Harc a vízért

Blogunk két állandó szerzője foglalja össze a Víz Világfórum és az Alternatív Víz Világfórum tanulságait.

1. rész – a világfórum

(Trisztán)

„Az MVP olyasvalami, amit nem láthatsz, vagy nem látsz, vagy az agyad nem engedi, hogy lásd, mert azt hiszed, hogy ez nem a te problémád. Ezt jelenti az MVP. Másvalaki Problémája. Az agy egyszerűen kihagyja, olyan ez, mint a vakfolt. Még ha direkt ránézel, sem fogod észrevenni, hacsak egészen pontosan nem tudod, mi az. Csupán abban bízhatsz, hogy véletlenül észreveszed a szemed sarkából.”  (Douglas Adams)

6e_forum_eau_eng.jpg

Múlt héten volt szerencsém részt venni a Marseille-ben megrendezett VI. Víz Világfórumon. A találkozóra 140 ország mintegy 20 ezer résztvevője jött el azzal a céllal, hogy közösen mérjék fel az emberiségre leselkedő veszélyeket és kézzelfogható javaslatokat tegyenek azok megoldására... legalábbis erre utalt a gigarendezvény mottója. „Time for solutions”, a „megoldások ideje”. Nekem viszont az járt a fejemben, hogy vajon mit keresünk mi, magyarok ebben a globális forgatagban.  A fórumnak ugyanis alapvetően kétfajta résztvevője volt: olyan aki a népe fennmaradásáért küzd, és olyan, aki szeretett volna eladni valamit (pl. víziközmű-szolgáltatást) a szomjazó népeknek. Mi magyarok látszólag egyik csoportban sem tartozunk.

Globálisan közelítve a témához egyébként látszik, hogy a helyzet drámai. A Kárpát-medence földtani „fürdőkádjából” kitekintve az egész egy láthatatlan MVP-nek tűnik, és valahol érthető, hogy az esti híradó nem azzal van tele, hogy a világon 900 millió ember nem jut egészséges ivóvízhez, és, hogy 2,5 milliárd ember számára elérhetetlen luxus a közműves vízellátás. Afrikában embertömegek halnak szomjan, Bangladeshben tízmilliókat mérgez meg a szennyezett ivóvíz, de „a másvalaki problémáját az agy egyszerűen kihagyja, olyan ez, mint a vakfolt”. A kilátások sem bíztatóak: ha a jelenlegi ütemben növekszik a világ vízigénye és romboljuk tovább környezetünket, akkor a jövő évtizedre háromból két földlakó nem tudja majd érvényesíteni a vízhez való jogát (ami egyébként 2010-tőlk papiron alapvető emberi jognak számít).

Tudjuk: Magyarország vízben gazdag ország. Bár kellemetlenül érintenek a belvizek, az egymással váltakozó árvizek és aszályok, az arzénes szennyezés, de az egy lakosra jutó ivóvíz mennyiségét tekintve a világ élbolyában vagyunk. A tiszai ciánszennyezés és a kolontári katasztrófa ugyanakkor megmutatták, hogy ez egy törékeny állapot, ráadásul teljes mértékben kiszolgáltatottak vagyunk a szomszédos országoknak, ahonnan a vizeink 90%-a érkezik. A Világfórum „magyarra szinkronizált üzenete” tehát az, hogy nem dőlhetünk hátra nyugodtan: mindent meg kell tennünk a vízgazdálkodás fenntarthatóvá tételéért. Ez vonatkozik a diplomatáinkra, akiknek részt kell vállalni a nemzetközi folyamatokban, vonatkozik a döntéshozóinkra, akiknek meg kell oldani az árvizek kordában tartását és aszályos időszakokig való eltárolását... És vonatkozik rád is nyájas olvasó, akinek meg kell tanulnod spórolni az ivóvízzel, meg kell tanulnod nem a réten mosni a kocsidat és azt is meg kell tanulnod, hogy mi az amit le lehet engedni a csatornába és mi az amit nem szabad bedobni a vécébe.

Visszatérve a fórumhoz. A szkeptikusok jóslatainak megfelelően, nem született átütő eredmény. Lehet, hogy néhány közmű-multi gazdagodott állami megrendelésekkel, de a megoldások ideje még nem érkezett el. A kormányok és parlamentek képviselői elfogadtak egy nyilatkozatot, de ezek tele vannak olyan kifejezésekkel, mint, hogy „javasoljuk”, „törekszünk”, „szorgalmazzuk”. A fórum résztvevői elkötelezték magukat arra, hogy a vízzel kapcsolatos stratégiai kérdéseket (az ivóvízhez való hozzáférést, a közművesítést) a politikai közbeszéd egyik legfőbb témájává teszik. Felvetették annak a lehetőségét, hogy a gazdagabb és szegényebb országok között egyfajta szolidaritási mechanizmus induljon el. A jelen levő döntéshozók felszólították a politikai döntéshozókat (saját magukat?), hogy a globális felmelegedés és a zöld gazdaság kérdéseivel foglalkozó Rio+20 konferencia - amelyet júniusban rendeznek - vegye fel témái közé a vízügyi kérdéseket is. A nyilatkozatban arra is felkérték a nemzeti parlamenteket, hogy a „nemzeti sajátosságoknak megfelelően tegyék meg a szükséges javaslatokat a vízügyi célok megvalósítása érdekében”. Meglátjuk hova vezet ez az „óriási” elköteleződés. Az én tippem: hacsak nem kezdjük el a témát mi, átlagemberek, MVP helyett kardinális kérdésként kezelni és beépíteni a megoldásokat a mindennapjainkba, akkor nem fog semmi sem történni.   

2. rész – az ellen-világfórum

(Vaeltaja)

rubon99.pngA hivatalos világfórummal egyidejűleg egy alternatív világfórum is zajlott a föníciai városban. Nevéből rögtön kivilágosodik, hogy itt nem a hivatalos hatalom képviseltette magát... És ez nem is volt szükséges, ugyanis arra való volt a hivatalos fórum. Persze ez a körülmény egyúttal azzal is jár, hogy a fórum résztvevői még egy szorgalmazás erejével bíró nyilatkozatot sem fogalmazhattak meg, annál inkább számíthattunk viszont egy ötletgazdag, szabad, a kérdéseket más szemszögből tekintő és kezelő rendezvényre.

Ami ebben az egészben különösen üdvözlendő, az pont a rendezvény építő jellege: itt az antiglobalisták, és a másként gondolkozók jöttek össze, bemutatták egymásnak ötleteiket, eredményeiket, tárgyaltak. A fórum szervezésében sok önkéntes is részt vett: a világ 50 országából 180-an támogatták azt. Akik pedig megszólaltak, azok mind olyanok voltak, akik tettek is valamit a vízgazdálkodás terén.

Képviseltette magát például a VIA CAMPESINA nevű szervezet, mely világszerte mintegy 300 millió tagot számlál, és a földművelők, kisgazdák érdekeit képviseli. Az egyesületnek döntő szerepe jutott a tavalyi olaszországi népszavazásban, mely megerősítette a víznek közkincs mivoltát.

Ricardo Petrella, a nemzetközi vízmozgalom képviselője azt nyilatkozta, hogy közös és alapvető siker volt elérni, hogy a hatóságok ma már közkincsnek tekintik a vizet, a vízhez való hozzáférést pedig emberi jognak, kiemelve, hogy „nem az élet tartozik nekünk, hanem mi tartozunk az életnek”. A fórum egyik fő feladatának is azt választotta, hogy hirdesse a természetnek az emberiséggel szembeni felsőbbrendűségét.

A rendezvény munkája több szekcióban (műhelyben) folyt: „Jog a vízhez”, „Víz és extraktivizmus”, „Vízhez és közegészségügyhöz való hozzáférés”, „Nők és víz”, „Ellenállás a neoliberálisreformokkal szemben”, „Kutatás”, „Menedzsment és együttműködés a víziközművek terén”.

Azt leszögezték ugyan, hogy eme fórumnak – a másikkal, a hivatalossal ellenben – semmi döntési hatálya nem volt, még jelképes se – követelményeket viszont mertek támasztani a hatóságokkal szemben. Ilyen volt az palagáz-kitermelés elleni nyilatkozat, melynek célja fölhívni a hatóságok figyelmét az azzal járó veszélyekre és egyszersmind meggyőzni őket hogy megtegyék a szükséges lépéseket a módszer további elterjedése ellen, illetve a jelenleg folyó termelés megszüntetéséért.

Összességében elmondható, hogy az alternatív világfórum pozitív hangulatú volt. Az egy másik kérdés, mennyire van alapja ennek a derűsnek, elég lesz-e a szervezetek lelkesedése és összetartó, kitartó munkája a kitűzött célok eléréséhez. Amin az ügy sorsa függ, az kinek-kinek a személyes felelősségvállalása a vízszennyezés és a vízpocsékolás csökkentése érdekében.

És egyszer s mindenkorra fel kell hagynunk azzal az önnyugtatással, hogy "attól, hogy én itt nem pocsékolom a vizet, az afrikai gyermekeknek nem lesz jobb". 

45 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hatodikelem.blog.hu/api/trackback/id/tr384336621

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Harc a vízért 2012.03.24. 16:42:01

Ha a jelenlegi ütemben növekszik a világ vízigénye és romboljuk tovább környezetünket, akkor a jövő évtizedre háromból két földlakó nem tudja majd érvényesíteni a vízhez való jogát.

Trackback: A megoldások ideje 2012.03.24. 10:28:29

 A víz hatodik világfórumának logója   Nemsokára – mához egy hónapra – a meseszép Marseille-ben megrendezik a víz hatodik világfórumát, nyugodtan megkockáztathatjuk az állítást – az év világeseményét a környezetpolitika...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röhögő 2012.03.24. 18:35:10

"És egyszer s mindenkorra fel kell hagynunk azzal az önnyugtatással, hogy "attól, hogy én itt nem pocsékolom a vizet, az afrikai gyermekeknek nem lesz jobb". "
- Na és ha én pocsékolom a vizet Budapesten, akkor valaki megmagyarázza hogy az Afrikai gyerekeknek miért lesz több?

◄ ► 2012.03.24. 18:44:56

Ha pocsékolom, ha nem, nekik sajnos nem lesz vizük, mert rossz helyen élnek. Nyílván feleslegesen nem pocsékolom, mert semmi értelme.
Engem már eleve az is zavar, hogy ivóvízzel öblítjük a wc-ket...

Hertelendi 2012.03.24. 18:45:43

Nem sokára ölni fogják az emberek egymást a vízért...

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2012.03.24. 18:56:22

@◄ ►: Izraelben, és több más arid területen tisztított szennyvízzel öntözik a nem élelmiszer-termelésre szánt mezőgazdasági területeket. Van egy olyan technológia is ahol az "ivóvíz-kör" mellett az épületekben létrehoznak egy úgynevezett szürkevíz-kört, hogy a helyben előtisztított szennyvízzel öblíthessék a wc-t.

◄ ► 2012.03.24. 19:05:20

@Trisztán: Épp ezen gondolkoztam én is anno, hogy ezt bármelyik fejlettebb országban be kellene vezetni, hogy a megtisztított szennyvízzel öbítsék az emberek a wc-ket.

David Bowman 2012.03.24. 19:09:43

Minket fognak ölni a vízért. Simon Perec megmondta.

Sparti300 2012.03.24. 20:37:25

Azt sem nagyon értem, hogy mitől lesz jobb a németnek vagy a franciának ahol 4-6mg/l a nitrát tartalom a ivóvizükben, ha a magyarok spórolnak a vizükkel.

Sparti300 2012.03.24. 20:38:29

A szar annak lesz nagyon,--- aki nem tud magának ivóvíz kutat fúrni-:)

magyar bucó 2012.03.24. 20:46:14

fel kell hagynunk azzal az önnyugtatással, hogy "attól, hogy én itt nem pocsékolom a vizet, az afrikai gyermekeknek nem lesz jobb".

Pedig ez szó szerint igaz. Ha én most leszerelem a csapot a fürdőben és egész nap folyik a víz a lefolyóba, az afrikaiak pontosan ugyanolyan helyzetben lesznek, mint így. A víz a csapba a Dunából kerül, a lefolyóból meg a Dunába megy vissza.Nemhogy az afrikaiaknak, a Dunaújvárosiaknak is tökmindegy, molekulára megvan a vízmennyiség...

Mákosi Rátyás 2012.03.24. 21:07:34

@röhögő: Ha te Budapesten nem pocskolod a vizet, akkor a te gyerekeidnek lesz jobb. Szerintem az pont elég indok a takarékosságra. Néha én is elgondolkozom azon, hogy vajon milyen élete lesz a két lányomnak (2 és 4 évesek), pontosabban, hogy milyen körülmények között lesznek kénytelenek élni. És nézzünk szembe a ténnyel: mi itt Magyarországon még az emberiség "felső tízezrébe" tartozunk...

röhögő 2012.03.24. 21:17:10

@Mákosi Rátyás: Na jó, tehát ha én nem pocsékolom a vizet és akkor az afrikaiaknak jobb című demagógián túl vagyunk.
Na most ha én nem pocsékolom a vizet, akkor mennyivel lesz jobb a gyerekeimnek? Vezesd már le!
A vizem a Dunából jön, ha pocsékolom a Dunába megy vissza.
Max a klórt pazarlom amivel fertőtlenítik. Sajnos le kell lombozzalak, az a klór só elektroliziséből lesz és a Dunában végül újra só lesz. Ne is kezdj a kémiai vitába, mert vegyész vok!

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.03.24. 21:27:23

Mindenki a gyerekei, vagy a távol élők miatt aggódik.
Pedig már a mi életünkben tapasztaljuk a negatív hatásokat. És egyre rosszabb lesz minden.

magyar bucó 2012.03.24. 21:31:07

@Mákosi Rátyás: A gyerekeimnek teljesen mindegy, hogy a víz a Dunában úgy folyt-e tovább, hogy közben megjárta a vízcsapomat is, vagy ilyen kitérő nélkül ment a tengerbe.

A víz egyébként olyan furcsa dolog, ami nem fogy el a használattól. Vízkörzés néven oktatták anno a környezetismeret órán, ha már tovább nem sikerült tanulnod.

magyar bucó 2012.03.24. 21:32:53

@Gamma Leonis: Még neked is lehet jobb és akkor szebbnek látod majd a világot.

spion27 2012.03.24. 21:49:07

@◄ ►: Ha nagyon ráérsz majd azt is számold ki, hogy mennyi lenne az EGÉSZ ORSZÁGBAN újra kiépiteni a vezetékrendszert. Az ötlet nem lenne rossz, hogy ne csapvizzel hanem mondjuk esővizzel öblitsük a wc-t, de iszonyat sok ráforditást igényelne. Ha mondjuk Svájc szintjén lennénk anyagilag és a politikusok nem lopnák ki az országot alólunk akkor lehetne ilyen ötletekkel dobálózni.

Afrikán pedig csak saját maga segithet. Spermavezetékek elkötése, 500 millióval csökkenteni a népességet, hagyni hogy a törzsi harcok során kialakuljanak az új országok, és nem ezek a fehér ember által kitalált, vonalzóval meghúzott műországok legyenek. Ha ott is MAGUKTÓL rátalálnak egy normális útra akkor lehet figyelni rájuk

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.03.24. 22:30:21

@magyar bucó: Szépnek látom a világot, csak egyben azt is tudom, hogy a szépség mögött kegyetlen törvények rendezik a színtért.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.03.24. 22:44:54

Mivel az energia árak mellett a vízé is folyamatosan emelkedik az ára lesz az ami takarékoskodásra fog mindenkit szorítani.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2012.03.24. 22:56:20

@röhögő: Magyarországnak a tiszta vízzel jól ellátott részein (Duna-Tisza közének egyes részeit és Békés megyét leszámítva nagyjából mindenhol) tényleg nem a vízpazarlás a fő kérdés, hanem a vízbázisok védelme. Érdekes módon Budapesten pl. az okoz kárt, hogy kevés vizet használunk, mert nem alakul ki a csatornarendszerben megfelelő hidraulikai nyomás ahhoz, hogy lemenjen rajta a dzsuva. A vízbázisok védelménél viszont a felelős magatartás nem csak azt jelenti, hogy egy adott ipari cég ne suvassza el a vegyszeres hordóit az erdőben, hanem az is, hogy a használt sütőolajat ne a wc-n húzzad le, ne a réten samponozd le az autódat, stb...

A szerzőtársam szerintem azért utalt az afrikai gyerekekre, mert gyakori kifogás a lokális cselekvés elmulasztására, az, hogy globálisan nem tudjuk befolyásolni a dolgokat.

dukeekud 2012.03.25. 00:38:27

@röhögő:"- Na és ha én pocsékolom a vizet Budapesten, akkor valaki megmagyarázza hogy az Afrikai gyerekeknek miért lesz több?"

@magyar bucó:"Pedig ez szó szerint igaz. Ha én most leszerelem a csapot a fürdőben és egész nap folyik a víz a lefolyóba, az afrikaiak pontosan ugyanolyan helyzetben lesznek, mint így."

A kozvetlen haszonnal sokkal fontosabb az emberek gondolkodasanak valtozasa, hogy egyaltalan tudjanak a dolgokrol. Ha mast nem tesz valaki csak annyit, hogy egy nap 2 masodpercig eszebe jut, hogy rajta kivul, elnek meg mas elolenyek is a foldon, az mar eleg. Nem kell, hogy azonnali hatasa legyen, de ha 100 millio vagy milliard ember valtoztat a hozaallasan, annak vegul oriasi hatasa lesz a vilagra. Ezert egyetlen liter viz, 5 watt villamos energia megsprolasanak is nagy jelentosege van, mert ezek az elso lepesek, meg ha csak jelkepesek is.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.03.25. 08:11:49

A Föld két és fél milliárd ember számára készült, az ide visszatérés az igazi környezettudatos feladat. A többi csak gagyi műbalhé, de sokan túl jól megélnek belőle.
2 és fél milliárd ember újra és akkor Kánaán. A népességcsökkenés lett volna fejlődés egyetlen útja, mivel ugyanannak szétosztható árumennyiségnek a létrehozása egyre kevesebb embert kíván. Az elmúlt száz évben ez elmaradt lépést nem tette meg a fejlett világ, inkább tömte a zsebeit. Az éledő új világrend meg sima agyonveréssel fogja ezt elérni, Európában fogják kezdeni :)

magyar ember teli szájjal 2012.03.25. 08:22:43

Antiglobalista jóóóó
Globalista rossz
Antiglobalista jóóóó
Globalista rossz
Antiglobalista jóóóó
Globalista rossz
Antiglobalista jóóóó
Globalista rossz
Beeeeee.

Egyébként ha én itt pocsékolom a vizet, az itt el fog párologni (igen, még akkor is, ha tele van ciánnal), aztán Afrikában vagy leesik eső formájában, vagy se.

Vaeltaja 2012.03.25. 08:46:56

@röhögő: Éd a sót azt ugyanott termelik vajon?

Vaeltaja 2012.03.25. 08:51:05

@dukeekud: Na, örülök, hogy valakinek végre leesett, mit akartam mondani.
Itt ugye nem arról van szó, hogy feltétlenül jobb lesz a[z afrikai] gyerekeknek attól, ha én nem pocsókolom a Duna vizéé. Arról van szó éppenséggel, hogy a kettő közötti közvetlen kapcsolat hiánya nem jogosít föl a pocsékolásra.

Ronald 2012.03.25. 09:52:22

@David Bowman:
Simon Perec egy hülye - ha a mi vizünkre feni a fogát.
Ugyanis mi annyira vagyunk víz-nagyhatalom... mint amennyire Petőfi Sándor a Múzemlépcsőn szavalt 30 ezer embernek - hangosítás nélkül.
És mindenki hallotta minden egyes szavát - ezt überelje valaki!

Szóval nekünk annyi SAJÁT vizünk SINCS (az éves csapadék-átlagból) - amennyit elfogyasztunk.
Minden jelentős vizünk import-víz... vagyis külföldről (pl. a környező országokból) jön be hozzánk (Duna-Tisza-Maros-Körösök, stb.)

Na mindegy - ez is belefér még a néphülyítés-kampányba.
.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.03.25. 10:28:17

Kedves Trisztán!

"Tudjuk: Magyarország vízben gazdag ország." Igen, Európa 38 országából a 10. helyen vagyunk egy főre jutó vízkészlet tekintetében (forrásom FAO).

Említetted, a legnagyobb vízkészlet fajtánk, a felszíni vizek 90%-a külföldről folyik kis hazánkba. Valójában inkább 95%-a. Azt nem említetted, felszíni vizeink 100%-a kifolyik országunkból.

A FAO azonban, nagyon helyesen arra is hangsúlyt fektet, hogy a megújuló vízkészletek mekkora hányada újul meg az adott ország területén. Ezek alapján Európában pontosan a 38., azaz utolsó helyezést értük el, a világ 176 országa közül pedig a 171. helyezést értük el.

Részletesebben és forrásokkal:

h2o.ingyenweb.hu/keret.cgi?/tema/66.html

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2012.03.25. 10:43:38

@rdos: Kösz az adatokat. Mennyiségi szempontból nem dimenzionálnám túl a függőségi adatokat. Nem hiszem, hogy félni kell attól, hogy hosszú távon visszatartják a szomszédaink a vizet, hacsak pl. nem akarnak az osztrákok egy beltengert a Bécsi-medencében. Az jobban aggaszt, hogy a határokon átterjedő szennyezéseknek kitettek vagyunk.

stefan75 2012.03.25. 11:07:03

Mi a franc már ez a hisztéria? A Föld bolygó 2/3-át víz borítja. Nem fog elfogyni. Nem fog átalakulni. Ha elhasználjuk, tisztítás után megy vissza oda, ahonnan jött. Tele van vízgőzzel a légkör is.

Amíg technológiailag nem vagyunk teljesen sötétek, addig tudunk kutat fúrni meg víztisztítót építeni, és van víz. Rohadtul nem számít, hogy az átlagember ivóvízzel öblíti a WC-jét.

Szóval inkább arra kéne vigyázni, hogy ne legyünk olyan sötétek, mint a sötétzöld rettegők. Ez az egész egy nagy marketingkampány, hogy el tudják nekünk adni az AAA-s mosógépet meg a vízmentes WC-t. A sok hülye meg beveszi és fizet.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.03.25. 11:07:17

@Trisztán: Jól látod, átlagos viszonyok között nem kell félni a felvizi szomszédok víztartalékolásától. 2010-ben rekord sok csapadékunk volt. 2011-ben rekord kevés. Idei évben sem sok hullott.

Röviden. Hosszú távon és átlagosan nincs gond, de ha az idei év is csapadékszegény lesz, akkor már lehet.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2012.03.25. 11:20:16

@stefan75: 2/3, aminek 2,5 százaléka édesvíz... beleértve a jégtakarót. A tisztítás, sótalanitás meg energiaigényes, az energia pedig kezd aranyárban lenni.

Elanor_ 2012.03.25. 12:05:43

szerintem nagyjából mindenki átugrotta az MVP-s részt, és hogy a lelkiismeretét nyugtassa, nekiáll a kisstílű, ám roppant fontosnak tartott életét annak minden kényelmével együtt az ehhez hasonló fórumokon megvédeni... :))) mondanám, h szórakoztató, de nem az. :)

gpt32 2012.03.25. 12:56:12

@Elanor_:
Ne ragadjunk le a víznél!
A levegő sokkal fontosabb.
Hogy mást ne mondjak, Földünk felszínének 2/3 részét beborító óceánok felszíne alatt csak elhanyagolható létszámú emberi populáció található. Pedig ott aztán volna hely rengeteg embernek, élelmiszer is van elég, és a sós vízzel a WC-t is le lehet öblíteni.
Te személy szerint mit tettél azért hogy mehessünk a víz alá?

l.atti 2012.03.25. 13:38:03

@Trisztán: arra hosszutavon - vegtelen ideig - meg ott lesz a napenergia, es ha minden jol megy, akkor a fuzio is. Addig is ottvan a nuklearis energia. Ha annyira akarjuk rengeteg sos vizet lehet edesvizze alakitani, nem lesz itt gaz. Oke, ez a fejlett vilagra vonatkozik, tehat Afrika megint kimarad ebbol. Ott azt kene vegre megertetni veluk, hogy nem kell 8-10-12 gyerek a teveszar kozepere, mert ettol nem lesz jo. Afrika el a LEGKEVESBE tuadtosan. Ha 2-3 milliarddal kevesebben lennenk, a mai technologiakkal mindenki elhetne egy europai atlag szinten. De igy, hogy a bantuk csak a tuzet ugraljak korul, meg kolkoket csinaljak, ott soha nem lesz jobb. Soha. Megmondom kerekperec, en teljesen leszarom oket, es egyaltalan nem tudom sajnalni egyiket sem.

Moan 2012.03.25. 14:42:12

@dukeekud:

Ezzel teljesen egyet tudok érteni. Meg persze az afrikai hasonlat is megállja a helyét. Bizony a legnagyobb baja az emberiségnek az a látásmód, hogy "Én, Én, Én". Sokszor egy párosujjú patás is előrelátóbb, mint egy ember. :) De nekünk van egónk ugye és az akkora, de akkora tutiság. :)

Hanem ha jobban figyelünk nem ez lesz a baj. Vagyis ez, de másképp. Most olvastam (vagy valami okosabb adón láttam), hogy bizony egy csomó milliárdos üzletember szépen fű alatt a vízkészleteket, a vízbázisok helyét vásárolja fel. Magyarországon is volt próbálkozás, nem is olyan régen. Asszem még nem sikerült, de csak idő kérdése.
Víznyerőhelyek, vízüzemek... Most még csak az "ásványvízért" fizetünk literenként 100 forintot, de attól tartok nemsokára a csapvízért is fogunk. Észre sem fogjuk venni, csak akkor, ha már majd olyan híreket olvassuk, hogy gyerekek nem alultápláltak, hanem szomjasak.

Elanor_ 2012.03.25. 20:56:42

amúgy szomorú (de nem meglepő), h az összes neonáci idetalált, akik nem azt érzik megoldásnak, h visszábbvegyenek az igényeikből, hanem, h hulljon a férgese.

David Bowman 2012.03.25. 22:54:39

@Ronald: Ne viccelj!, ez a komoly igazság. Új Izráel a Kárpát - medence. A qrucinfón olvastam.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.03.26. 05:47:29

Szerintem éppen az a fontos, hogy belássuk... "attól, hogy én itt nem pocsékolom a vizet, az afrikai gyermekeknek nem lesz jobb".

Magyarul nekünk tökéletesen felesleges környezetvédelem címén a használati vízzel kapcsolatos takarékosságba beruházni. Különösen nem azokon a területeken, ahol a folyókból vesszük ki az ivóvizet. (készített már valaki arról becslést,pl. hogy egy szürkekörös vízrendszer kiépítése az ivóvizes mellé milyen költségekkel jár? Élek a gyanúperrel, hogy nagyjából a soha meg nem térülő kategóriába tartozik).

Ha lenne erre szolgáló tudományos, pénzügyi kapacitás, azt sokkal inkább az energiahatékonyság növelésére kellene fordítani. (energiahordozók területén ugyanis tényleg szarul állunk)

Más országokban viszont ez valóban kulcsfontosságú kérdés.

stefan75 2012.03.26. 10:29:17

@Moan: Víz van bőven, jut mindenkinek elég. Amiért itt most mégis tépik a szájukat az emberek, az már az agymosás jele. Ha ugyanis mindenki azt hiszi, hogy a víz az egy nagyon szűkös erőforrás, akkor el lehet nekik adni sok pénzért, és pontosan ez a cél. Korlátozni a hozzáférést, hiányt teremteni mesterségesen, hogy a vizet drágán lehessen adni. És a sok idióta még el is hiszi, hogy elfogyott a víz.

Olvassatok utána, hogyan működik az artificial scarcity nevű üzleti modell. Kevés mocskosabb dolog van a Földön.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.26. 14:33:23

@Mákosi Rátyás: "Ha te Budapesten nem pocskolod a vizet, akkor a te gyerekeidnek lesz jobb."

Hát igen. Igyekezzünk kevesebbet pocsékolni. Ezzel mindenkinek jobb lesz. Pl. nekünk is, ha az osztrákok szennyeznek és a románoknak is, h a mi is kevesebbet szennyezünk.

Egyébként meg: "Takarékoskodj a vízzel! Vizezd!" ;)

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2012.03.27. 09:14:53

@TrueY: @stefan75: @Moan: bevallom őszintén, engem nem érdekel sem Afrika, sem az unokáink jövője, amikor vízről van szó. egyszerűen csak nem értem, hogy a WC-t miért tiszta ivóvízzel húzzuk le, amikor megtehetnénk a használt fürdővízzel is.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.27. 10:56:47

@Vad_Alma: És igazad is van. Persze, ha van pár százezred és egy kis időd, akkor Te is megcsinálhatod otthon, hogy a WC-hez külön csövön vezeted a külön erre épített tartályban összegyűjtött fürdővizet, amihez persze kiépíted a fürdőkádból is az elvezetést. Külön erre a célra. Szóval egyszerűen bazi drága egy ilyen rendszer kiépítése.

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2012.03.28. 14:02:09

@TrueY: amint új pecóba költözöm, meg fogom tenni. egy szép napon majd a víz is drága lesz!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.28. 14:38:26

@Vad_Alma: Igazad van! De amíg nem drága, addig senki nem kezdi el átépíteni a kecót. A gázzal is így volt. Amikor megemelték az árát olyan 6-7 évvel ezelőtt, akkor hirtelen mindenkinek fontos lett a lakás szigetelése. Addig inkább az utcát fűtötték.

spion27 2012.03.28. 18:50:49

@l.atti: Én is ezt mondom, hogy Afrikának kéne rendbe szednie magát. Ha lenne egy kis esze a fejlett világnak akkor az élelmezési segélyek és az egyéb feneketlen kútba öntött cuccok helyett összedobnának egy kis pénzt és arra költenék hogy meddővé tegyenek x millió afrikait. Szörnyen hangzik, de hosszú távon nekik is jobb lenne ha nem potyogtatnák ész nélkül a kölyköket egyenesen a nyomorba

stefan75 2012.03.28. 20:00:18

@Vad_Alma: Mert nem gazdaságos. Egyéb kérdés? :)

David Bowman 2012.03.30. 03:35:16

@Vad_Alma: És minél kevesebbet fogyasztasz, annál drágább. Mint nálunk. gy sose jön be a vízmű ára -- sóhajtott az önkormány, és megemelte a vízdijjat.

A Hatodik Elem

A négy ősi elem: levegő, tűz, víz, föld; az ötödik elem: a szerelem; a hatodik elem: a környezettudatosság!

Címkék

agrárképzés (1) agro (1) aktivisták (1) alga (1) algák (1) állat (19) állatkínzás (4) állatlínzás (1) állatok (8) állatvédelem (18) almásfüzítő (2) alternatív energia (2) apple (1) áram (1) áramforrás (3) arktika (2) atoerőmű (2) atom (4) atomenergia (8) atomerőmű (1) autó (1) autodidakta mérnök (1) autózás (5) balaton (2) baleset (1) barefoot college (1) belföld (3) benzin (1) bihar (1) bikaviadal (1) billentyűzet (1) bio (1) biomarine (1) biotechnológiák (1) bme ezk (2) brasilia (1) brazília (1) brit tudósok (2) brundtland (1) budapest (1) budapesttakarékosság (1) bulgária (2) bunker roy (1) coca cola (1) cohn bendit (3) család (3) csomagolás (1) cunami (1) deepwater horizon (1) dell (1) demokrácia (4) design (4) dohányzás (4) duna (1) durban (1) egészség (15) egészségügy (8) egyetem (3) élelmiszer biztonság (8) életciklus (1) életmód (52) életmódtisztaság (1) ember (6) emberi méltóság (2) energia (9) energia hatékonyság (4) energia takarékosság (16) ensz (2) erdő (1) erdőirtás (1) erőmű (1) események (26) ételhulladék (1) étkezés (2) eu (6) európai unió (3) exxon (1) faj (1) felsőoktatási törvény (1) fenntartható fejlődés (7) fenyő (2) film (1) flashmob (1) foci (1) fogyasztó (3) föld (1) franciaország (6) françois hollande (1) fukushima (1) gasztro (4) gasztronómia (7) gazdaság (35) gazdaságosság (1) gazdaságos életvitel (2) gázkiömlés (1) gedeon (18) geotermikus energia (2) globális felmelegedés (3) globalizáció (1) gödör (1) greenpeace (2) gyilkosság (4) hagyományok (6) hajók (1) hajóturizmus (1) harlem (1) hazai termék (1) házasság (1) háziállat (1) háztartás (7) hellókarácsony (3) hétvége (1) hibrid (1) hivatal (1) (5) hp (1) hulladék (2) hulladékcsökkentés európai hete (1) hulladékgazdálkodás (2) hummer (1) hunnia (1) idő (2) igazságszolgáltatás (1) igazságügy (1) illés zoltán (1) india (2) interjú (1) ipad (1) ipar (10) ivartalanítás (3) jangce (1) japán (1) jég (2) jegesmedve (1) jéghoki (1) jégpálya (1) jóga (1) jövő (2) k2 (1) kafkaz (2) kanada (1) karácsony (4) karácsonyfa termelés (1) kardos horváth jános (1) kaukázus (2) kender (1) képmutatók (1) kérdés (1) kerékpár (1) kert (1) kertépítés (2) kertészet (3) kiállítás (3) kína (2) kisgazdák (2) klímacsúcs (1) klímaváltozás (8) klimaváltozás (1) kóla (1) komposztkészítés (1) kőolaj (1) kormány (1) környezetpolitika (18) környezettudatosság (70) környezettudtosság (1) környezetvédelem (27) környezetvédelmi politika (5) környezetvédők (5) közlekedés (9) közös jövőnk (5) köztársasági elnök (1) közterület (2) külföld (36) kullancsok (1) kultúra (4) kutyák (1) labdarúgás (1) lábnyom (2) légszennyezettség (4) levegő (9) life (1) logitech (1) magyarország (9) magyar kormány (2) magyar termék (2) marcoule (1) mcdonalds (1) média (1) médiatörvény (1) megújuló energiaforrás (1) megújuló energiaforrások (1) méhészet (1) mérgezés (1) mérgező anyagok (3) méz (1) mezőgazdaság (10) michael jackson (1) mikroalga (1) műanyag (3) műkorcsolya (1) munkamorál (1) nádas (1) nanotechnológiák (1) napelem (1) napenergia (3) napfény (1) napkitörés (1) németország (1) nicholas sarkozy (2) nicolas sarkozy (1) növények (12) növényi kémia (1) nyersolaj (1) ökokatasztrófa (5) ökokuka (42) ökopop (1) ökosítások (2) ökouka (1) oktatás (2) olaj (1) olajfolt (1) olajszivargás (1) olaszország (1) olcsó munkaerő (2) olimpia (1) ólom (1) omék (1) orbán viktor (2) őstermelő (1) pályázatok (1) papírmentes (1) párizs (1) pazarlás (6) pedofil (1) pet palack (1) piac (1) pihenés (1) pláza (2) politika (16) politikus (1) problémamegoldás (2) pvc (1) rabszolga (1) radioaktív hulladék (2) rasszizmus (1) robbanás (1) sarko (1) sárközy (1) sarkvidék (2) sebességkorlátozás (1) shell (1) síelés (1) (2) sötétzöld (1) sport (5) steve jobs (1) sugárzás (2) svájc (1) szálló por (1) szánkó (1) szatyor (1) szél (1) szelektív hulladékgyűjtés (11) szélenergia (1) szélerőmű (1) szemét (3) szemetelés (7) szennyezés (20) szex (2) sziget (1) szilisztra (1) szmog (4) szófia (1) szólásszabadság (1) szőrme (1) takarékosság (12) találmányok (1) társadalom (25) tavasz (1) tech (21) technológia (1) tél (2) telefon (1) téli sport (1) tenger (1) termékek (5) természet (2) természeti katasztrófa (3) természetvédelem (4) terror (1) teszedd (1) tévhitek (2) tisztaság (7) (1) törmelék (1) tragédia (2) tudomány (18) tüntetés (3) turizmus (1) újrahasznosítás (7) ünnepek (4) usa (1) üzemanyag (1) üzlet (2) választások (2) válság (2) város (3) városi élet (3) vegyszerek (2) veszély (1) vidék (1) világbajnokság (1) világfórum (2) világkonferencia (3) villamos (1) virág (2) vitamin (1) vitosa (1) víz (3) vízi sport (1) víz szennyezés (2) vörösiszap (2) vörös dani (1) wwf (2) zeitgeist (1) zene (1) zöld (27) zöldség (2) zöldségek (2) zöld gazdaság (11) zöld oldalak (3) zöld politika (9) zöld politikusok (1) zöld szervezetek (2) zöld technológia (1) zöld vállalatok (1) Címkefelhő

Közösség

Visit The Venus Project

legutóbbi hozzászólások

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása