A fenntartható fejlődés: egy kis szó- és mondatelemzés

Ezekben a napokban, amikor az új párizsi repülőtér ellen tiltakozó kisgazdák betraktoroztak Franciaország fővárosába, talán még aktuálisabb a goodplanet.info oldalon nemrég megjelent cikk témája: vajon a fenntartható fejlődés a saját népszerűsége áldozata lesz? Vagy tán már most is az?

Jogos a kérdés. Hiszen mi is rejtőzik e szavak mögött? Bontsuk hát részeire ezt a szintagmát!

A szintagma főtagja a fejlődés főnév, melynek állandó jelzője, ha nem is mondjuk ki – akarva-akaratlanul – az állandó melléknév. Hiszen ha egyszer megáll, leáll, akkor már nem is fejlődés, hanem pangássá, stagnálássá válik. Furcsa tehát, amikor olyanokat olvasunk, hogy Leállt a fejlődés. Logikusabb lenne: Nincs fejlődés. Emellett a fejlődés elengedhetetlen előfeltétele a növekedés, egyébként visszafelé fejlődésről beszélnénk. Amely nem is fejlődés. Vagy talán igen, de biztosan nem olyan, amelyet valaki célul tűzne ki  - márpedig a fenntartható fejlődés sokak célja manapság. (Legalábbis papír szerint) Noshát: mi van, amikor ezt a szintagmát – állandó növekedés – behelyettesítjük a címünkben is szereplő szintagmába, a fejlődés főnév, vagyis a főtag helyére? A jelzővel együtt a fenntartható állandó növekedés szintagmát kapjuk.

A fenntartható fejlődés koncepciója mellesleg Gro Harlem Brundtland nevéhez fűződik, aki  hosszú éveken át a norvég Arbeidspartie-t (avagy munkáspartot) vezette, 1a 70-es években környezetvédelmi miniszter volt, 987-ben pedig Norvégia miniszerelnöke  és (nem hivatalosan) az őróla nevezett bizottság vezetőjének minőségében a Közös jövőnk című, az ENSZ előtt bemutatott, illetve annak részére készült jelentésében használta először. Ironikus módon, ugyanis Norvégia azon országok közé tartozik, melyeknek a globális felmelegedés – legalább rövid távon – csak jót fog tenni.  Mindenesetre a fenntartható fejlődés fogalma azóta is egyre növekvő népszerűségnek örül...

Ám ha már növekedésről beszélünk, térjünk vissza diszkurzusunk előző tárgyára, vagyis arra, hogy mi is az a fenntartható állandó növekedés? Netán valami paradoxon?

Mint megannyi dolog a politikában – hiszen nem szabad megfeledkeznünk róla, és nem véletlenül került szóba – politikus tollából származik, ha nem is maga kovácsolmánya – szépen hangzik, de a valóságban alighanem megvalósíthatatlan. Miért is? Hát hiszen  ahhoz, hogy a növekedés állandó legyen, tehát egyre többet termejünk, egyre jobban, egyre több anyagra és...anyagira :) van szükségünk. És anyagból, mint tudjuk, a földön csak kevesebb lesz. De akár az úrben is, ha majd egyszer más bolygókon is lesz lehetőségünk kifejteni “tevékenységünket”. Akkor is, ha az energia végső soron ugyanannyi marad. Mert sajnos nem mindegy, hogy az energia milyen formában található. Ahogy az se mindegy, hogy a víz, amelyet iszunk, a levegő, amellyel töltjük tüdeinket – tiszta-e vagy sem.

Értelemszerűen ahol nincs termelés, ott előbb-utóbb pénz se lesz. És akkor? Akkor elkerülhetetlen a stagnálás.

Mi a végső következtetés?

A fenntartható fejlődés egy csalóka, egy szép álom, melyből föl kell ébrednünk, és be kell látnunk, hogy a fenntarthatóság felé csak a jobb gazdálkodás vezethet, vagyis az, amikor kevesebbet fogyasztunk – mi magunk, így kevesebb termékre van szükségünk, és a termelés ugye nem áll le, mértéke viszont jelentősen csökken – s így csökkennek a költségek, és a forrásfogy(aszt)ás sebessége. És akkor gondolhatunk megújuló energiaforrásokra. Számításba véve azonban azt a tényt is, hogy az energián kívül más, par definitionem véges forrásaink is vannak: legyen szó vízről, aluminiumról, kőolajról...hiszen akár remélhetjük is, hogy a szél és a napenergia ki tudja majd elégíteni az emberiség energiaszükségleteit, ám nyersanyagnak nem igazán jó egyikük se, se enni, se inni nem lehet, építőanyagnak se nagyon szerencsés.

Mielőtt viszont lezárnám ezen elmélkedésemet, rá szeretnék térni egy apró részletre, amely általában valahogy elkerüli a nagyközönség figyelmét.

A fenntarthatóságnak – mint a környezetnek – két aspektusa van. Az egyik a természet, a másik az emberek. Hiszen mi zoo politicionok, társas állatok vagyunk. A fenntartható fejlődésnek olyannak kell lennie, mely a természetet és embertársainkat egyaránt kíméli.

A javakért folyó harc, a nagy üzleti háborúk szinte kivétel nélkül azokat érintik, akiknek vajmi kevés közük hozzá – és akik nem tudják megvédeni magukat: a szegényeket, akiknek egyébként sincs semmiük, de csak azért is – azt is elveszik tőlük, amijük van. A tőzsdén akár emberéletekkel is  kereskedő üzletkötőknek mindig is lesz vizük, hogy lezuhanyozzanak, iváshoz majd ásványvizet vesznek, műanyagpalackban. Az is biztos, hogy azon befektetőknek, akiknek megéri az új párizsi reptér és a vele kapcsolatos infrastruktúra kiépítése, kenyerük is lesz, és akár eprük is, melyet a crème fraiche-be mártanak, mind a négy évszakban.

Másfelől az is biztos, hogy mi – közönséges emberek lévén – nemigen tudjuk befolyásolni a közvéleményt, nem is beszélve a nagypolitikáról vagy az üzleti világról .

Ideje viszont már elgondolkozni azon emberek sorsán is, akiktől elveszik, majd lebetonozzák a művelt földterületeket, akik folyamatos zaj-, fény- és levegőszennyezésnek, és ki tudja mi minden másnak tesznek ki.

Maradjunk otthon, és ha tévét nézünk, tényleg arra (is) használjuk, hogy körülnézzünk a világon. És akkor mi magunk is meg tudjuk állapítani – méghozzá elég könnyen – mennyire tartható fenn a fenntartható fejlődés.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hatodikelem.blog.hu/api/trackback/id/tr893384401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rive 2011.11.15. 17:58:14

Mondd, tutibiztoshóttziher vagy te ebben a "fejlődés = növekedés" dologban?

Csak, mer' pl. egy rakat dolog kapásból elég mélyen tökönböki az iparból, csak a legkézenfekvőbbet emlitve: az egész elektronika, integrált áramköröstül, mikroprocesszorostul, mindenestül.

De aztán igazából még lehet nézelődni vég nélkül.

Kopi3.14 2011.11.27. 02:37:47

Azzal, hogy kevesebbet fogyasztunk nem csökkennek evidens módon a költségek minden területen. Egy szerszámnak mindegy, hogy tízezer, kétezer, kétszáz, vagy ötvenezer alkatrészt kell kiokádnia magából, ugyanannyiba fog kerülni- fröccsöntés, lemezmegmunkálás terén biztosan.

A növekedés-termelés növekedése- megint definitíve folytatódni fog, mert egyre többen vagyunk a bolygón. S nem fog a végtelenségig, mert felülről korlátos nyersanyagkészlettel, élettérrel rendelkezünk a bolygón. Ha meg fog állni a növekedés, s kevesebbet fogyasztunk, akkor következik be egy komoly emberiségen belüli kihalás- mert nem lesz társadalmilag annyi emberre szükség.
A fejlődés kényszere, a mindig új eladása azóta van belekódolva a gazdaságba, mióta az első ember elkezdett kizárólag valami létrehozásából megélni, nem pedig vadászatból, gyűjtögetésből, mezőgazdaságból. Ha nem akart éhen halni, muszáj volt folyamatosan eladni a portékáját. Orvosként a gyógyszereit, katonaként a fizikai képességeit mint zsoldos,kovácsként nem tehette eg, hogy csak egy évben gyártott szerszámot és csak sokáig tartó, az általa lefedett minden embernek elég mennyiséget. Utána éhen halt volna.

A Hatodik Elem

A négy ősi elem: levegő, tűz, víz, föld; az ötödik elem: a szerelem; a hatodik elem: a környezettudatosság!

Címkék

agrárképzés (1) agro (1) aktivisták (1) alga (1) algák (1) állat (19) állatkínzás (4) állatlínzás (1) állatok (8) állatvédelem (18) almásfüzítő (2) alternatív energia (2) apple (1) áram (1) áramforrás (3) arktika (2) atoerőmű (2) atom (4) atomenergia (8) atomerőmű (1) autó (1) autodidakta mérnök (1) autózás (5) balaton (2) baleset (1) barefoot college (1) belföld (3) benzin (1) bihar (1) bikaviadal (1) billentyűzet (1) bio (1) biomarine (1) biotechnológiák (1) bme ezk (2) brasilia (1) brazília (1) brit tudósok (2) brundtland (1) budapest (1) budapesttakarékosság (1) bulgária (2) bunker roy (1) coca cola (1) cohn bendit (3) család (3) csomagolás (1) cunami (1) deepwater horizon (1) dell (1) demokrácia (4) design (4) dohányzás (4) duna (1) durban (1) egészség (15) egészségügy (8) egyetem (3) élelmiszer biztonság (8) életciklus (1) életmód (52) életmódtisztaság (1) ember (6) emberi méltóság (2) energia (9) energia hatékonyság (4) energia takarékosság (16) ensz (2) erdő (1) erdőirtás (1) erőmű (1) események (26) ételhulladék (1) étkezés (2) eu (6) európai unió (3) exxon (1) faj (1) felsőoktatási törvény (1) fenntartható fejlődés (7) fenyő (2) film (1) flashmob (1) foci (1) fogyasztó (3) föld (1) franciaország (6) françois hollande (1) fukushima (1) gasztro (4) gasztronómia (7) gazdaság (35) gazdaságosság (1) gazdaságos életvitel (2) gázkiömlés (1) gedeon (18) geotermikus energia (2) globális felmelegedés (3) globalizáció (1) gödör (1) greenpeace (2) gyilkosság (4) hagyományok (6) hajók (1) hajóturizmus (1) harlem (1) hazai termék (1) házasság (1) háziállat (1) háztartás (7) hellókarácsony (3) hétvége (1) hibrid (1) hivatal (1) (5) hp (1) hulladék (2) hulladékcsökkentés európai hete (1) hulladékgazdálkodás (2) hummer (1) hunnia (1) idő (2) igazságszolgáltatás (1) igazságügy (1) illés zoltán (1) india (2) interjú (1) ipad (1) ipar (10) ivartalanítás (3) jangce (1) japán (1) jég (2) jegesmedve (1) jéghoki (1) jégpálya (1) jóga (1) jövő (2) k2 (1) kafkaz (2) kanada (1) karácsony (4) karácsonyfa termelés (1) kardos horváth jános (1) kaukázus (2) kender (1) képmutatók (1) kérdés (1) kerékpár (1) kert (1) kertépítés (2) kertészet (3) kiállítás (3) kína (2) kisgazdák (2) klímacsúcs (1) klimaváltozás (1) klímaváltozás (8) kóla (1) komposztkészítés (1) kőolaj (1) kormány (1) környezetpolitika (18) környezettudatosság (70) környezettudtosság (1) környezetvédelem (27) környezetvédelmi politika (5) környezetvédők (5) közlekedés (9) közös jövőnk (5) köztársasági elnök (1) közterület (2) külföld (36) kullancsok (1) kultúra (4) kutyák (1) labdarúgás (1) lábnyom (2) légszennyezettség (4) levegő (9) life (1) logitech (1) magyarország (9) magyar kormány (2) magyar termék (2) marcoule (1) mcdonalds (1) média (1) médiatörvény (1) megújuló energiaforrás (1) megújuló energiaforrások (1) méhészet (1) mérgezés (1) mérgező anyagok (3) méz (1) mezőgazdaság (10) michael jackson (1) mikroalga (1) műanyag (3) műkorcsolya (1) munkamorál (1) nádas (1) nanotechnológiák (1) napelem (1) napenergia (3) napfény (1) napkitörés (1) németország (1) nicholas sarkozy (2) nicolas sarkozy (1) növények (12) növényi kémia (1) nyersolaj (1) ökokatasztrófa (5) ökokuka (42) ökopop (1) ökosítások (2) ökouka (1) oktatás (2) olaj (1) olajfolt (1) olajszivargás (1) olaszország (1) olcsó munkaerő (2) olimpia (1) ólom (1) omék (1) orbán viktor (2) őstermelő (1) pályázatok (1) papírmentes (1) párizs (1) pazarlás (6) pedofil (1) pet palack (1) piac (1) pihenés (1) pláza (2) politika (16) politikus (1) problémamegoldás (2) pvc (1) rabszolga (1) radioaktív hulladék (2) rasszizmus (1) robbanás (1) sarko (1) sárközy (1) sarkvidék (2) sebességkorlátozás (1) shell (1) síelés (1) (2) sötétzöld (1) sport (5) steve jobs (1) sugárzás (2) svájc (1) szálló por (1) szánkó (1) szatyor (1) szél (1) szelektív hulladékgyűjtés (11) szélenergia (1) szélerőmű (1) szemét (3) szemetelés (7) szennyezés (20) szex (2) sziget (1) szilisztra (1) szmog (4) szófia (1) szólásszabadság (1) szőrme (1) takarékosság (12) találmányok (1) társadalom (25) tavasz (1) tech (21) technológia (1) tél (2) telefon (1) téli sport (1) tenger (1) termékek (5) természet (2) természeti katasztrófa (3) természetvédelem (4) terror (1) teszedd (1) tévhitek (2) tisztaság (7) (1) törmelék (1) tragédia (2) tudomány (18) tüntetés (3) turizmus (1) újrahasznosítás (7) ünnepek (4) usa (1) üzemanyag (1) üzlet (2) választások (2) válság (2) város (3) városi élet (3) vegyszerek (2) veszély (1) vidék (1) világbajnokság (1) világfórum (2) világkonferencia (3) villamos (1) virág (2) vitamin (1) vitosa (1) víz (3) vízi sport (1) víz szennyezés (2) vörösiszap (2) vörös dani (1) wwf (2) zeitgeist (1) zene (1) zöld (27) zöldség (2) zöldségek (2) zöld gazdaság (11) zöld oldalak (3) zöld politika (9) zöld politikusok (1) zöld szervezetek (2) zöld technológia (1) zöld vállalatok (1) Címkefelhő

Közösség

Visit The Venus Project

legutóbbi hozzászólások

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása