Környezetvédelem - Egy ipari formatervező szemszögéből / III. rész

Figyelem! Ennek a bejegyzésnek van előzménye is: I. rész, II. rész!

Az előzményekben alaposan megrágcsáltam azokat a kérdéseket, hogy miért és hogyan tervez környezettudatosan egy terméktervező. Most vegyük sorra a környezetszempontú design alapelveit, hogy a tisztelt olvasók egy kis betekintést nyerjenek abba a rengeteg munkába, amit egy tervezőnek el kell végeznie ahhoz, hogy igazi környezetbarát terméket hozzon létre.

1. Hatékony anyagfelhasználás

A termék funkcióját minél kevesebb anyaggal kell ellátnunk. Fölöslegesen nem növeljük a méretét és a tömegét egy tárgynak. Ennek többek közt az a célja, hogy pl. szállításnál kevesebb terhet kell mozgatni, ezzel pedig a szállító járművek szennyezését csökkentjük. Az anyagfelhasználást a szerkezet optimalizálásával és alternatív anyagok alkalmazásával tudjuk csökkenteni. Ugyanakkor törekedni kell a hosszú élettartamra, valamint a keletkező hulladékok visszaforgathatóságára. Mondok erre egy példát: sokan kritizálják a dobozos söröket, mert azok "nem környezetbarát termékek". Ilyenkor igyekszem felvilágosítani a sörtársakat, hogy tévednek. A sörös (vagy egyéb italos) doboz alumíniumból van, amit újra lehet hasznosítani! Mifelénk ez sajnos még nem jött divatba, de vannak olyan helyek a világon, ahol működik a rendszer: São Paulo városában minden italos dobozt begyűjtenek, beolvasztják és a megfelelő eljárásokkal új dobozokat gyártanak belőlük. Az újrahasznosítás és az újragyárthatóság nagyon fontos szempont, és még a legszennyezőbbnek vélt termékek esetében is alkalmazhatóak. Gondolták volna, hogy a gumiabroncsokkal is lehet még kezdeni valamit, miután elhasználtuk őket? Mert az autóutak felszíni rétegeibe keverve, vagy versenypályák gumifalába építve remekül tudnak ám működni.

Az anyagfelhasználásnál fontos szempont még, hogy megújuló készleteket használjunk. A kőolajból készült termékeknél ugyebár nem számíthatunk rajta, hogy belátható időn belül újabb készleteket tárunk fel, viszont a faipar alapanyagát könnyen újra lehet termelni: ha kivágunk egy fát ipari célra, ültetünk egy másikat a helyébe.

2. Hatékony energiafelhasználás

Minél kevesebb energiát használunk fel akárminek a működtetéséhez, annál kevesebb környezetszennyezés történik ott, ahonnan jön az energia. A 21. század egyik legnagyobb vívmánya, hogy a társadalom lassacskán kezdi ezt megérteni. Tehát energiatakarékos berendezésekkel, az energiaveszteségek csökkentésével vagy újrahasznosításával nagyon hasznosak tudunk lenni önmagunk és környezetünk, nem mellesleg a pénztárcánk számára. Fontos még az is, hogy törekedjünk az alternatív energiaforrások használatára a termék teljes életciklusában.

3. Környezeti kockázatok csökkentése

A környezeti kockázatok nemcsak a természeti környezetre vonatkoznak, hanem a társadalmi és munkahelyi környezetre is. Ezek csökkentése vagy teljes megszüntetése érdekében a lehető legkevesebb veszélyes komponenst alkalmazhatjuk egy termék összeállításában. Ez különösen nehéz feladat lehet például az autóiparban. Ugye mondanom sem kell, hogy az egyik legtisztább környezetbarát jármű a hidrogénnel működő üzemanyagcellás autó. Egy baj van vele: félünk a hidrogéntől, és még mindig nincs meg a tökéletes technológia a biztonságos tárolásához - bízunk benne hogy ez a probléma hamarosan megoldódik. A kockázatok mérsékléséhez elengedhetetlen a kezelési körülmények megfelelő biztosítása, valamint a felhasználók teljes körű tájékoztatása a termék veszélyességéről.

4. Környezetbarát csomagolás

Mivel a csomagolás önmagában is egy termék, gyakorlatilag ugyanazokat az elveket felsorolhatjuk rá, mint amik a benne levő termékre vonatkoznak. A kiürült csomagolások általában a szeméttelepen végzik - ettől pedig néha nagyon mérges tudok lenni. Ezt elkerülhetjük azzal az egyszerű eljárással, hogy a gyártó vagy a forgalmazó visszagyűjti őket. Ez a módszer már ismert és gyakran alkalmazzák, de sajnos nem mindenhol!

5. Alternatív megoldások

A termékek által kielégített funkcióra mindig lehet más technológiát találni. Ezen megoldások kutatása a legtöbb innovációt igénylő terület. Egészen más termékeket is alkalmazhatunk ugyanarra a feladatra. Például egy konzervet nyithatunk árammal működő konyhai géppel, de ezt a terméket helyettesíthetjük olyan konzervnyitóval, melyet könnyedén és gyorsan működtethetünk puszta kézzel is. És nem hagyhatom ki a számomra legfontosabb párosítást: ha gyorsulási versenyen szeretnénk lenyomni a haverokat, ugyan miért ne csinálhatnánk ezt egy jó elektromos autóval, az amúgy nagyon szépen bömbölő turbodízeles sportautó helyett?


Most pedig nézzünk meg néhány olyan terméket, melyek tényleg "zöldek", és nemcsak azért, mert gyártóik azt mondják. Bár én még ezeken is tudnék találni olyan hibákat, melyekre azt mondanám: ejnye. Inkább nem teszem, mert sokkal közelebb állnak a tökéletes környezetbarát termékhez, mint az olyan "kamu-zöld" termékek, mint a biodízeles autók, vagy a lebomló bevásárlózacskók.

Elsőként egy magyar termékcsaládot mutatnék be, a Terbe János műhelyében készült Karton Design bútorokat. A papír az egyik legjobban újrahasznosítható anyag, így akár az is lehetséges, hogy 100% újrahasznosított papírból készítsünk kartonlapokat. A karton tulajdonságai pedig alkalmasak arra, hogy nagy terhelést is elviselő szerkezeti elemeket készítsünk belőlük. És ha nem öntjük le egy vödörnyi forró kávéval, akkor nagyon sokáig elállhatnak lakásunkban ezek a szép bútorok!

 Karton bútorok - Terbe Design Company termékei 

 

A következő érdekesség Finnországból származik. Az egyre jobban fejlődő elektromos autók egyik díszpéldánya az Electric Raceabout. Egy töltéssel 200 km-t megy, legnagyobb sebessége 200 km/h. Ha figyelembe vesszük, hogy mennyit költünk 200 km-nyi benzin fogyasztásra, és az autópályákon a megengedett legnagyobb sebesség 130 km/h, akkor beláthatjuk, hogy megéri egy ilyen autót venni. Talán nem szívesen állnánk meg minden 200. km-nél a nagy utazásokon, hogy konnektorba dugjuk, de városi autónak tökéletesen megfelel. Főleg úgy, hogy jobban nézünk ki egy ilyenben, mint egy közönséges Suzukiban. A karosszéria nagyrészt karbonszálas kompozitból van, ami lényegesen csökkenti a tömegét, valamint a minimálisra csökkentett fémalkatrészek miatt a rendkívül szennyező fémipar-igénye is jóval kevesebb, mint egy átlagos autónál. Bár nem felel meg az autó minden alapelvnek, amiket az imént felsoroltam, én inkább ilyen kocsit vennék hibridek meg bioetanolos marhaságok helyett.

ERA - Helsinki Metropolia University of Applied Sciences, 2010

 

Végül egy olyan termékre, vagy inkább szolgáltatásra hívnám fel a figyelmet, mely nem designerek műve, viszont sok szempontból megfelel a környezettudatos termék fogalmának. Bizonyára sokan ismerik az Angliában régóta működő rendszert, a tejesember-szolgálatot. Lényege, hogy a tejért nem kell boltba menni, hanem házhoz szállítják. Nem ezer jármű megy el ezer tejért, hanem egy jármű szállít ezer tejet egy adott területre. A csomagolás nem a nálunk megszokott tetrás doboz vagy műanyag flakon, hanem rendes üveg palack, amit ki lehet mosni, újra lehet tölteni. Többféle szolgáltató is működik, és mindegyiknél lehet még kapni természetes, friss tejet. Nekünk magyaroknak pedig keresgélnünk kell a hipermarketekben a sok UHT műtej között valami igazit... További érdekesség, hogy manapság nemcsak tejet, hanem egyéb élelmiszert is szállítanak!

Tejesember régen...... és napjainkban

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hatodikelem.blog.hu/api/trackback/id/tr23124437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tymi 2013.01.21. 15:35:32

A fenti szempontokkal egyetértek, de nagyon-nagyon hiányolok egy elemet, amely ugyan nem alapvető feltétele az öko termékeknek, de úgy érzem a nélkül nem lehet átütő változást elérni a társadalomban, a közgondolkozásban. Ez pedig az esztétika, a küllem, a szépség, vagy hívjuk akárhogy.

Ez szubjektív fogalom. Neked tetszik, nekem nem. Miért? csak! De van egy átlagos norma, közízlés, amit lehet hajlítani, egyénre szabni (az IKEA pont ezért képes tarolni).

Ha nem elégíted ki az emberek esztétikai vágyát, akkor igazán semmit nem ér a környezetbarát terméked. Továbbra is a nem környezetbarát terméket fogják venni, mert az emberek már csak ilyenek. Nincs kialakulva a környezettudatos attitűd és az élet egészére, minden tevékenységükre meg pláne nincs kiterjedt motivációs struktúra.

A Hatodik Elem

A négy ősi elem: levegő, tűz, víz, föld; az ötödik elem: a szerelem; a hatodik elem: a környezettudatosság!

Címkék

agrárképzés (1) agro (1) aktivisták (1) alga (1) algák (1) állat (19) állatkínzás (4) állatlínzás (1) állatok (8) állatvédelem (18) almásfüzítő (2) alternatív energia (2) apple (1) áram (1) áramforrás (3) arktika (2) atoerőmű (2) atom (4) atomenergia (8) atomerőmű (1) autó (1) autodidakta mérnök (1) autózás (5) balaton (2) baleset (1) barefoot college (1) belföld (3) benzin (1) bihar (1) bikaviadal (1) billentyűzet (1) bio (1) biomarine (1) biotechnológiák (1) bme ezk (2) brasilia (1) brazília (1) brit tudósok (2) brundtland (1) budapest (1) budapesttakarékosság (1) bulgária (2) bunker roy (1) coca cola (1) cohn bendit (3) család (3) csomagolás (1) cunami (1) deepwater horizon (1) dell (1) demokrácia (4) design (4) dohányzás (4) duna (1) durban (1) egészség (15) egészségügy (8) egyetem (3) élelmiszer biztonság (8) életciklus (1) életmód (52) életmódtisztaság (1) ember (6) emberi méltóság (2) energia (9) energia hatékonyság (4) energia takarékosság (16) ensz (2) erdő (1) erdőirtás (1) erőmű (1) események (26) ételhulladék (1) étkezés (2) eu (6) európai unió (3) exxon (1) faj (1) felsőoktatási törvény (1) fenntartható fejlődés (7) fenyő (2) film (1) flashmob (1) foci (1) fogyasztó (3) föld (1) franciaország (6) françois hollande (1) fukushima (1) gasztro (4) gasztronómia (7) gazdaság (35) gazdaságosság (1) gazdaságos életvitel (2) gázkiömlés (1) gedeon (18) geotermikus energia (2) globális felmelegedés (3) globalizáció (1) gödör (1) greenpeace (2) gyilkosság (4) hagyományok (6) hajók (1) hajóturizmus (1) harlem (1) hazai termék (1) házasság (1) háziállat (1) háztartás (7) hellókarácsony (3) hétvége (1) hibrid (1) hivatal (1) (5) hp (1) hulladék (2) hulladékcsökkentés európai hete (1) hulladékgazdálkodás (2) hummer (1) hunnia (1) idő (2) igazságszolgáltatás (1) igazságügy (1) illés zoltán (1) india (2) interjú (1) ipad (1) ipar (10) ivartalanítás (3) jangce (1) japán (1) jég (2) jegesmedve (1) jéghoki (1) jégpálya (1) jóga (1) jövő (2) k2 (1) kafkaz (2) kanada (1) karácsony (4) karácsonyfa termelés (1) kardos horváth jános (1) kaukázus (2) kender (1) képmutatók (1) kérdés (1) kerékpár (1) kert (1) kertépítés (2) kertészet (3) kiállítás (3) kína (2) kisgazdák (2) klímacsúcs (1) klimaváltozás (1) klímaváltozás (8) kóla (1) komposztkészítés (1) kőolaj (1) kormány (1) környezetpolitika (18) környezettudatosság (70) környezettudtosság (1) környezetvédelem (27) környezetvédelmi politika (5) környezetvédők (5) közlekedés (9) közös jövőnk (5) köztársasági elnök (1) közterület (2) külföld (36) kullancsok (1) kultúra (4) kutyák (1) labdarúgás (1) lábnyom (2) légszennyezettség (4) levegő (9) life (1) logitech (1) magyarország (9) magyar kormány (2) magyar termék (2) marcoule (1) mcdonalds (1) média (1) médiatörvény (1) megújuló energiaforrás (1) megújuló energiaforrások (1) méhészet (1) mérgezés (1) mérgező anyagok (3) méz (1) mezőgazdaság (10) michael jackson (1) mikroalga (1) műanyag (3) műkorcsolya (1) munkamorál (1) nádas (1) nanotechnológiák (1) napelem (1) napenergia (3) napfény (1) napkitörés (1) németország (1) nicholas sarkozy (2) nicolas sarkozy (1) növények (12) növényi kémia (1) nyersolaj (1) ökokatasztrófa (5) ökokuka (42) ökopop (1) ökosítások (2) ökouka (1) oktatás (2) olaj (1) olajfolt (1) olajszivargás (1) olaszország (1) olcsó munkaerő (2) olimpia (1) ólom (1) omék (1) orbán viktor (2) őstermelő (1) pályázatok (1) papírmentes (1) párizs (1) pazarlás (6) pedofil (1) pet palack (1) piac (1) pihenés (1) pláza (2) politika (16) politikus (1) problémamegoldás (2) pvc (1) rabszolga (1) radioaktív hulladék (2) rasszizmus (1) robbanás (1) sarko (1) sárközy (1) sarkvidék (2) sebességkorlátozás (1) shell (1) síelés (1) (2) sötétzöld (1) sport (5) steve jobs (1) sugárzás (2) svájc (1) szálló por (1) szánkó (1) szatyor (1) szél (1) szelektív hulladékgyűjtés (11) szélenergia (1) szélerőmű (1) szemét (3) szemetelés (7) szennyezés (20) szex (2) sziget (1) szilisztra (1) szmog (4) szófia (1) szólásszabadság (1) szőrme (1) takarékosság (12) találmányok (1) társadalom (25) tavasz (1) tech (21) technológia (1) tél (2) telefon (1) téli sport (1) tenger (1) termékek (5) természet (2) természeti katasztrófa (3) természetvédelem (4) terror (1) teszedd (1) tévhitek (2) tisztaság (7) (1) törmelék (1) tragédia (2) tudomány (18) tüntetés (3) turizmus (1) újrahasznosítás (7) ünnepek (4) usa (1) üzemanyag (1) üzlet (2) választások (2) válság (2) város (3) városi élet (3) vegyszerek (2) veszély (1) vidék (1) világbajnokság (1) világfórum (2) világkonferencia (3) villamos (1) virág (2) vitamin (1) vitosa (1) víz (3) vízi sport (1) víz szennyezés (2) vörösiszap (2) vörös dani (1) wwf (2) zeitgeist (1) zene (1) zöld (27) zöldség (2) zöldségek (2) zöld gazdaság (11) zöld oldalak (3) zöld politika (9) zöld politikusok (1) zöld szervezetek (2) zöld technológia (1) zöld vállalatok (1) Címkefelhő

Közösség

Visit The Venus Project

legutóbbi hozzászólások

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása