5) ökokuka (42) ökopop (1) ökosítások (2) ökouka (1) oktatás (2) olaj (1) olajfolt (1) olajszivargás (1) olaszország (1) olcsó munkaerő (2) olimpia (1) ólom (1) omék (1) orbán viktor (2) őstermelő (1) pályázatok (1) papírmentes (1) párizs (1) pazarlás (6) pedofil (1) pet palack (1) piac (1) pihenés (1) pláza (2) politika (16) politikus (1) problémamegoldás (2) pvc (1) rabszolga (1) radioaktív hulladék (2) rasszizmus (1) robbanás (1) sarko (1) sárközy (1) sarkvidék (2) sebességkorlátozás (1) shell (1) síelés (1) (2) sötétzöld (1) sport (5) steve jobs (1) sugárzás (2) svájc (1) szálló por (1) szánkó (1) szatyor (1) szél (1) szelektív hulladékgyűjtés (11) szélenergia (1) szélerőmű (1) szemét (3) szemetelés (7) szennyezés (20) szex (2) sziget (1) szilisztra (1) szmog (4) szófia (1) szólásszabadság (1) szőrme (1) takarékosság (12) találmányok (1) társadalom (25) tavasz (1) tech (21) technológia (1) tél (2) telefon (1) téli sport (1) tenger (1) termékek (5) természet (2) természeti katasztrófa (3) természetvédelem (4) terror (1) teszedd (1) tévhitek (2) tisztaság (7) (1) törmelék (1) tragédia (2) tudomány (18) tüntetés (3) turizmus (1) újrahasznosítás (7) ünnepek (4) usa (1) üzemanyag (1) üzlet (2) választások (2) válság (2) város (3) városi élet (3) vegyszerek (2) veszély (1) vidék (1) világbajnokság (1) világfórum (2) világkonferencia (3) villamos (1) virág (2) vitamin (1) vitosa (1) víz (3) vízi sport (1) víz szennyezés (2) vörösiszap (2) vörös dani (1) wwf (2) zeitgeist (1) zene (1) zöld (27) zöldség (2) zöldségek (2) zöld gazdaság (11) zöld oldalak (3) zöld politika (9) zöld politikusok (1) zöld szervezetek (2) zöld technológia (1) zöld vállalatok (1) Címkefelhő

Közösség

Visit The Venus Project

legutóbbi hozzászólások

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása