Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Családromboló családtudósok

Megalakult a Magyar Családtudományi Társaság. Céljuk, hogy társadalmunkat arra neveljék, ne legyen szex a házasság előtt. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a házasság előtti élettársi viszonyokat is elítélik, károsnak tartják.

Sajnálatos módon a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatását is élvezik, továbbá minél több családtudománnyal foglalkozó szervezetet is integrálni akarnak ebben a "projektben".

Kíváncsi lennék, mit szólnak ehhez képzett pszichológusok. Normális dolog az, hogy a fiatalokat eltiltják attól, hogy tapasztalatot szerezzenek és az ellenkező neműekkel ismerkedjenek, mielőtt kimondanák a boldogító igent? Szerintem nem.

Bizonyos szempontból érthető, hogy küzdeni akarnak olyan problémák ellen, mint a fiatal lányok nem kívánt terhessége, az abortusz és a gyermekek csonka családban történő nevelése. A fiataloknak időben felvilágosítást kell adni a szexről, a védekezésről és a meggondolatlan akciók következményeiről. Nem jó az, ha valaki gyereket szül egy futó kaland miatt, mielőtt befejezné tanulmányait és a gyerektartás szempontjából biztos állást vagy azzal rendelkező élettársat szerezzen. De a megszületendő gyermek és a jövő generációjának szempontjából kissé bizarr, hogy politikusok bele akarnak szólni abba, mikor és hogyan szülessen meg valaki.

Térjünk vissza a régi módszerre, miszerint addig nem nyúlhat egymáshoz nő és férfi, amíg nem házasodnak össze? Badarság. Elvileg szerelem nélkül a házasság szóba se jöhet - tekintsünk el a speciális esetektől. A szerelemhez pedig nemcsak lelki, testi kapcsolat is kell. Hogyan tudnék feleségül venni valakit anélkül, hogy megnyílnánk egymás előtt minden téren? Erre válaszolhatna nekem valaki, akit egyetért a tisztelt Társaság céljaival.

A fiataloknak egyéb teendőik mellett ismerkedni, kapcsolatot építeni kell egymással; a házasságra és a családos életre fel kell készülni még azzal is, hogy szexuális tapasztalatokat szereznek. Nem vagyok szakértő ebben a témában, csak mint átlagos magyar fiatalember mondom ezt. El se tudom képzelni, hogyan vezetném oltár elé álmaim nőjét anélkül, hogy előtte nem éltem volna ki magam a boldog húszas években, nem csajoztam volna be bulikon, ne lettek volna barátnőim, és nem feküdtem volna le a kedves arajelölttel. Ezek a dolgok mind tanulságosak, a házasság pedig eléggé kockázatos vállalkozás a megfelelő élettapasztalatok nélkül.

Részemről ez csupán magánvélemény: a családtudomány nemrég felkent szakértői káros hatással vannak a jövő családjaira, ha valóra váltják terveiket. Még annyira sem lennének stabilak a házastársi kapcsolatok, mint most. Képtelenek lennénk megoldani a konfliktusokat, nem tudnánk értékelni hogy együtt élhetünk igaz szerelmünkkel. Ha pár év házasság után rájön valamelyik partner, hogy fiatalon nem élhette ki magát eléggé, nagy valószínűséggel fűvel-fával megcsalja társát.

Természetesen a médiát is rendszabályozni akarják, hogy "ne legyen kultúraellenes", és a boldog családos életre neveljen minket. Ebben talán van némi igazság, de én inkább az emberek médiafüggősége ellen tennék valamit. Tanuljanak meg a gyerekek önállóan gondolkodni és dönteni, tudatosan cselekedni. És akkor nem lesznek problémáik a szexszel és a párkapcsolatokkal kamasz- és egyetemista korukban.

Őszintén sajnálom, hogy egyeseknek nincs jobb dolguk, mint beleütni az orrukat más emberek magánéletébe. Lehetne ennél fontosabb dolga is a családvédőknek. Például azzal is foglalkozhatnának, hogy egészséges, normális étel kerüljön a családok asztalára, és a jövő érdekében környezettudatos életmódot biztosítsanak nekik. Inkább a pazarló, szennyező életvitelről kéne leszoktatni a fiatalokat, nem a testi örömökről és a szórakozásról.

Manapság a családok azért mennek tönkre, mert megfojtja őket az adósság és nem tudnak emberhez méltóan élni. Nem azért, mert házasság előtt mással is szexeltek a szülők. Erre még nem gondoltak a tisztelt tudósok?

17 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hatodikelem.blog.hu/api/trackback/id/tr854219710

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak semmi szexet kérem ... 2012.02.28. 20:41:38

Szeptembertől kötelező lesz az iskolákban családi életre nevelést oktatni. A tervek szerint többek között konfliktuskezelést, társkeresést, generációk közötti kapcsolatépítést oktatnának a gyerekeknek, de helyet kapna a képzésben „a reklámok káros ...

Trackback: Ma sem lesz szex? 2012.02.28. 12:43:46

 Idézet: http://youtu.be/-XnSQzPCd60; Hivatkozás: Káros a házasság előtti szex (Index)  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.02.28. 14:03:14

Állami, egyházi mellett magánházasság
2007.04.24. 09:19 IGe

Egyre több párnak nem szimpatikus, sőt elutasítják mind az egyházi, mind az állami házasság gondolatát. Mert mindkettő túlságosan beavatkozik a pár életébe, és gyámkodni, atyáskodni kíván, és olyan jogszabályokat, törvényeket kíván rájuk erőltetni, amelyeknek szerintük, se értelme, sem létjogosultsága sincs már a XXI. században. Elmondató és leírható, hogy egyik házasságtípusnál sem tekintik felelősségteljes felnőttnek a párt. A megoldás a Magánházasság intézményének bevezetése és széleskörű ismertsége lenne, amelyben a párok saját magukra szabhatnák meg bizonyos legminimálisabban elvárható törvényi keretek között a saját törvényeiket és saját etikai és erkölcsi normáikat.

vilagnezet.blog.hu/2007/04/24/allami_egyhazi_mellett_maganhazassag

fakezű1991 2012.02.28. 21:46:46

Véleményem szerint elég fárasztó, hogy kiöregedett, megkeseredett férfiak és nők a "komoly élettapasztalatukra" alapozva próbálnak múlt századbeli rendet vágni a mai fiatalságban. Számomra is elszomorító, hogy ma a szexuális élet 13-14 éves korban kezdődik, de erre nem az a megoldás, hogy teljesen kitörlik a szexualitást a fiatalság életéből. Azt kellene elérni, hogy ne legyen trendi fűvel-fával kufircolni. Nem tudom, ezt hogy lehetne megoldani. Talán nem kéne mindent szexszel reklámozni. Nem vagyok szakértő, nem akarok okoskodni, de azt merem állítani, hogy nem feltétlenül az 50-es, 60-as korosztály próbálja kitalálni, mi a jó a fiataloknak.

csabagy 2012.02.29. 11:35:24

@IGe: Szánalom ez a Családtudományi Társaság - és sajnos az is hülyeség, amit Te írsz: az, hogy a(z egyházi vagy állami)házasság "...túlságosan beavatkozik a pár életébe, és gyámkodni, atyáskodni kíván...". Ez butaság, divatos hiedelem, aminek az égvilágon semmi köze a "szabadság"-hoz. ERzt a gondolkodást továbbszőve ne legyen gyerekünk, mert "túlságosan beavatkozik a pár életébe"; ne kelljen munkahelyre járni, mert "túlságosan beavatkozik..."; satöbbi.
Ez a vélemény számomra sajnos sokadszor is annak bizonyítéka, hogy a mai magyar közbeszéd legnagyobb baja, hogy maga a felállított tétel is hülyeség, és az is, ami a tételt tagadja...

nincs semmi baj! 2012.02.29. 11:38:00

Borzalmasan károsnak tartom ezt az áltudományos gittegyletet. Pontosan azért, mert nem nehéz olyan dolgokkal egyetérteni, mint hogy a gyerekeknek jobb családban felnőni, mint elvált szülők gyermekeként. Csak hát itt az a helyzet, hogy egy valós problémára akarnak olyan választ adni, ami deklaráltan egy ideológiai célt szolgál. Ha előre tudjuk a konklúziót, akkor a módszerünk nem tudományos kutatás, hanem apologetika. ezt tudományosnak nevezni nyilvánvalóan hibás, de erkölcstelen is, hiszen mindenki számára nyilvánvaló, hogy a "tudományos" jelző itt egyetlen retorikai célt szolgál, tudniillik azt, hogy valamiféle tekintélyt kölcsönözzön a kinyilatkoztatóknak.
Jellemző, hogy a galeri élére sem egy társadalomkutató, hanem egy fizikus állt. Képzeljük el azt a szituációt, amikor egy szociológus vezet egy kvantummechanikai kutatási projektet. Ugye, hogy abszurd?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.03.01. 16:25:20

iGazsági és FMPSZ-KDNP Kormányzati hülyeség, hogy a testvérem több mint 2 éve nem tud jogilag elválni és újra nősülni. Pedig ugyebár házasság nélkül nem illene szekszelnie sem a bumburnyákok szerint. Ja járjanak elől ők jó példával. Erényövet rájuk.

vilagnezet.blog.hu/2012/03/01/parkapcsolati_szakerto_vagy_hazassag_szedelgo

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.03.05. 21:23:07

Megdöbbentő, hogy milyen jogi anomália már ez. A házasságok egyre csökkenő számát maga a törvényhozási és iGazság szolgáltatási rendszer hibái okozzák.

ige.blogger.hu/2012/03/05/kenyszerhazassag

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.03.11. 09:54:48

Csak link nélkül: a nők 75 százaléka sima spermagyűjtő. A terhesség után már látni sem kívánja a donort, ha férj-ha nem. Ez egy még létező társadalomtípus Kínában, de fogy a csapat erősen.
A nálunk ezer éve ártó rendszer sokat nem tud felmutatni, max. az egyház féktelen hataloméhségét, amit erre a témára is igyekszik kiterjeszteni. A törvénytelen gyerek 1944-ig fenntartott megalázó fogalma, öngyilkosok árokba temetése, stb. A házassághoz meg semmi közük, egy első éves joghallgató ki tudná végezni az ide vonatkozó katolikus mantrasorozatot, a válás körüli záradékokat is beleértve. Üdv

naneee3 2012.03.28. 18:21:11

Lehet más a politika! - Politics can be different

Bréking nyúz, az LMP tegnapi smittpálos flashmobjának szpíkerét a mai napon kirúgták állásból
A próbaidőn lévő szociális munkást magához hívatta főnöke, és elmondta, hogy politikai tevékenysége összeegyeztethetetlen a segély-szervezet alapvetően katolikus beállítottságával… Szakmai kifogás nem merült fel munkájával kapcsolatosan, amivel mindenki elégedett volt. Mégsem élünk következmények nélküli országban – ez csak a hatalom kivételezettjeire vonatkozik.

theof 2012.05.12. 12:27:49

Miután mindenki elmondta hogy milyenek ezek a vallásos, hataloméhes, frigid, családromboló, impotnes, mások életébe beavatkozó, keresztények, akik megfosztanának mindenkit a dorbézoló 20-as éveiktől, had mondjam el én is a másik oldal sztereotípiáit.
Azok az emberek akik házasság előtt szexuális életet élnek semmit sem törődnek a szerelem kizárólagos jellegével. A testi kapcsolatok saját szükségleteik kielégítésére és/vagy önbecsülésük foltozgatására használják. Önző, következmények nélküli módon élnek nemi életet, nem vállalják az elkötelezettséget, a kizárólagosságot, és fogalmuk sincs a hűségről. Amikor mégis elhatározzák magukat házasságra, többnyire a gyerek miatt teszik. Amikor már ott tartanak hogy született 1-2 gyerekük a teljesen megváltozott élethelyzetben két teljesen megváltozott ember találja magát egymás mellet. Ilyenkor elegendő egy kedves munkatárs és a család szinte fel is bomlott. Egymás hibáztatása és a kapuzárási pánik önző jellege miatt a házasság válással végződik. A hiteleket nem tudják fizetni, a gyerekek rossz anyagi és családi körülmények miatt gyenge iskolába járnak és ott is rossz eredményeket érnek el. A szüleik példáját követve, és mivel gyakran testvérek nélkül nőnek fel önző követelőző állampolgárok lesznek, akiket az öregedő szülőkkel együtt a mindenkori kormány a nagy szavazólétszámra való tekintettel igyekszik kiszolgálni segélyekkel, nyugdíjakkal. És ez addig megy amíg végül teljesen ki nem szipolyozták a világot az önző hűségre képtelen emberek. Mindezt azért mert nem volt hajlandó a mai kor embere megismerni teremtőjének szeretetét.

theof 2012.05.12. 12:33:20

Baptista,Református,Evangélikus házasságok válási aránya:
10-15%
Magyarországon kötött házasságok válási aránya:
55%
Fúj Fúj képmutató hataloméhes prűd kereszténység! Kényszer házasságokban tartják az embereket!

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2012.05.18. 13:12:50

@theof: teljesen igazad van. viszont a házasság előtti érintkezés ellenzése sem megoldás. meg kéne találni az arany középutat a 14-15 éves korban kezdődő érzéketlen kúrogatás és a nászéjszakáig őrzött szüzesség között.

theof 2012.05.18. 15:19:04

A nászéjszakáig őrzött szüzesség egy nagyon is védendő dolog. Régimódinak és bigottnak lehet tartani de rengeteg probléma alól felszabadít. És igen ez fontos főleg társadalompolitikai szemmel. Nem állítom hogy könnyen megy még olyan családban nevelkedett gyerekeknél sem akik neveltetésüktől fogva fontosnak tartják a házasság előtti szüzességet. Tapasztalat. A családtudományi társaság ott téved amikor arról beszél hogy a fontos lenne hogy a fiatalok ne feküdjenek le házasság előtt. Nem ez a fontos és igen ez egyáltalán nem tudományos jellegű megállapítás. 14-15 évesen azért kúrogatnak akik csinálják mert nincs jobb dolguk. (egésznapos iskola?) 17-21 évesen azért mert kíváncsiak. (van ilyen!) 21-99 mert szükségük van rá! (házasság?) Roviden meglátásom szerint nem az a baj hogy a fiatalok korán kezdik a nemi életet, hanem hogy későn házasodnak. Azok az emberek akik huszonévesen csapongva élnek had tegyék de akik szívesen kötnék össze az életüket 21 évesen, nekik is legyen meg a lehetőségük ugyan úgy a tanulásra és a diákéletre. Javaslatom a modulárisabb szabadabb beosztású minőségi felsőoktatás sok helyen internetes előadásokkal online tesztekkel, ezekívül ösztönzés a gyermekvállalásra és a házasságra az egyetem évei alatt ezek mind jó dolgok. Az egyetem alatt úgy is van idő még foglalkozni a gyermekkel, ráadásul 22-23 évesen sokat bír az ember de keveset tud. Amikor már 35 lesz és jól képzett, gyakorlott ember had figyeljen a munkájára és ne az éjjel felsíró gyermekére.

sam2sam 2012.05.30. 17:54:36

@theof: Számokkal -ugyebár- nehéz vitatkozni, elhiszem, hogy a Keresztény felekezetek híveinek házassága statisztikailag döntően kevesebb válást hoz. A kérdés az, hogy arra is igaz-e a statisztika, hogy egyszersmind valamennyien a nászéjszakán élték át az első érintkezést? Nem állítanám, hogy igen. A számok talán inkább arról árulkodnak, hogy Keresztyén (neveltetéssel ? ,)erkölcsösséggel és felelősséggel bíró emberek nem sietnek a család intézményét rombolni. Vajon arról van-e statisztika, hogy a házasságban maradók egyben a hűséget is megtartották-e? Úgy gondolom, hogy -noha amit leírsz azzal nemhogy vitatkozni nem kívánok, de még akár céllá is tehetném,(ha tehetném :))- ez a kérdés is becsatlakozik minden kérdések kérdésébe, kell-e, van-e társadalmi erkölcs, vagy csak társadalmi jog és valláserkölcs van. Öles léptekkel haladunk arra, hogy újra éljük 1920-as éveket és újra játszuk le az elrontott száz évet, próbáljuk meg összekaparni azt amitől az még működöt (Széll Kálmán tér, terv 1,2,3...). Amennyiben létezik társadalom erkölcs akkor felekezettől függetlenül sem teszek semmi olyat ami a párkapcsolat a család a közösség, a város/falunak vagy a nemzetnek árt (nem köpök a földre, nem szemetelek, nem lopok, nem szúrom le a szembe jövőt,nem vágom ki az erdőt, nem orvvadászok, nem fektetem le más feleségét, nem uralkodok másokon, csak azért mert éppen megtehetem ... stb). A kérdés az, hogy az idő visszaforgatása, vagy az új vallásosság tarthat-e ettől távol kizárólag,vagy van e mellett XXI. századi megoldás is, amit a most cseperedő felnőttek a 20-30-as korosztálya kíván megélni?

theof 2012.05.31. 22:05:03

@samsem: Természetesen csak és kizárólag XXI. századi megoldásokkal érdemes próbálkozni. De nem gondolja senki hogy a hűség a tisztaság a szerelem kizárólagosságának a feleség engedelmességének és a férj szeretetének relativizálása XXI. századi találmány. Ha létezik erkölcs az hit alapú. Azért viselkedünk erkölcsösen és nem a saját pillanatnyi érdekünk szerint mert azt hisszük hogy hosszútávon ez a jó döntés. (hit: A hit a nemlétező dolgok valósága és a nem látható dolgokról való meggyőződés) Természetesen a vallásosság képes távol tartani sokféle bűntől de egyáltalán nem biztos hogy érdemes úgy élni hogy vallásosságunk irányítja az életünk. És nincs az a vallás ami tartóssá teheti a házasságokat. Egy jól működő család szeretetkapcsolatokra épül. Egy ilyen családban elkerülhető a válás.
Megítélésem szerint a végeredmény minősíti a folyamatot így nyugodtan előfordulhat hogy az állam jutalmazza a minél nagyobb családban élőket és bünteti a "családrombolókat" családelhagyókat. Egyszerűen azért mert a törvényalkotó úgy hiszi(!) hogy a családok ereje határozza meg a nemzet jövőjét és úgy hiszi a család csak akkor erős ha szeretetre és kizárólagos hűségre épül. Ma a kizárólagos hűség relativizálása a leginkább felkapott irány a családi élet újraértelmezésében. (élettárs nyílt házasság stb.) Nem gondolom hogy a XXI. század emberének ez lenne a legmegfelelőbb. A XXI. századi családmodellnek teljesen más problémáknak kell megfelelni: pl. Nagyszülők feladatának újraértelmezése. Az iskola-szülő kooperáció megvalósítása a gyereknevelésben és tanításban. A leterhelt kötöttségekkel telt szülői évek csökkentése, a karrier-család összehangolása. A hűség fenntartása ebben a szexuálisan túlfűtött világban. stb stb...

sam2sam 2012.06.01. 21:07:50

@theof: Érdekes diskurzus. Amit írsz (1. bek.) azzal 95 %-ban azonos véleményen vagyok. (Furcsa egy náció vagyunk miért nem elég 95%, miért kell nekem ezután deezni ?) Az a kis különbség is inkább stiláris, vagy szóhasználati (látszólag). Mint lányos apa megütközök a "feleség engedelmességének" kívánalmán. Biztosan XXI., századi elvárás? Odaadás, áldozatvállalás, sírig tartó ragaszkodás, szeretet, hűség... bármi, de engedelmesség ? Őszintén tetszik a relativizálása szó, bár magyarul inkább a megtagadását használom. Talán érdekesebb amit a (vallás)erkölcs-hit viszonyáról vallasz. Nem vitatható, hogy az erkölcsi parancsokat a világ-vallások legszentebb könyvei tartalmazzák. Úgy a judeo-keresztény, Mózes kőtáblái - Biblia (10 parancsolat), mint a nagy keleti vallások szent könyvei. Nekem ebből nem következik, hogy ez XXI., századi igazság. Hiszem, hogy nem kizárólag vallásos emberek erkölcsösek. Én legalábbis ismerek kivételeket. Sokkal inkább vallom, hogy az erkölcs (ahogy írod) belső meggyőződés, de nem egy bizonytalan befektetés, aminek nem látom a pillanatnyi hasznát, de mégis teszem, egy hosszútávú cél érdekében. Sokkal inkább a cselekedeteimet, döntéseimet alapvetően meghatározó kényszer, amelyből nem tehetek engedményeket mert az a személyiségemmel való konfrontációt jelentené, függetlenül annak pillanatnyi vagy távlati hasznosságától. (mint írtam stiláris a különbség)
Megint csak 95 % egál ( 2. bek) amit az állam szabályozó szerepével kapcsolatban írsz. Hát persze, hogy nemzeti érdek, hogy egészséges lelkületű és boldog, egymást egy életen át megbecsülő, közös célokat örömmel megvalósító, boldog utódokat (akik kiváló életvezetési mintákat visznek magukkal) felnevelő, mini építőkockákból lehet Tündérországot építeni. Hülye aki mást mond. Azt, hogy ezért a példás családmodellért az állam "jutalmaz" nem csak, hogy érthető, de egyenesen követelendő. Mert hogy csak, társadalmi haszna van annak, ha az állam a pénzét családi prémiumra költi, ahelyett hogy a szétesett családok következményeinek gyógyítására, menhelyeket, drogambulanciát, idegszanatóriumot, onkológiai központokat ..stb épít. Hogy hol ezzel az 5% baj. Hát ott, hogy ugyanaz az állam jelentős mértékben felelőssé tehető, a családok széthullását okozó környezetért. Hogyan várható el 30-40 évre tervezett családi idill, amikor napi szintű a lét bizonytalanság. Mit várunk a mai 20-onasoktól, örök szerelmet, házasságig tartó önmegtartóztatást. Igen, ha az állam megteremti a lehetőségét, hogy Jancsi és Juliska (akik már óvodába is egymás kezét fogták) a fatornyos falujukban végig élhessék az életüket megelégedettségben, és működő állami közszolgáltatásokat élvezve. Ne kelljen a városba vagy pláne Angliába, Norvégiába ..stb költözni, Ők legyenek Tündérország apró téglái, akik a házasságig izgalommal várják a beteljesülést. A mai jelszó: Carpe diem. Élj úgy mintha nem lenne holnap, ebbe pedig nem fér bele, a hűség, az önmegtartóztatás. Az államnak, talán a - hűség-család bónusz mellett- erre kellene megoldást találnia. (de ne kádárjánososat, hogy most egy kicsit rossz lesz, hogy aztán jó legyen). Nem gondolom, hogy a XXI., századi megoldáshoz a Nagyszülöi szerep újra gondolása visz közelebb. Az iskola-szülő kooperációján pedig csak javítani való van, mert azt az elmúlt évek (évtizedek) a végletekig tönkre tették.

theof 2012.06.02. 14:19:08

@samsem: Az engedelmesség a Bibliában a szeretet párja. "A feleség engedelmeskedjen a férjének és a férj szeresse a feleségét jobban mint a saját testét" Az engedelmesség olyan mint a szeretet kettőn áll. A XXI. században egyre kevesebb az engedelmesség, de azért a felé aki szeret engem még mindig könnyebb engedelmesnek lenni. Az én olvasatomban az engedelmesség nem alá-főlé rendeltséget fejez ki csupán munkamegosztás. Amit az erkölcs megfogalmazásáról írtál valóban jobb mint az enyém.
Abban pedig hogy az állam felelős többek között azért mert nincs kiszámítható családi élet szerintem csak részben van igazad. Meglátásom szerint belátható időn belül soha nem lesz a családok számára kiszámítható élet. Egyszerűen azért mert a világ nem kiszámítható és egyre kevésbé az. A létbizonytalanság a jövő számára egyre inkább állandósul. A világban 5-10 évente szakmák tűnnek el és születnek helyettük újak. Ma van munkád holnap azt egy program vagy egy robot végzi majd el. A carpe diem valóban fontos, a mai világban de meglátásom szerint a XXI. századaban ugyan úgy fontos az "újrahasznosítás" mind az iparban mind az emberi kapcsolatokban.
A relativizálás szót azért használom mert nem kimondott megtagadása történik ezeknek az értékeknek, hanem bizonyos szempontok szerint relatívvá tesszük őket.

sam2sam 2012.06.03. 08:27:49

@theof: Az engedelmesség szót nehéz megszabadítani, hierarchikus tartalmától. Az Ószövetségi többnejűségi férfi szerep, de az Újszövetségi párkapcsolat is férfi dominanciájú (jogalap: Éva azzal az almázással bizonyította hogy hibás döntéseket hoz), de mára bizonyított, hogy a fizikális képességek háttérbe szorításával a XXI., században ki az erősebb nem.
A relativizálás szóhasználat tényleg smile-díjas eufemizmus, és őszintén tetszik. " a húség, és tisztaság,.. kizárólagosságának.... relativizálása" ugyanis relative nem értelmezhető. Ugyanúgy ahogy nem létezik másodlagos frissességű szendvics a büfében (Vő: Bulgakov:M & M :). Frissesség ugyanis egy van. A hűség nem fokozható (hűségesebb, legesleg...) és nem osztható: félre, negyedre. A hűséget a szeretetet vagy megtartod vagy elengeded.
Az állam felelőssége "többek között", kitétel pedig inplicit utal arra hogy részbeni. Ugyanakkor nem elhanyagolható. Merthogy azé van. Az államot ugyanis nem l'art p l'art tartjuk fenn. Az állam szerepe, hogy területén polgárai számára biztosítsa, a nemzet fennmaradását mind szellemi (nemzeti örökség, kultúra, lelki/vallási értékek megtartása) mind pedig fizikális (jog-, lét-, anyagi-, egészség ...stb) értelemben. ( Persze nem azt kell biztosítania, hogy Jancsi-kazánkovács és Juliska-szövölány 40 évnyi kazánkovácskodás és szövőlánykodás után mehessen nyugdíjba. Ha kell legyen, 5-10 évenként válthasson, de legyen mire,kiért, és minek.) Ha a fenntiek bármelyikét -az állam- nem teljesíti, nincs rá szükség, ugyanis szükségszerűen elfogy a nemzet. Akkor pedig jön a törzsi lét és nem Széll Kálmánhoz hanem Koppányhoz érünk vissza, és nem az elcseszett XX., századot, hanem az Az István a királytól kell újra játszani mindent, az meg már nagyon fárasztó lenne.

A Hatodik Elem

A négy ősi elem: levegő, tűz, víz, föld; az ötödik elem: a szerelem; a hatodik elem: a környezettudatosság!

Címkék

agrárképzés (1) agro (1) aktivisták (1) alga (1) algák (1) állat (19) állatkínzás (4) állatlínzás (1) állatok (8) állatvédelem (18) almásfüzítő (2) alternatív energia (2) apple (1) áram (1) áramforrás (3) arktika (2) atoerőmű (2) atom (4) atomenergia (8) atomerőmű (1) autó (1) autodidakta mérnök (1) autózás (5) balaton (2) baleset (1) barefoot college (1) belföld (3) benzin (1) bihar (1) bikaviadal (1) billentyűzet (1) bio (1) biomarine (1) biotechnológiák (1) bme ezk (2) brasilia (1) brazília (1) brit tudósok (2) brundtland (1) budapest (1) budapesttakarékosság (1) bulgária (2) bunker roy (1) coca cola (1) cohn bendit (3) család (3) csomagolás (1) cunami (1) deepwater horizon (1) dell (1) demokrácia (4) design (4) dohányzás (4) duna (1) durban (1) egészség (15) egészségügy (8) egyetem (3) élelmiszer biztonság (8) életciklus (1) életmód (52) életmódtisztaság (1) ember (6) emberi méltóság (2) energia (9) energia hatékonyság (4) energia takarékosság (16) ensz (2) erdő (1) erdőirtás (1) erőmű (1) események (26) ételhulladék (1) étkezés (2) eu (6) európai unió (3) exxon (1) faj (1) felsőoktatási törvény (1) fenntartható fejlődés (7) fenyő (2) film (1) flashmob (1) foci (1) fogyasztó (3) föld (1) franciaország (6) françois hollande (1) fukushima (1) gasztro (4) gasztronómia (7) gazdaság (35) gazdaságosság (1) gazdaságos életvitel (2) gázkiömlés (1) gedeon (18) geotermikus energia (2) globális felmelegedés (3) globalizáció (1) gödör (1) greenpeace (2) gyilkosság (4) hagyományok (6) hajók (1) hajóturizmus (1) harlem (1) hazai termék (1) házasság (1) háziállat (1) háztartás (7) hellókarácsony (3) hétvége (1) hibrid (1) hivatal (1) (5) hp (1) hulladék (2) hulladékcsökkentés európai hete (1) hulladékgazdálkodás (2) hummer (1) hunnia (1) idő (2) igazságszolgáltatás (1) igazságügy (1) illés zoltán (1) india (2) interjú (1) ipad (1) ipar (10) ivartalanítás (3) jangce (1) japán (1) jég (2) jegesmedve (1) jéghoki (1) jégpálya (1) jóga (1) jövő (2) k2 (1) kafkaz (2) kanada (1) karácsony (4) karácsonyfa termelés (1) kardos horváth jános (1) kaukázus (2) kender (1) képmutatók (1) kérdés (1) kerékpár (1) kert (1) kertépítés (2) kertészet (3) kiállítás (3) kína (2) kisgazdák (2) klímacsúcs (1) klímaváltozás (8) klimaváltozás (1) kóla (1) komposztkészítés (1) kőolaj (1) kormány (1) környezetpolitika (18) környezettudatosság (70) környezettudtosság (1) környezetvédelem (27) környezetvédelmi politika (5) környezetvédők (5) közlekedés (9) közös jövőnk (5) köztársasági elnök (1) közterület (2) külföld (36) kullancsok (1) kultúra (4) kutyák (1) labdarúgás (1) lábnyom (2) légszennyezettség (4) levegő (9) life (1) logitech (1) magyarország (9) magyar kormány (2) magyar termék (2) marcoule (1) mcdonalds (1) média (1) médiatörvény (1) megújuló energiaforrás (1) megújuló energiaforrások (1) méhészet (1) mérgezés (1) mérgező anyagok (3) méz (1) mezőgazdaság (10) michael jackson (1) mikroalga (1) műanyag (3) műkorcsolya (1) munkamorál (1) nádas (1) nanotechnológiák (1) napelem (1) napenergia (3) napfény (1) napkitörés (1) németország (1) nicholas sarkozy (2) nicolas sarkozy (1) növények (12) növényi kémia (1) nyersolaj (1) ökokatasztrófa (5) ökokuka (42) ökopop (1) ökosítások (2) ökouka (1) oktatás (2) olaj (1) olajfolt (1) olajszivargás (1) olaszország (1) olcsó munkaerő (2) olimpia (1) ólom (1) omék (1) orbán viktor (2) őstermelő (1) pályázatok (1) papírmentes (1) párizs (1) pazarlás (6) pedofil (1) pet palack (1) piac (1) pihenés (1) pláza (2) politika (16) politikus (1) problémamegoldás (2) pvc (1) rabszolga (1) radioaktív hulladék (2) rasszizmus (1) robbanás (1) sarko (1) sárközy (1) sarkvidék (2) sebességkorlátozás (1) shell (1) síelés (1) (2) sötétzöld (1) sport (5) steve jobs (1) sugárzás (2) svájc (1) szálló por (1) szánkó (1) szatyor (1) szél (1) szelektív hulladékgyűjtés (11) szélenergia (1) szélerőmű (1) szemét (3) szemetelés (7) szennyezés (20) szex (2) sziget (1) szilisztra (1) szmog (4) szófia (1) szólásszabadság (1) szőrme (1) takarékosság (12) találmányok (1) társadalom (25) tavasz (1) tech (21) technológia (1) tél (2) telefon (1) téli sport (1) tenger (1) termékek (5) természet (2) természeti katasztrófa (3) természetvédelem (4) terror (1) teszedd (1) tévhitek (2) tisztaság (7) (1) törmelék (1) tragédia (2) tudomány (18) tüntetés (3) turizmus (1) újrahasznosítás (7) ünnepek (4) usa (1) üzemanyag (1) üzlet (2) választások (2) válság (2) város (3) városi élet (3) vegyszerek (2) veszély (1) vidék (1) világbajnokság (1) világfórum (2) világkonferencia (3) villamos (1) virág (2) vitamin (1) vitosa (1) víz (3) vízi sport (1) víz szennyezés (2) vörösiszap (2) vörös dani (1) wwf (2) zeitgeist (1) zene (1) zöld (27) zöldség (2) zöldségek (2) zöld gazdaság (11) zöld oldalak (3) zöld politika (9) zöld politikusok (1) zöld szervezetek (2) zöld technológia (1) zöld vállalatok (1) Címkefelhő

Közösség

Visit The Venus Project

legutóbbi hozzászólások

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása