Szeretünk, Katalónia!

Bármilyen megtévesztő is a cím, nem transzformálódtunk át utazási magazinná. 2012. január 1-jétől tilos a bikaviadal Spanyolország észak-keleti részén, vagyis Katalóniában győzött az emberség és a józan ész!

A baszkok és a többi Ibériai-félszigeten élő "spanyol" anyanyelvű szerint ez a rendelkezés is a katalánok autonómiára törekvő megmozdulásának egyike... Minket, állatvédőket, azt hiszem, az indok nem nagyon foglalkoztat, sokkal inkább erőt és reménységet merítünk minden egyes ehhez hasonló, köztudatformáló politikai döntésből.

Azért kell különösen örülnünk egy-egy ilyen kis tagállami lépésnek (az emberiségnek nagy lépés), mert az Európai Unió nem szól bele ilyen mélységig a tagállamok hagyományőrző szokásaiba, vagyis nincs globális, uniós szintű szigor ebben a kérdésben.

Az Unió megosztott hatáskörbe tartozó politikái közül a mezőgazdaság körébe tartozik a szigorú értelemben vett állatvédelem, vagyis nem a vadon élő, természeti értéket képező állatok védelme, hanem az ember "uralma" alá hajtott, illetve haszonszerzési céllal tenyésztett állatokkal való megfelelő, humánus bánásmód. A megosztott hatáskörbe tartozó politikák lényege, hogy bizonyos szabályozási eszközöket, eljárások kidolgozását, tagállami megvalósítási módszereket átenged, meghagy a tagállamoknak, tulajdonképpen a szubszidiaritás elvére hivatkozva, vagyis biztosítva, hogy azon a szinten legyen az adott kérdés szabályozva, amely a szabályozás tárgyát tekintve a legmegfelelőbb, leginkább eléri a jogalkotással elérni kívánt célt. Az Unió csak akkor eszközöl intézkedést, ha az adott célokat a tagállamok nem tudják megfelelően elérni.

Az Unió a mezőgazdasági (és nem a környezetvédelmi!) politikán belül a mezőgazdasági termék fogalomkörébe tartozóan szabályozza csupán a fent említett (nem vadon élő) állatok védelmét, vagyis a mezőgazdasági haszonból tartott, illetve tenyésztett jószágok egészségét védi csupán, a kedvtelésből tartott állatokra vonatkozóan nem szabályoz, ez a terület teljes mértékben tagállami hatáskörben maradt, mely tény kétséges kimenetelű lehet azon tagállamban élő állatok jóllétét illetően, melyekben az állattartási kultúra még nem éri el a XXI. században kívánatos fejlettségi szintet.

A cikk témájához szorosan kapcsolódó (még) közösségi irányelv az állatok levágásuk vagy leölésük során való védelméről szóló 93/119/EK tanácsi irányelv.

Ezt az irányelvet a hús, bőr, szőrme, vagy egyéb termékek előállítása céljából tenyésztett és tartott állatok mozgatására, elhelyezésére, féken tartására, kábítására, levágására és leölésére, valamint az állatok betegség-ellenőrzési célból történő leölésének módszereire kell alkalmazni. Nem kell alkalmazni ugyanakkor az illetékes hatóság felügyelete mellett végzett műszaki vagy tudományos kísérletekre, a kulturális vagy sportesemények során leölt, vallási szertartások által megkövetelt különleges vágási módszereknek alávetett állatokra, elejtett vadon élő állatokra. Vagyis ezekre a jószágokra nincs az Uniónak állatvédelmi szabályozása, teljes egészében a tagállamok "önkényére" van bízva, hogy például "kulturális" okokból hogyan bánnak egy érezni és szenvedni képes élőlénnyel. (A kulturális szó szándékosan került "macskakörmök" közé, ui. nem gondolom, hogy egy ilyen szokást, mint a bikaviadal, a kultúra szóval kell illetni). A spanyolországi bikaviadalok során a szerencsétlen állat heréjét szorítják el, hogy olyan fokú fájdalmat érezzen, amitől felbőszül (a vörös posztó lebegtetése, mint felbőszülési ok csak a történet eufemizált változata), szurkálják a szertartás teljes időtartama alatt, majd órák múlva következik a már-már megváltást jelentő végső döfés, a közönség legnagyobb megelégedésére. További elrettentésül szolgáljon az alábbi videó: 

Minden bizonnyal ebbe, és az ehhez hasonló évszázados hagyományokba nem mer beleszólni az Unió (Európai Bizottság) kötelező erejű jogi aktussal, pedig a XXI. században kétségtelenül lehetne humánusabb és az állatokat sokkal inkább tisztelő megoldást találni, ha már nem kerülnek Spanyolország-szerte megszüntetésre ezek a jellegű (és egyéb) állatkínzások.

Bár sajnos, amíg euróválság fenyeget, nem ez lesz a legfontosabb kérdés Európa vezető politikusai számára, pedig, ahogy már azt többen megfogalmazták előttem (és én ezzel maximálisan egyetértek), a nemzetek fejlettségét inkább az állatokkal való bánásmódban, nem pedig a GDP-ben lehet lemérni!

De ne tereljük el a szót most az örömről...! Büszkék vagyunk Rád, Katalónia!

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hatodikelem.blog.hu/api/trackback/id/tr563257430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krj 2011.09.26. 21:32:51

végre valahára. már csak arra "várok", hogy a tradicionális spanyol "közkultúra" (muhhaha) részeként védik meg ezt a szánalmas pótcselekvést.

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2011.09.26. 21:48:09

már csak a japánok "nemzeti hagyományát", a bálnairtást kéne betiltani.

2011.09.26. 22:18:31

fákjúú dolfíín, fákjú wél!

Kelly és a szexi dög 2011.09.26. 22:20:03

Szegényebb lenne a világ ha végleg beszüntetnék a bikaviadalokat, szerencsére a Spanyolok ezt nem tervezik - a katalánok meg ugye más tészta!

(ne mossuk má össze az ipari bálnavadászattal...egyébként van törzsi bálnavadászat is, az maradhatna...)

2011.09.26. 22:25:21

"Büszkék vagyunk Rád, Katalónia!"

Újabb hagyománnyal kevesebb, dübörög a globalizáció úthengere. Vegyük el minden nemzet identitását, romboljuk porig, hintsük be sóval. A megüresedett arénákba pedig legyen melegfesztivál, és köcsögparádé!

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2011.09.26. 22:50:12

Nemzeti identitás?

Az ilyen szélsőséges hagyományokat gondolkodás nélkül kell megszüntetni. Aberrált az, aki élezni látni, ahogy egy állat kivérez.

szellemkor 2011.09.26. 22:55:49

Bravó, megint egy hippiblog.

qtics 2011.09.26. 23:02:47

èn mindig a bikànak drukkolok.

Vincenzo90 2011.09.26. 23:15:45

@Mdavid89: Ja, de a kóser vágás az mehet. Nagyipari méretekben. Hagyjuk már a bohóckodást! Akinek meg ilyen gyenge a lelkülete, az vágja föl az ereit, mert a világban sokkal csúnyább dolgok is vannak. Egyszerűen ostoba, világtalan aki ehhez tapsol.

Delinquent 2011.09.27. 00:07:57

Muster Mark neked mindenrol az jut eszedbe?

Egyebkent voltam bikaviadalon es tetszett. A spanyolok meg sokkal jobb fejek mint a katalanok.

[c] 2011.09.27. 01:12:14

@Jankove: Olyan vagy, mint Móricka, akinek mindenről "az" jut eszébe.
Ja, nemzeti identitás - a kannibalizmus is a "kultúra része" volt bizonyos embercsoportok számára, mégsem gondoljuk, hogy ma is helye van a világban.
A körülmetéléshez hogy állsz hozzá, hm?

2011.09.27. 06:32:06

@tea fan: "mégsem gondoljuk, hogy ma is helye van a világban"

Ez a gondolJUK, általában mindig egy szűk réteg, aki más fa**ával veri a csalánt, és azt kívánja, hogy más hozzon áldozatot a világért. Az igazi elv-vezérelt, hithű állatvédő kint él a pusztában, nem mosakszik, nem használ szappant, füvet eszik, és nem visel ruhát, stb. Merthogy a civilizált élet minden mozzanatának önkéntelen velejárója, hogy közben állatok milliói pusztulnak el. De persze a ma oly divatos kirakat állatvédelem, csak addig működik, amíg másnak kell hozni meghozni az áldozatot. Mondj le a bikaviadalról te szemét! De én azért nem vetem meg a fókazsírból készült szappant, meg a finom kis kényelmes civilizációt, ami gyilkolja a természetet.

"A körülmetéléshez hogy állsz hozzá, hm?"

Nem tudom, hogy ez hogyan kapcsolódik a témához, mindenesetre én személy szerint leszarom, ha valaki megcsonkítja a farkát.

mizie 2011.09.27. 07:43:56

Azért az annyira vicces hogy éves szinten is 1-200 állatról van szó (ráadásul egy tenyésztett állatról) és ez az állatvédők legnagyobb problémája. Tipikus pótcselekvés amit aztán lehet ünnepelni, de értelme kb semmi.

Azt nyilván megérteném és helyeselném ha pl a ketreces tartás ellen lépnének fel a baromfikkal kapcsolatban, de ez inkább vicc kategória.

TTT1 2011.09.27. 08:19:53

Állatvédő vagyok, és igen komoly fenntartásokkal mentem el bikaviadalra spanyol barátaim meghívására.
Lenyűgöző volt.
Egyáltalán nem volt állatkínzás jellege.
A közönség kifütyülte azt a torreadort, aki pl. rosszul szúrt és szenvedett miatta az állat. A cél éppen az, hogy a "tánc" után egyetlen döféssel elérje a szívet és az állat szenvedés nélkül múljon ki.

Parajpuding 2011.09.27. 08:22:19

@Muster Mark: Egyetértek a bikaviadalok beszüntetésével.
Azt azonban nem bánnám, ha a magadfajtákkal helyettesítenék a bikákat és csinálnának cirkuszt a kifingásodból. A bikával ellentétben érted nem lenne kár.

Akik meg a hagyomány és tradíció süket dumával érvelnek mellette, azoknak jelzem, hogy érdemesebb lenne a három még élő agysejtjükből némi teljesítményt is kicsikarni.

RobertJ 2011.09.27. 08:52:35

A katalánok kultúrájához ez nem is tartozik hozzá, ilyen szempontból érthető lépés.
Viszont politikailag erősen globalizáció szaga van a megmozdulásnak. Nem vagyok állatvédő, soha nem is leszek, persze pofánvágnám ha valaki veri a kutyáját, vagy egy kiahlófélben lévő állatfajt veszélyeztet a tetteivel. A bikaviadal viszont egy kultúrális hagyomány, és akinek nem tetszik ne nézze. Képzelje el minden felvilágosult humanistaként magára gondoló valójában "animalista"? ember, hogy vannak emberek akik szeretik a bikaviadalt, és ettől még nem primitívebbek mint Ti.
Nem szeretem az állatvédőket, mert a legtöbbnek a tyúkesze kb. addig jut el, hogy kiálljon a mekdonáldsz, vagy a káefcé elé, meg szórja magából a sok sületlenséget, ami valószínűleg sosem volt saját belátás, csak magával ragadták a szlogenek. Persze, ha állatvédő vagy, menj védeni a kihalófélben lévő állatokat, mert ott van szükség rád, nem pedig ott ahol meg kell ítélni az emberséget egyes kultúrákban. Tenyésztett bikák és csirkék élete helyett inkább menjetek tiltakozni Afrikába, ahol emberek halnak éhen, esetleg embertelen bánásmód miatt.

NA YA! 2011.09.27. 09:19:54

Ezért nem is megyünk Barcelonánál tovább, a katalánok jó arcok! Egyébként ahogy elnéztem, a Monumental-ban, idén nyáron a bikaviadalon javarészt már csak orosz turisták voltak. Azok is a felénél már kijöttek piálni a környező kocsmákba!:)

2011.09.27. 16:51:11

@TTT1: A bikaviadal mindamellet, hogy nemzeti hagyomány, sportszerű kűzdelem is. Hajlamos minden állatvédő elfelejteni, hogy ott a torreádor paklijában is gazdagon bennevan, hogy otthagyja a fogát. Nem egy golyószóróval megy be bikát írtani, hanem face-to-face, egy darab piros konyharuhával.

2011.09.27. 16:57:08

@Parajpuding: Én pl; szeretem az állatokat, és utálom a passzióból való állatkinzást. De vannak a természetnek törvényei is, amit még jobban tisztelek, és egészségesebb lenne ez a tetves beteg világ, ha mindenki kicsit jobban tisztelné. Az evolúció sokmillió évének permanens része, hogy esetenként két élőlény megkűzd egymással, és a gyengébb elpusztul. Része az, hogy egyik élőlény megeszi a másikat a fentmaradásért. Aki ezen picsog, annak már teljesen agyára ment a civilizáció. Egyébként neked is jelzem, örülnék ha lemondanál a civilizáció minden vívmányáról, nem járnál többet kocsival, nem néznél tévét, és nem használnád a liftet, meg semmit. Ugyanis a puszta létezésed már több állatot írtott ki ezen a földgolyón, mint 100 matador együttvéve.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2011.09.27. 18:11:01

@Jankove:

Egyenlő lenne, ha a torreádor is anyaszült meztelen, ponyva és kés nélkül menne be az arénába - ahogy a bika teszi.

Attól, hogy mi eljutottunk odáig, hogy fémeszközöket készítünk, amivel aztán szíven szúrhatunk egy nálunknál jóval nagyobb és erősebb élőlényeket, még nem árthatunk élőtársainknak. Ugyanolyan primitív dolog ez, mint ahogy egy nyúl az öledbe szarik.

Mr & Mrs Carlos 2011.09.27. 18:34:32

Megölnek egy ártatlan állatot az nem állatkínzás, nem brutalitás? Lehet, hogy valakiket ez éltet, hogy ezt végig nézze, de abban az emberben biztos,hogy van elfojtott agresszió. Régen a középkorban a gladiátorokat küldték be... Hány torreádor hal meg évente?..

A Hatodik Elem

A négy ősi elem: levegő, tűz, víz, föld; az ötödik elem: a szerelem; a hatodik elem: a környezettudatosság!

Címkék

agrárképzés (1) agro (1) aktivisták (1) alga (1) algák (1) állat (19) állatkínzás (4) állatlínzás (1) állatok (8) állatvédelem (18) almásfüzítő (2) alternatív energia (2) apple (1) áram (1) áramforrás (3) arktika (2) atoerőmű (2) atom (4) atomenergia (8) atomerőmű (1) autó (1) autodidakta mérnök (1) autózás (5) balaton (2) baleset (1) barefoot college (1) belföld (3) benzin (1) bihar (1) bikaviadal (1) billentyűzet (1) bio (1) biomarine (1) biotechnológiák (1) bme ezk (2) brasilia (1) brazília (1) brit tudósok (2) brundtland (1) budapest (1) budapesttakarékosság (1) bulgária (2) bunker roy (1) coca cola (1) cohn bendit (3) család (3) csomagolás (1) cunami (1) deepwater horizon (1) dell (1) demokrácia (4) design (4) dohányzás (4) duna (1) durban (1) egészség (15) egészségügy (8) egyetem (3) élelmiszer biztonság (8) életciklus (1) életmód (52) életmódtisztaság (1) ember (6) emberi méltóság (2) energia (9) energia hatékonyság (4) energia takarékosság (16) ensz (2) erdő (1) erdőirtás (1) erőmű (1) események (26) ételhulladék (1) étkezés (2) eu (6) európai unió (3) exxon (1) faj (1) felsőoktatási törvény (1) fenntartható fejlődés (7) fenyő (2) film (1) flashmob (1) foci (1) fogyasztó (3) föld (1) franciaország (6) françois hollande (1) fukushima (1) gasztro (4) gasztronómia (7) gazdaság (35) gazdaságosság (1) gazdaságos életvitel (2) gázkiömlés (1) gedeon (18) geotermikus energia (2) globális felmelegedés (3) globalizáció (1) gödör (1) greenpeace (2) gyilkosság (4) hagyományok (6) hajók (1) hajóturizmus (1) harlem (1) hazai termék (1) házasság (1) háziállat (1) háztartás (7) hellókarácsony (3) hétvége (1) hibrid (1) hivatal (1) (5) hp (1) hulladék (2) hulladékcsökkentés európai hete (1) hulladékgazdálkodás (2) hummer (1) hunnia (1) idő (2) igazságszolgáltatás (1) igazságügy (1) illés zoltán (1) india (2) interjú (1) ipad (1) ipar (10) ivartalanítás (3) jangce (1) japán (1) jég (2) jegesmedve (1) jéghoki (1) jégpálya (1) jóga (1) jövő (2) k2 (1) kafkaz (2) kanada (1) karácsony (4) karácsonyfa termelés (1) kardos horváth jános (1) kaukázus (2) kender (1) képmutatók (1) kérdés (1) kerékpár (1) kert (1) kertépítés (2) kertészet (3) kiállítás (3) kína (2) kisgazdák (2) klímacsúcs (1) klímaváltozás (8) klimaváltozás (1) kóla (1) komposztkészítés (1) kőolaj (1) kormány (1) környezetpolitika (18) környezettudatosság (70) környezettudtosság (1) környezetvédelem (27) környezetvédelmi politika (5) környezetvédők (5) közlekedés (9) közös jövőnk (5) köztársasági elnök (1) közterület (2) külföld (36) kullancsok (1) kultúra (4) kutyák (1) labdarúgás (1) lábnyom (2) légszennyezettség (4) levegő (9) life (1) logitech (1) magyarország (9) magyar kormány (2) magyar termék (2) marcoule (1) mcdonalds (1) média (1) médiatörvény (1) megújuló energiaforrás (1) megújuló energiaforrások (1) méhészet (1) mérgezés (1) mérgező anyagok (3) méz (1) mezőgazdaság (10) michael jackson (1) mikroalga (1) műanyag (3) műkorcsolya (1) munkamorál (1) nádas (1) nanotechnológiák (1) napelem (1) napenergia (3) napfény (1) napkitörés (1) németország (1) nicholas sarkozy (2) nicolas sarkozy (1) növények (12) növényi kémia (1) nyersolaj (1) ökokatasztrófa (5) ökokuka (42) ökopop (1) ökosítások (2) ökouka (1) oktatás (2) olaj (1) olajfolt (1) olajszivargás (1) olaszország (1) olcsó munkaerő (2) olimpia (1) ólom (1) omék (1) orbán viktor (2) őstermelő (1) pályázatok (1) papírmentes (1) párizs (1) pazarlás (6) pedofil (1) pet palack (1) piac (1) pihenés (1) pláza (2) politika (16) politikus (1) problémamegoldás (2) pvc (1) rabszolga (1) radioaktív hulladék (2) rasszizmus (1) robbanás (1) sarko (1) sárközy (1) sarkvidék (2) sebességkorlátozás (1) shell (1) síelés (1) (2) sötétzöld (1) sport (5) steve jobs (1) sugárzás (2) svájc (1) szálló por (1) szánkó (1) szatyor (1) szél (1) szelektív hulladékgyűjtés (11) szélenergia (1) szélerőmű (1) szemét (3) szemetelés (7) szennyezés (20) szex (2) sziget (1) szilisztra (1) szmog (4) szófia (1) szólásszabadság (1) szőrme (1) takarékosság (12) találmányok (1) társadalom (25) tavasz (1) tech (21) technológia (1) tél (2) telefon (1) téli sport (1) tenger (1) termékek (5) természet (2) természeti katasztrófa (3) természetvédelem (4) terror (1) teszedd (1) tévhitek (2) tisztaság (7) (1) törmelék (1) tragédia (2) tudomány (18) tüntetés (3) turizmus (1) újrahasznosítás (7) ünnepek (4) usa (1) üzemanyag (1) üzlet (2) választások (2) válság (2) város (3) városi élet (3) vegyszerek (2) veszély (1) vidék (1) világbajnokság (1) világfórum (2) világkonferencia (3) villamos (1) virág (2) vitamin (1) vitosa (1) víz (3) vízi sport (1) víz szennyezés (2) vörösiszap (2) vörös dani (1) wwf (2) zeitgeist (1) zene (1) zöld (27) zöldség (2) zöldségek (2) zöld gazdaság (11) zöld oldalak (3) zöld politika (9) zöld politikusok (1) zöld szervezetek (2) zöld technológia (1) zöld vállalatok (1) Címkefelhő

Közösség

Visit The Venus Project

legutóbbi hozzászólások

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása