Da Vinci örökösei

The Venus Project

 

Leonardo Da Vincit nem kell bemutatni. Minden művész, mérnök, feltaláló és formatervező példaképe. Tudósként meg akarta változtatni a világot, ránk maradt tervrajzai ezt bizonyítják. Bár nem állt rendelkezésére a megfelelő erőforrás és technológia, mégis szorgalmasan tervezgette a jövőt.

Kisgyerekként sokat rajzolgattam, de nem olyan átlagos dolgokat, amiket a gyermekek szoktak. Autókat, épületeket, városokat terveztem azzal a céllal, hogy majd fel is építem őket, ha nagy leszek. Egyelőre úgy néz ki, ezek a célok nem valósulnak meg, de sok más formatervezőhöz hasonlóan nekem is ezek a régi hóbortok adtak kezdő lökést a számomra megfelelő karrier kiválasztásában. Diplomát szereztem termék- és formatervező alapképzésen - talán jó úton haladok, hogy végül én is formatervező, neadjisten feltaláló legyek. Persze biztos nem leszek olyan nagy ember, mint Da Vinci, de "törekedni kéne rá".

Szerencsére rajtam kívül rengeteg ember választott hasonló pályafutást magának ezen a Földön. Mérnökök, tervezők, építészek, kutatók: ők a jövő kulcsai. Termelő, alkotó munkát végeznek, maximálisan kiszolgálják a jelenlegi rendszert, de megvan bennük a képesség, hogy változtassanak sorsunk alakulásán. Szerintem legfontosabb feladatuk nem az, hogy jó állást kapjanak egy vállalatnál, aztán ott tapossák a mókuskereket nyugdíjas korukig. Nem is az, hogy egy adott nemzet stratégiájának megfelelően dolgozzanak, vagyis a politikusok füttyentéseit kövessék. A feltalálóknak nemzetközi téren, üzleti és politikai érdekektől mentesen kell előre haladnia, csakis a fejlődést szem előtt tartva, semmi mást. Legalábbis én így gondolom, ifjú tervezőként.

Venus Project emblémája

Nemrég láttam egy filmet, mely Jacque Fresco autodidakta tudóst mutatja be. Számomra nagyon érdekes és inspiráló ennek az embernek a története, ezért szívesen megosztom olvasóinkkal.

A Future by Design című dokumentumfilmben Fresco az általa alapított szervezeten, a Venus Projecten keresztül mutatja be élete munkásságát. Tervezőként és jövőkutatóként olyan világot álmodott meg, mely sokkal környezettudatosabb és racionálisabb annál a rendszernél, melyben jelenleg élünk.

 


 

Ahhoz, hogy megértsük, miről szól ez a projekt, és milyen jövőt vizionált nekünk Fresco, meg kell nézni a filmet. Ingyenesen megtekinthető online, de a készítők akkor sem haragszanak meg ha torrenten töltjük le.

Fresco egyik épületterve a sok közül - Screenshot: Future by Design

 

Tömören összefoglalnám a film tartalmát. Fresco szerint jelenleg elavult, aberrált társadalomban élünk. Ezen az elméleten alapszik a Zeitgeist mozgalom, erről majd később írok részletesebben. Pillanatnyilag ott tart az emberiség, hogy rendelkezésünkre áll minden erőforrás ahhoz, hogy egészséges, környezettudatos, békés és nyugodt életünk legyen, de nem használjuk ki őket. Elavult technológiákhoz ragaszkodunk, a gyártók ezekből készítenek termékeket újra és újra.

Nem kell mindent elhinni, amit Fresco mond, de vannak egyértelmű dolgok, amikben igaza van és képtelenség megcáfolni őket. Az általa tervezett társadalmi rendszert sokak számára nehéz lenne elfogadni, nem is lehetne egyhamar megvalósítani. Ami számomra inspiráló, az a design területén végzett munkája. Mindenféle kötöttségek nélkül tervezett épületeket, városokat, járműveket, víz alatti épületeket és vízen úszó városokat. Futurisztikus terveit tudományosan megalapozva alkotta meg, de sosem állítja magáról, hogy egy zseni lenne, vagy azt hogy a jövőnek márpedig így kell kinéznie.

Az általa tervezett jövőbeni város alapja a kör. Középpontjában áll a kommunikációs, oktatási, városvezetési és egészségügyi központ. Körülötte az első épületkörben található a kulturális és szórakoztató központ.  A következő körben a design és fejlesztési komplexumok vannak, ahol természetes környezetben lehet alkotó és kutató munkát végezni. A harmadik ciklusban kutatási létesítmények vannak étkezési és egyéb lehetőségekkel. Ezután következik a nyolc felé osztott lakóövezet, majd a megújuló, tiszta energiaforrást használó erőművek. A hatodik kör a mezőgazdasági övezet; ezt csatorna határolja, melynek vize az öntözés és szűrés feladatait látja el. A külső körben a szabadidő-, pihenő- és sportövezet található. Az egész várost gyors és fejlett közlekedési és szállítási rendszer hálózza be. A legfontosabb, hogy minimális energia-felhasználással és környezeti terheléssel biztosítsák a megfelelő életszínvonalat a város minden lakójának.

Jacque Fresco a jövő városának makettjével - Screenshot: Future by Design

 

A tengeri városok kényelmes lakóhelyet biztosítanak az emberek számára, és csökkentik a lakosság terhelését a szárazföldi területeken. Közelebb hozzák a lakókat a tengeri élővilághoz. Megfordítja az akvárium fogalmát: nem a tengeri élőlények vannak bezárva, hanem az őket figyelő emberek.

Víziváros - Screenshot: Future by Design

 

Energiaforrásként Fresco az alábbiakat tartja a legfontosabbnak (és ebben teljesen egyetértek vele): geotermikus, tenger alatti áramlatok, árapály-folyamatok és napsütés. Ezekre mind tudunk erőművet vagy egyéb hasznosító létesítményeket építeni.

Közlekedésre és szállításra a legkorszerűbb módszereket képzelte el: mágneses lebegő vasutak, turbinákkal lebegő és ionhajtású repülők, modern repülőterek, áramvonalas és biztonságos autók, energia-hatékony tengeri szállítók.

Nagyon sok lakóépületet tervezett, de a legfontosabb alkalmazható formának az építészetben a dómot tartja. Ez a legpraktikusabb és legstabilabb alakzat, melyből építeni lehet, bár nem minden ember vágyik rá hogy lakjon benne. Fresco szerint a jövő lakóépületei intelligensek lesznek, biztosítva a kényelmet és a tisztaságot a lakóik számára. A floridai Venus település közelében található Projekt központban is ilyen épületek vannak, melyekben az érdeklődők testközelből nézhetik meg a Mester alkotásait.

Fresco egyik ötletrajza - Screenshot: Future by Design

 

Fresco fontosnak tartja, hogy korszerű űrállomásokat is építsünk, a gravitáció-mentes kutatóközpontok érdekében. Ilyen körülmények között a gyógyszerészet, vegyészet és kohászat területén lehetne nagy áttöréseket elérni.

Érdemes megnézni a projekt honlapján a világ aktuális statisztikai adatait mutató oldalt. Élőben közvetíti a folyamatosan változó adatokat a népességről, halálozásról, betegségekről, környezetről, energiáról, bűnözésről és élelmiszerről. Nagyon tanulságos dolgokat láthatunk benne.

A Venus Project szerepe első sorban az, hogy inspirálja a tervezőket. A jövőt nekünk kell megalkotni, ehhez pedig a rendelkezésre álló erőforrásokat ki kell használni. Nem szabad leragadni a 20. századi módszereknél, nyitni kell az új anyagok és technológiák felé. És ami a legfontosabb: fenntartható, környezettudatos épületi és tárgyi kultúrát kell alkotni. Mert ebben van a jövő.

Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg a filmet. Mélyen vallásos keresztények figyelmét felhívom arra, hogy Fresco a vallást is elavult dolognak tartja. Viszont sokak számára érdekes tanulmány lehet ez a dokumentumfilm, nem érdemes kihagyni. Blogunk arra törekszik, hogy támogassa olvasóit a környezettudatos életmód kialakításában, Jacque Fresco életműve nagy segítséget nyújt ebben.

Merjünk álmodozni, alkotni, tervezgetni, mint a jó öreg Leonardo! Korunk tudományos fejlettsége és a technológia hiánya nem jelenthet akadályt, hogy mi legyünk Da Vinci örökösei.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatodikelem.blog.hu/api/trackback/id/tr54103979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Hatodik Elem

A négy ősi elem: levegő, tűz, víz, föld; az ötödik elem: a szerelem; a hatodik elem: a környezettudatosság!

Címkék

agrárképzés (1) agro (1) aktivisták (1) alga (1) algák (1) állat (19) állatkínzás (4) állatlínzás (1) állatok (8) állatvédelem (18) almásfüzítő (2) alternatív energia (2) apple (1) áram (1) áramforrás (3) arktika (2) atoerőmű (2) atom (4) atomenergia (8) atomerőmű (1) autó (1) autodidakta mérnök (1) autózás (5) balaton (2) baleset (1) barefoot college (1) belföld (3) benzin (1) bihar (1) bikaviadal (1) billentyűzet (1) bio (1) biomarine (1) biotechnológiák (1) bme ezk (2) brasilia (1) brazília (1) brit tudósok (2) brundtland (1) budapest (1) budapesttakarékosság (1) bulgária (2) bunker roy (1) coca cola (1) cohn bendit (3) család (3) csomagolás (1) cunami (1) deepwater horizon (1) dell (1) demokrácia (4) design (4) dohányzás (4) duna (1) durban (1) egészség (15) egészségügy (8) egyetem (3) élelmiszer biztonság (8) életciklus (1) életmód (52) életmódtisztaság (1) ember (6) emberi méltóság (2) energia (9) energia hatékonyság (4) energia takarékosság (16) ensz (2) erdő (1) erdőirtás (1) erőmű (1) események (26) ételhulladék (1) étkezés (2) eu (6) európai unió (3) exxon (1) faj (1) felsőoktatási törvény (1) fenntartható fejlődés (7) fenyő (2) film (1) flashmob (1) foci (1) fogyasztó (3) föld (1) franciaország (6) françois hollande (1) fukushima (1) gasztro (4) gasztronómia (7) gazdaság (35) gazdaságosság (1) gazdaságos életvitel (2) gázkiömlés (1) gedeon (18) geotermikus energia (2) globális felmelegedés (3) globalizáció (1) gödör (1) greenpeace (2) gyilkosság (4) hagyományok (6) hajók (1) hajóturizmus (1) harlem (1) hazai termék (1) házasság (1) háziállat (1) háztartás (7) hellókarácsony (3) hétvége (1) hibrid (1) hivatal (1) (5) hp (1) hulladék (2) hulladékcsökkentés európai hete (1) hulladékgazdálkodás (2) hummer (1) hunnia (1) idő (2) igazságszolgáltatás (1) igazságügy (1) illés zoltán (1) india (2) interjú (1) ipad (1) ipar (10) ivartalanítás (3) jangce (1) japán (1) jég (2) jegesmedve (1) jéghoki (1) jégpálya (1) jóga (1) jövő (2) k2 (1) kafkaz (2) kanada (1) karácsony (4) karácsonyfa termelés (1) kardos horváth jános (1) kaukázus (2) kender (1) képmutatók (1) kérdés (1) kerékpár (1) kert (1) kertépítés (2) kertészet (3) kiállítás (3) kína (2) kisgazdák (2) klímacsúcs (1) klimaváltozás (1) klímaváltozás (8) kóla (1) komposztkészítés (1) kőolaj (1) kormány (1) környezetpolitika (18) környezettudatosság (70) környezettudtosság (1) környezetvédelem (27) környezetvédelmi politika (5) környezetvédők (5) közlekedés (9) közös jövőnk (5) köztársasági elnök (1) közterület (2) külföld (36) kullancsok (1) kultúra (4) kutyák (1) labdarúgás (1) lábnyom (2) légszennyezettség (4) levegő (9) life (1) logitech (1) magyarország (9) magyar kormány (2) magyar termék (2) marcoule (1) mcdonalds (1) média (1) médiatörvény (1) megújuló energiaforrás (1) megújuló energiaforrások (1) méhészet (1) mérgezés (1) mérgező anyagok (3) méz (1) mezőgazdaság (10) michael jackson (1) mikroalga (1) műanyag (3) műkorcsolya (1) munkamorál (1) nádas (1) nanotechnológiák (1) napelem (1) napenergia (3) napfény (1) napkitörés (1) németország (1) nicholas sarkozy (2) nicolas sarkozy (1) növények (12) növényi kémia (1) nyersolaj (1) ökokatasztrófa (5) ökokuka (42) ökopop (1) ökosítások (2) ökouka (1) oktatás (2) olaj (1) olajfolt (1) olajszivargás (1) olaszország (1) olcsó munkaerő (2) olimpia (1) ólom (1) omék (1) orbán viktor (2) őstermelő (1) pályázatok (1) papírmentes (1) párizs (1) pazarlás (6) pedofil (1) pet palack (1) piac (1) pihenés (1) pláza (2) politika (16) politikus (1) problémamegoldás (2) pvc (1) rabszolga (1) radioaktív hulladék (2) rasszizmus (1) robbanás (1) sarko (1) sárközy (1) sarkvidék (2) sebességkorlátozás (1) shell (1) síelés (1) (2) sötétzöld (1) sport (5) steve jobs (1) sugárzás (2) svájc (1) szálló por (1) szánkó (1) szatyor (1) szél (1) szelektív hulladékgyűjtés (11) szélenergia (1) szélerőmű (1) szemét (3) szemetelés (7) szennyezés (20) szex (2) sziget (1) szilisztra (1) szmog (4) szófia (1) szólásszabadság (1) szőrme (1) takarékosság (12) találmányok (1) társadalom (25) tavasz (1) tech (21) technológia (1) tél (2) telefon (1) téli sport (1) tenger (1) termékek (5) természet (2) természeti katasztrófa (3) természetvédelem (4) terror (1) teszedd (1) tévhitek (2) tisztaság (7) (1) törmelék (1) tragédia (2) tudomány (18) tüntetés (3) turizmus (1) újrahasznosítás (7) ünnepek (4) usa (1) üzemanyag (1) üzlet (2) választások (2) válság (2) város (3) városi élet (3) vegyszerek (2) veszély (1) vidék (1) világbajnokság (1) világfórum (2) világkonferencia (3) villamos (1) virág (2) vitamin (1) vitosa (1) víz (3) vízi sport (1) víz szennyezés (2) vörösiszap (2) vörös dani (1) wwf (2) zeitgeist (1) zene (1) zöld (27) zöldség (2) zöldségek (2) zöld gazdaság (11) zöld oldalak (3) zöld politika (9) zöld politikusok (1) zöld szervezetek (2) zöld technológia (1) zöld vállalatok (1) Címkefelhő

Közösség

Visit The Venus Project

legutóbbi hozzászólások

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása